2Handmade Aprons: Οι χειροποίητες ποδιές δύο Τρικαλινών ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο!

2Handmade Aprons: Οι χειροποίητες ποδιές δύο Τρικαλινών ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο!

Υπάρχει ένα εργαστήριο στα Τρίκαλα, που στεγάζει ένα μεγάλο όνειρο τριών νέων ανθρώπων, που έγινε πραγματικότητα και «παρασύρει» όσους τους γνωρίσουν, σε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Ένα ταξίδι γεμάτο χρώματα, σχέδια, υφάσματα, φαντασία και ανεξάντλητο μεράκι, που πολλαπλασιάστηκε όταν ένας μπαρίστα, ένας μπάρμαν και μία σχεδιάστρια κοσμημάτων ή αλλιώς ο Θάνος Τάμπας, ο Δήμος Μπαλάφας και η Έντα Τάμπα ένωσαν τις δυνάμεις τους και το 2015 ίδρυσαν την «2Handmade Aprons».

Πρόκειται για μια επιχείρηση διεθνούς φήμης, που δημιουργεί χειροποίητες ποδιές, ρούχα και αξεσουάρ για τους εργαζομένους στην εστίαση, μετατρέποντας σε έμψυχα έργα τέχνης όλους όσους τα φορούν, αφού τα βλέμματα δεν σταματούν στιγμή να συγκεντρώνονται πάνω τους. Τι σημαίνει ο αριθμός «2», που υπάρχει σε καθεμιά από τις εν λόγω δημιουργίες; Τι είναι αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν από τις πολλές και γιατί έχουν γίνει ανάρπαστες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό;

Σε όλα αυτά απαντούν οι ίδιοι οι εμπνευστές της ξεχωριστής αυτής ιδέας, που αποδεικνύουν περίτρανα πως τα πάντα είναι πιθανά, αρκεί να τα θες πραγματικά και να πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις, ακόμη και όταν μοιάζουν φαινομενικά απίθανα…

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

 

Εκτός από τόλμη, τι άλλο ήταν αυτό που σας ώθησε να ιδρύσετε το 2015, την εταιρεία σας «2Handmade Aprons»;

Ήταν το «κενό» στην αγορά, καθώς τότε ήταν ελάχιστες οι εταιρείες που έκαναν κάτι ανάλογο και επίσης θέλαμε να παρέχουμε κάτι που να είναι όσο το δυνατόν πιο οικονομικό χωρίς να κάνουμε βέβαια ποτέ εκπτώσεις στα υλικά μας.

Από τότε μέχρι σήμερα, οι δημιουργίες με την υπογραφή σας γίνονται όλο και πιο ανάρπαστες. Ποια είναι τα στοιχεία που τις κάνουν να ξεχωρίζουν;

Ακόμα και τώρα, πάντα θα υπάρχουν 2  ίσως και παραπάνω κωδικοί στις ποδιές μας που θα μπορείς να τους πάρεις με χρήματα κάτω του ενός μεροκάματου. Είναι κάτι που θα μας χαρακτηρίζει για πάντα.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, και όπως θα μπορούσατε να διαπιστώσετε βλέποντας ακόμα και τις κριτικές μας σε Google & Facebook, η ποιότητα είναι κάτι που δεν το διαπραγματευόμαστε. Επίσης, πάντα βλέπουμε τις τάσεις της αγοράς (αλλά και της μόδας) σε χρώματα, prints (σχέδια με διάφορα μοτίβα) και υλικά.

Οι καινοτομίες μας σαν εταιρία είναι αρκετές αλλά οι εμφανείς  είναι οι ζωγραφιστές ποδιές από ζωγράφο και οι ποδιές με χάραξη laser. Βέβαια όλα αυτά θα ήταν λίγα αν δεν είχαμε την χαρά να έχουμε την καλύτερη ομάδα στο εργαστήριο/ατελιέ μας. Επαγγελματίες στον χώρο του ραψίματος, πατρονίστ και γαζώτριες με πολλά χρόνια εμπειρίας αλλά και πάρα πολύ μεράκι γι’αυτό που κάνουν/κάνουμε.

Τι συμβολίζει ο αριθμός «2» που υπάρχει σε καθεμιά από αυτές;

Το «2» είναι ένα θρυλικό νούμερο για εμάς. Για κάποιο λόγο, ο άνθρωπος που μας ετοίμασε την εταιρική ταυτότητα πίστευε ότι θα βγούμε εκτός Ελλάδας (και δεν αργήσαμε να το κάνουμε), οπότε θέλαμε κάτι που να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο σε οποιαδήποτε χώρα.

Το «2» ήταν το νούμερο από το πρώτο γραφείο/έκθεση/εργαστήριο που νοικιάσαμε, 21τ.μ., όλα αυτά. «2» ήταν οι πρώτες ποδιές που φτιάξαμε για τους εαυτούς μας. και 2 ήταν τα είδη που είχαμε όταν ξεκινήσαμε. Υπήρχαν στον ίδιο χώρο και χειροποίητα κοσμήματα.

«Ό,τι σκεφτείτε, μπορούμε να το ράψουμε», είναι ένα σλόγκαν που σας χαρακτηρίζει. Ποια είναι η πιο ιδιαίτερη παραγγελία που σας έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής;

Αυτό το «μότο» δεν βγαίνει πάντα σε καλό. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ερώτησή σας, έχουμε την καλύτερη, χωρίς υπερβολές, ομάδα που θα μπορούσε να έχει εργαστήριο ραπτικής. Η εμπειρία των ανθρώπων που έχουμε στο εργαστήριό μας είναι τεράστια και σε πολλά είδη . Αυτό είναι κακό για το εργαστήριο μας γιατί όποτε έχουμε κάποια ιδέα, όσο δύσκολο και να είναι αυτό που έχουμε φανταστεί, ξέρουμε ότι θα τα καταφέρουν, οπότε το ζητάμε.

Ωστόσο και οι πελάτες μας δεν πάνε πίσω, μας έχουν ζητήσει να τους ετοιμάσουμε από φορέματα, ρούχα τύπου φούστες, παντελόνια (που εννοείται πως δεν κάναμε) μέχρι περαστικοί που μπαίνουν στο εργαστήριο και ζητούν να κοντύνουμε παντελόνια και να αλλάξουμε φερμουάρ σε μπουφάν.

Βέβαια πολλά από τα σχέδια στο eshop (ηλεκτρονικό κατάστημα) μας είναι αποτέλεσμα των αναγκών και των προτάσεων πελατών μας. Ακόμα και μία από τις πιο εντυπωσιακές ποδιές μας που έχει ζωγραφισμένη μια ολόκληρη κλασική Ιταλική βέσπα.

Την προσπάθειά σας την έχουν αγκαλιάσει και Έλληνες του εξωτερικού, καθώς οι ποδιές είναι πλέον περιζήτητες και εκτός συνόρων. Μιλήστε μας γι’αυτήν την εμπειρία.

Το εξωτερικό είναι ο στόχος κάθε Ελληνικής εμπορικής επιχείρησης πιστεύουμε, το εμπόριο δεν έχει σύνορα και ειδικά τα δικά μας προϊόντα είναι ό,τι πρέπει λόγω της μοναδικότητας και της ποιότητάς τους.

Οι πρώτες παραγγελίες ήρθαν από Έλληνες του εξωτερικού, κυρίως εστιάτορες, πλέον μέσω του eshop μας βρίσκουν απ’ όλες τις χώρες και χωρίς να γνωρίζουν για εμάς. Έχουμε την χαρά να έχουμε ένα επίσημο σημείο μεταπώλησης στην Αυστραλία, ένα στη Νέα Υόρκη και έρχονται δύο ακόμα.

Από τι εμπνέεστε για τη δημιουργία τους;

Όπως και η ίδρυσή μας, στηρίζεται στις ανάγκες του κάθε επαγγελματία. Το κύριο μέλημά μας είναι οι ποδιές να είναι πρώτα εργονομικές και ποιοτικές και μετά όμορφες. Οπότε το στήσιμο της ποδιάς ξεκινάει κάπως ανάποδα θα λέγαμε.

Ξεκινάμε από το τι χρειάζεται ο κάθε επαγγελματίας, βλέπουμε πώς βολεύει να το κάνουμε και τέλος το κάνουμε όμορφο με τα καλύτερα υλικά που θα μπορούσε κάποιος να επιλέξει για μία ποδιά.

Πώς αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες που προκύπτουν καθημερινά και ιδίως τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, έτσι ώστε να παραμένει η επιχείρηση βιώσιμη;

Στα 7 σχεδόν χρόνια μας έχουμε χτίσει συνεργασίες και φιλίες που αποδίδουν και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Σίγουρα υπήρξε μεγάλο χαστούκι η κρίση της πανδημίας. Είχαμε την τύχη όμως να θερίσουμε την αγάπη μας για τη δουλειά μας, που έχουμε σπείρει τόσα χρόνια.

Σίγουρα δεν πήγαμε τόσο καλά όσο φαινόταν ότι θα πάμε από τις αρχές του 2020 αλλά δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο, με μικρές διορθωτικές κινήσεις βγήκαμε αλώβητοι!

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος που έχετε για την «2Handmade Aprons»;

Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε δεν είχαμε κανένα στόχο. Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε να κάνουμε με πάρα πολύ αγάπη και μεράκι αυτό που κάνουμε, και όπου μας πάει. Στόχος καθημερινός είναι κάθε ένας άνθρωπος που συνεργάζεται μαζί μας να μην το μετανιώσει ποτέ. Επιχειρηματικά άλλωστε «sky is the  limit»! (βλ.ελλ. «ο ουρανός είναι το όριο»).

*Πηγή φωτογραφιών: «2Handmade Aprons»/Facebook, https://www.2ha.gr/