Αζάτ Χελβατζιάν: Η στιχουργός που γράφει με τα «μάτια» της ψυχής και το δυνατό μήνυμά της για τις γυναίκες

Αζάτ Χελβατζιάν: Η στιχουργός που γράφει με τα «μάτια» της ψυχής και το δυνατό μήνυμά της για τις γυναίκες

Χρειάζονται σίγουρα κάποια βασικά «υλικά» για να γραφτεί ένα τραγούδι. Έμπνευση, λέξεις που περιμένουν να μπουν σε σειρά και μουσικές νότες που γίνονται μελωδίες. Για να έχει όμως ένα τραγούδι αυτό το κατιτίς παραπάνω, εκείνο που το οδηγεί στην επιτυχία και κάνει αυτόν που το ακούει να δυναμώνει την ένταση, χρειάζεται σε αφθονία ένα και μόνο ένα: ψυχή γεμάτη συναισθήματα, που ξυπνούν μέσα σου τη «σπίθα» και σε κάνουν να θέλεις να το ακούς ξανά και ξανά.

Έτσι ακριβώς, όπως συμβαίνει και σε κάθε στίχο που υπογράφει η Αζάτ Χελβατζιάν, με πιο πρόσφατη απόδειξη το τραγούδι «Σ’Ανατολή και Δύση», το οποίο «έντυσε» μουσικά ο Βίκτωρ Πολυδώρου και ερμηνεύει η Μαρία Πασαλίδου και κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία «Polymusic».

«Ένα καλό τραγούδι, ποτέ δεν χάνει τον δρόμο του!» δηλώνει η ιδιαίτερη αυτή στιχουργός στην κουβέντα μας και παράλληλα μιλάει για τη συνεργασία της στο παρελθόν με την Άντζελα Δημητρίου, τα ποιήματα που γράφει και την εθελοντική δράση της στο Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, στη Γραμμή «SOS Δίπλα Σου».

«Η δύναμη που υπάρχει μέσα στις γυναίκες είναι ατελείωτη», αναφέρει καθώς προχωρά η συζήτηση, ξεδιπλώνοντας τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που ενσαρκώνει την ελπίδα, σε μια δύσβατη -και όχι μόνο- μουσική εποχή.

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

 

Υπογράφετε τους στίχους στο νέο τραγούδι που ερμηνεύει η Μαρία Πασαλίδου «Σ’Ανατολή και Δύση», σε μουσική του Βίκτωρα Πολυδώρου. Τι σημαίνει για εσάς αυτό το τραγούδι;

Αυτό το τραγούδι σηματοδοτεί τη νέα συνεργασία μου με τη διαχρονική δισκογραφική εταιρεία «Polymusic» του τραγουδοποιού και υπέροχου ανθρώπου Βίκτωρα Πολυδώρου, ο οποίος δίνει  βήμα σε νέους καλλιτέχνες. Το «Σ’Ανατολή και Δύση» είναι ένα χορευτικό τραγούδι σε ενορχήστρωση του εξαιρετικού Αντώνη Γούναρη και ερμηνεία της πολυτάλαντης Θεσσαλονικιάς τραγουδίστριας και μουσικού, Μαρίας Πασαλίδου.

Αυτή η συνεργασία από μόνη της, μου έδωσε μεγάλη χαρά και ελπίδα στην πίστη μου πως στον δρόμο των δημιουργών που με πάθος κάνουν αυτό  που αγαπούν, υπάρχει ακόμα φως σε μια «δύσβατη» μουσική εποχή!

Τι χρειάζεται να διαθέτει μια μουσική δημιουργία που υμνεί τον έρωτα, για να έχει απήχηση στο κοινό, σε μια χρονική στιγμή που αμφισβητεί την ύπαρξή του;

Η δημιουργία ενός τραγουδιού που υμνεί τον έρωτα, κατά την ταπεινή μου άποψη, χρειάζεται να ξεκινάει απ’ την ψυχή με την αλήθεια και την καθαρότητά της. Να «κουμπώνει» ο στίχος με τη μουσική, να γίνονται ένα! Ύστερα η κατάλληλη ενορχήστρωση να το «στολίσει» και να το «χρωματίσει» όπως του ταιριάζει. Τέλος η ζεστή φωνή και ο τρόπος ερμηνείας του καλλιτέχνη που θα το αναδείξει.

Για να έχει όμως απήχηση στο κοινό, ίσως να μην αρκούν τα παραπάνω στοιχεία. Το ενδιαφέρον των ραδιοφωνικών παραγωγών για το εκάστοτε τραγούδι, θα έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο για τη διαδρομή του τραγουδιού. Αν και ένα καλό τραγούδι, ποτέ δεν χάνει τον δρόμο του!

Έχετε γράψει στίχους και για άλλους καλλιτέχνες, όπως για την Άντζελα Δημητρίου, στο τραγούδι «Μηδενικά στον έρωτα». Τι θυμάστε εντονότερα από αυτήν τη συνεργασία;

Το τραγούδι αυτό, κυκλοφόρησε το 2013 από την Lobby Music. Είναι σε μουσική του Νεκτάριου Μπήτρου, με τον οποίο είχαμε εξαιρετική συνεργασία.

Όταν έμαθα πως η μοναδική Άντζελα Δημητρίου διάλεξε και το δικό μας τραγούδι για τη νέα της τότε  δισκογραφική δουλειά  «Come Back», αρχικά δεν το πίστευα… νόμιζα πως μου κάνει πλάκα! Θυμάμαι πόση χαρά και συγκίνηση είχα κατά την ηχογράφηση του τραγουδιού στο studio 111. Το θυμάμαι σαν χθες και νιώθω ευγνώμων για αυτήν την αρχή!

Υπάρχει κάποιος άλλος καλλιτέχνης που θα θέλατε να τραγουδήσει στίχους σας;

Υπάρχουν πολλοί αγαπημένοι μου ερμηνευτές με τους οποίους θα ήθελα να έχω την τύχη να συνεργαστώ! Το θεωρώ ευλογία μέσα από τις αγαπημένες μου φωνές, να ακουστεί ένα  τραγούδι στον κόσμο και να αγαπηθεί!

Ποιες άλλες συνεργασίες σας ήταν σημαντικές για εσάς;

Το 2019  οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων ΚΣΔΕΟ της ΕΔΡΑ, διοργάνωσαν έναν  διαγωνισμό για στιχουργούς και συνθέτες, τον οποίο ανακάλυψα τυχαία και σκέφτηκα να πάρω μέρος! Αυτός ο διαγωνισμός είχε σκοπό να επιλέξει δύο στιχουργούς και  δύο συνθέτες για να συνεργαστούν όλοι μαζί με στόχο τη δημιουργία τεσσάρων τραγουδιών. Δύο από τα οποία θα είχαν ελληνικό στίχο και δύο, ξένο.

Η δράση αυτή για την ψυχική υγεία έχει τίτλο IME (Introspection Music Experience) PROJECT, στην οποία συμμετείχαν άλλες δύο χώρες. Η Ισπανία και το Βέλγιο. Οι δύο στίχοι μου με τίτλο «Το τέρας» και «Η Αγάπη Όλα Τα Νικά» μελοποιήθηκαν και ερμηνεύτηκαν  από τον τραγουδοποιό Γιάννη Μπαϊρακτάρη. Καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας μας ήταν ο καθηγητής και μουσικός κ. Χρήστος Κλαδάς.

Μπορείτε να ενημερωθείτε και να ακούσετε στον παρακάτω σύνδεσμο όλα τα τραγούδια του έργου αυτού:  https://www.ime-project.com/ Θεωρώ πως ήταν απ’ τις πιο σημαντικές συνεργασίες μου και σίγουρα θα μου μείνει αξέχαστη για το ομαδικό πνεύμα της και τον σκοπό της δράσης της!

Στο παρελθόν έχετε βρεθεί και η ίδια μπροστά από το μικρόφωνο ως ερμηνεύτρια. Γιατί επιλέξατε να περάσετε στη συγγραφή στίχων; Σας λείπει το να τραγουδάτε;

Είχα ασχοληθεί με το τραγούδι για κάποια χρόνια, συγκεκριμένα από το 2003-2016. Ξεκίνησα στην ηλικία των 19,5 ετών παράλληλα με τις σπουδές μου στον κλάδο της υγείας. Δεν είναι ότι επέλεξα τη στιχουργική, γιατί και τότε έγραφα. Αν και αγαπούσα από μικρή  το τραγούδι, δεν είχα ποτέ καθαρό στόχο σε αυτό. Μπήκε κάπως τυχαία στη ζωή μου. Νιώθω πως έκανε τον κύκλο της αυτή η διαδρομή.

Όχι, δεν μου λείπει το να τραγουδάω διότι τραγουδάω και όταν γράφω πάνω σε μια μουσική ενός συνθέτη ή όταν μου έρχεται παράλληλα η έμπνευση στίχου-μουσικής στην κιθάρα. Το μόνο που αλλάζει, είναι ότι το κάνω χωρίς κοινό, αλλά αυτό αισθάνομαι πως το έζησα αρκετά και δεν μου λείπει! Με κέρδιζε κυρίως η στιχουργική και συνεχίζει!

Κυκλοφορήσατε, επίσης και την ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Της σιωπής τα μυστικά». Ποιο μήνυμα θέλατε να μεταφέρετε μέσω αυτής;

Η έκδοση της πρώτης μου ποιητικής συλλογής αποτελούσε ένα παιδικό μου όνειρο το οποίο με ακολουθούσε και το ακολουθούσα ως το 2015 όταν και πραγματοποιήθηκε! Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις  «Το Ανώνυμο Βιβλίο».

Επειδή περιέχει ποιήματα και στίχους που επέλεξα από διάφορες περιόδους της ζωής μου, θα έλεγα πως το μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω, είναι να αγκαλιάζουμε τα ευάλωτα, εύθραυστα και σκοτεινά κομμάτια του εαυτού μας, των στιγμών μας και να τα αφήνουμε ελεύθερα να εκφράσουν όλα τα συναισθήματα από τα οποία διακατέχονται με απώτερο σκοπό τη λύτρωση της ψυχής και τη μετουσίωσή τους σε έμπνευση και δημιουργικότητα! Αυτά τα κομμάτια μας ίσως να είναι και τα πιο φωτεινά!

Παράλληλα ασχολείστε και με το χώρο της ψυχικής υγείας. Η σιωπή ήταν για πολλά χρόνια «θηλιά» για τις γυναίκες. Ωστόσο, τώρα πια βρίσκουν τη δύναμη και μιλούν. Πού ευθύνεται αυτή η ριζική στροφή;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ως εθελόντρια στο Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, στη Γραμμή «SOS Δίπλα Σου»-2109700814- έχουμε ακούσει πολλές κραυγές που έμεναν χρόνια σιωπές. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουν τη δύναμη οι γυναίκες που ζουν σε ένα κακοποιητικό και χειριστικό περιβάλλον, να σπάνε τη σιωπή τους και να μοιράζονται την ιστορία τους. Τους φόβους, τις αγωνίες, τα διλήμματά τους, τις επιθυμίες τους και μέσα από αυτό το «μοίρασμα», να αντικρίζουν και να βιώνουν ξανά την ελευθερία, τις αξίες, την αγάπη και φροντίδα προς τον εαυτό τους.

Η δύναμη που υπάρχει μέσα στις γυναίκες είναι ατελείωτη. Μπορεί να αλλάξει, να μετουσιώσει να αναγεννήσει, να αναστήσει και να λυτρώσει την ίδια τους την ψυχή!

Τα γυναικεία κινήματα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δρουν αποτελεσματικά, έμπρακτα, δίνουν τον αγώνα τους και έχουν μια ανοιχτή αγκαλιά για τις γυναίκες που αισθάνονται πως ήρθε η ώρα να μιλήσουν! Στηρίζουν στην πράξη!

Όταν είναι ενωμένες οι γυναίκες, νιώθουν σαφώς μεγαλύτερη ασφάλεια, αρχίζουν να εμπιστεύονται ξανά και το πάθος για ζωή, δεν σταματά ποτέ να παρακινεί την κάθε ξεχωριστή ύπαρξη. Παίρνοντας δύναμη η μία από την άλλη, ο κύκλος της αγάπης και της αλληλοϋποστήριξης μεγαλώνει!

Μετά το τραγούδι «Σ’Ανατολή και Δύση», τι περιλαμβάνουν τα επόμενα βήματά σας;

Συνεχίζουμε και δημιουργούμε τραγούδια με αξιόλογους συνθέτες του χώρου και ευχόμαστε να φτάσουν στα κατάλληλα χέρια, την κατάλληλη στιγμή για να ταξιδέψουν. Είμαστε ανοιχτοί και για νέες προτάσεις!