Διακοπές: Ξεκουράσου με τη… ψυχή σου!

Διακοπές: Ξεκουράσου με τη… ψυχή σου!

Μετά από έναν εξαιρετικά βαρύ χειμώνα, τον δεύτερο κατά σειρά, ένα είναι σίγουρο: πως όλοι δεν βλέπουμε την ώρα να ξεκινήσουν οι διακοπές μας.  Ανέμελες στιγμές, βόλτες ελεύθερες, σκέψεις χαρούμενες . Μακριά από υποχρεώσεις, ωράρια, ελέγχους και καταπίεση. Όλα αυτά όμως αρκούν για να μας ξεκουράσουν πραγματικά; Είναι αρκετά για να γεμίσουμε τις… “μπαταρίες” μας; Ναι, υπ’ μία προϋπόθεση… Να φροντίσουμε και για την ψυχική μας υγεία. Γιατί τελικά, αυτή φαίνεται να δείχνει τον δρόμο σε μία καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή.  Και πώς θα το καταφέρουμε;

  1. Βρες μια υγιή ισορροπία μεταξύ ψηφιακής και πραγματικής ζωής.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τεχνολογία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας — ειδικά κατά τη διάρκεια διακοπών. Απενεργοποιώντας τις ειδοποιήσεις, θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το άγχος. Προσπάθησε να εστιάσεις λιγότερο στην τεχνολογία και περισσότερο στους ανθρώπους και όλα όσα βρίσκονται μπροστά σου. Βρες χρόνο για αποφόρτιση για να καταπολεμήσεις το άγχος

      2.Προσπάθησε να ανησυχείς λιγότερο

Αλήθεια πιστεύεις ότι η ανησυχία κάνει πραγματικά τα προβλήματά σου να εξαφανιστούν; Όσο περισσότερο ανησυχούμε, τόσο χειρότερα καταλήγουμε να νιώθουμε. Προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις ότι η ανησυχία δεν είναι φίλος σου – είναι απλώς ένα σύμπτωμα του πώς αισθάνεσαι. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αρχίσεις να ανησυχείς και να αγχώνεσαι για όλες τις καλοκαιρινές υποχρεώσεις, σκέψου τι πραγματικά μπορείς να ελέγξεις και τι όχι και στη συνέχεια ποια βήματα πρέπει να κάνεις τα βήματα για την επίλυσή του. Εστίασε πρώτα σε αυτό που βρίσκεται ακριβώς μπροστά σου – και απόφυγε τους περιττούς στρεσογόνους παράγοντες.

      3.Κοιμήσου λιγότερο τα Σαββατοκύριακα

Αν και το να μην σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου το Σαββατοκύριακο, μοιάζει πολύ δελεαστικό, κάτι τέτοιο θα σου στερήσει πολύτιμο χρόνο, θα σου στερήσει την δυνατότητα να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον χρόνο σου και το χειρότερο; Μπορεί να επηρεάσει το πρόγραμμα ύπνου σου για την υπόλοιπη εβδομάδα. Βρες λοιπόν λόγους για να σηκωθείς και να ξεκινήσεις το Σαββατοκύριακό σου – δεν χρειάζεται να είναι κάτι σπουδαίο – μπορείς απλά να ασχοληθείς με μια νέα δραστηριότητα ή ένα νέο χόμπι.

     4.Πες λιγότερα «ναι»

Πες λιγότερα «ναι» σε καλοκαιρινές δραστηριότητες και δώσε προτεραιότητα σε πράγματα που πραγματικά χρειάζεσαι και θέλεις να κάνεις. Πολύ συχνά βάζουμε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές μας – και αυτό είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε άγχος και δυσαρέσκεια. Λέγοντας λιγότερα «ναι, θα νιώσεις πολύ καλύτερα. Γι’ αυτό βάλε πρώτα τις δικές σου ανάγκες και όχι εκείνες των άλλων. Σκέψου τι πραγματικά θέλεις να κερδίσεις από αυτό το καλοκαίρι και κάνε ένα διάλειμμα για να το κάνεις να αξίζει τον κόπο.

     5.Κάνε μικρότερα ταξίδια

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι παίρνουν μια μεγάλη καλοκαιρινή άδεια. Αν και αυτό μπορεί να μοιάζει ιδανικό και να σε βοηθάει να κάνεις ένα διάλειμμα από τη δουλειά, την ίδια στιγμή ο προγραμματισμός του πού θα πας και πού θα μείνεις μπορεί να είναι πολύ αγχωτικός. Αντίθετα, οι πολλές μικρές αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν θα σε βοηθήσει να κάνεις πιο συχνά διαλείμματα, θα έχεις περισσότερες μικρές απολαύσεις να περιμένεις και σίγουρα θα είναι πιο εύκολες να τις προγραμματίσεις. Μην ξεχνάς ότι ακόμα και οι μικρές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ψυχική σου υγεία αυτή την περίοδο.

Έτσι, καθώς μπαίνουμε για τα καλά στο καλοκαίρι, προσπάθησε να κάνεις λιγότερα για να το απολαύσεις περισσότερο και κράτησε μακριά το άγχος.

Πηγή: https://www.thriveglobal.gr/arthra/5-tropoi-gia-na-apofortisteis-ayto-to-kalokairi/?utm_source=mailchimp&utm_medium=email&utm_campaign=Weekly%20Email%20Newsletter&utm_content=https://www.thriveglobal.gr/arthra/5-tropoi-gia-na-apofortisteis-ayto-to-kalokairi/

Jonathan Alpert, ψυχοθεραπευτής