Νοικοκυριό γρήγορο, εύκολο και… οικονομικό!

Νοικοκυριό γρήγορο, εύκολο και… οικονομικό!

Σε δύσκολους, και όχι μόνο, καιρούς χρειάζεται να αναθεωρούμε απόψεις και ν’ αλλάζουμε κάποιες συνήθειες μας, αν έτσι μπορεί να ωφεληθεί η τσέπη μας.

Ο λόγος για τα χημικά απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε το σπίτι και τα ρούχα μας. Πόσο σίγουροι είμαστε ότι όλα όσα έχουμε στα ντουλάπια μας είναι απαραίτητα;

Μήπως η δύναμη της συνήθειας, η πλύση εγκεφάλου που υφιστάμεθα από τη διαφήμιση, και η έλλειψη χρόνου, από την οποία λίγο πολύ πάσχουμε όλοι, είναι οι αιτίες που τελικά μας οδηγούν στο να ξοδεύουμε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσόν για να τα αγοράσουμε;

Πολλοί ανάμεσά μας είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούμε και χωρίς αυτά, ή τουλάχιστον χωρίς μερικά από αυτά και υπογραμμίζουν: Το σπίτι μας αστράφτει από καθαριότητα με λευκό ξύδι, λεμόνι, μαγειρική σόδα, αλάτι, οινόπνευμα κ.ά. που έχουν ισχυρές καθαριστικές -διαλύουν λίπη, άλατα, μαυρίλες, μούχλα- και απολυμαντικές ιδιότητες.

Ξύδι

Το λευκό ξύδι είναι ιδανικό για να απολυμαίνει, να καθαρίζει, και να αφαιρεί τα λίπη από επιφάνειες και ρούχα. Αραιώστε το σε ένα δοχείο με νερό (ίση ποσότητα ξύδι με νερό) και καθαρίστε τα τζάμια σας, τα πλακάκια, τον πάγκο της κουζίνας. Η μυρωδιά κρατάει πολύ λίγη ώρα και με ανοιχτά παράθυρα ελάχιστα λεπτά! Ρίξτε επίσης μια μικρή ποσότητα στο πλυντήριο ρούχων- όχι μόνο θα διαλύσει τους λεκέδες από λίπη, αλλά θα λειτουργήσει και σαν μαλακτικό.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα αποτελεί τον μάγο της καθαριότητας στο σπίτι. Είναι κατάλληλη για να καθαρίζει τη δύσκολη βρωμιά αλλά και για να απομακρύνει τις οσμές. Στο πλύσιμο των πιάτων, στα λίπη της εστίας, στα χαλιά, στα άλατα του μπάνιου είναι θαυματουργή. Ακόμα μπορεί να απομακρύνει τις οσμές του καμένου ξύλου από το τζάκι, του κάδου των σκουπιδιών σας αλλά και του σιφονιού του μπάνιου. Αρκεί να ρίξετε λίγη σόδα.

Λεμόνι

Το λεμόνι καθαρίζει, απολυμαίνει και αρωματίζει ντουλάπια, ψυγείο, τον πάγκο της κουζίνας και τα πλακάκια.

Αλάτι

Το αλάτι σε συνδυασμό με το λεμόνι μπορεί να κάνει θαύματα. Καθαρίστε εύκολα τις κατσαρόλες σας και όλα τα σκεύη με μια λεμονόκουπα και αλάτι. Αφαιρέστε τους λεκέδες σκουριάς από τα ρούχα σας και τα σεντόνια, απλώνοντας ένα μίγμα από αλάτι και χυμό λεμονιού και τρίβοντας καλά.

Πώς να φτιάξετε υγρό γενικού καθαρισμού και απολύμανσης

Για τον πάγκο της κουζίνας και τα ντουλάπια- όχι τα ξύλινα-, για νιπτήρες, πλακάκια, μπανιέρες και λεκάνες τουαλέτας αναμίξτε σε ένα μεγάλο μπουκάλι ψεκασμού 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα 1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού, 1/4 φλιτζανιού λευκό ξύδι και 4 φλιτζάνια νερό.  Ψεκάστε τις επιφάνειες που θέλετε να καθαρίσετε, αφήστε για λίγα λεπτά να δράσει το υγρό, και εν συνεχεία τρίψτε ελαφρά με το σφουγγάρι. Ειδικότερα στους αρμούς των πλακακιών τρίψτε με μια παλιά οδοντόβουρτσα.

Πώς να φτιάξετε υγρό καθαρισμού για τα τζάμια

Σε ένα μπουκάλι ψεκασμού αναμίξτε 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι, 1 φλιτζάνι νερό και 1/2 φλιτζάνι οινόπνευμα.