Σοφία Παπουλάκου: «Έχω μάθει να μην εγκαταλείπω τα όνειρά μου»

Σοφία Παπουλάκου: «Έχω μάθει να μην εγκαταλείπω τα όνειρά μου»

Υπάρχουν άνθρωποι που τα εμπόδια τούς κάνουν να λυγίζουν και να αφήνουν τα όνειρά τους στη μέση. Μια τέτοια περίπτωση δεν είναι σίγουρα η ερμηνεύτρια, Σοφία Παπουλάκου, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο της τραγούδι με τον τίτλο «Τα Μυστικά».

Όπως η ίδια εκμυστηρεύεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στο lifesharing.gr, «οι δυσκολίες μας κάνουν πιο δυνατούς και όσα εμπόδια κι αν μπαίνουν μπροστά στα όνειρά μας με αγώνα και δουλειά ξεπερνιούνται». Παράλληλα μιλάει για τις συνεργασίες της με σημαντικούς καλλιτέχνες της εγχώριας μουσικής σκηνής και του θεάτρου, για τις επιλογές που έχει κάνει μέχρι σήμερα και την εμπειρία από τη συμμετοχή της τη φετινή σεζόν στον τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό «The Voice».

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

 

Το νέο σας τραγούδι με τον τίτλο τα «Μυστικά» κυκλοφόρησε πρόσφατα, εγκαινιάζοντας το επόμενο βήμα σας. Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα πράγματα μετά το πρώτο σας τραγούδι «Το Φυλαχτό»;

Το «Φυλαχτό», σε μουσική Βαγγέλη Μαχαίρα και σε στίχους του Γιώργου Αθανασόπουλου, είχε βγει λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η πανδημία. Είχα μπει στην διαδικασία δημιουργίας και υλοποίησης των στόχων μου και ξαφνικά όλα όσα είχα προγραμματίσει πάγωσαν. Λόγω της κατάστασης αλλά και με την τροπή με την οποία εξελίχθηκαν τα πράγματα, ειδικά στον χώρο της μουσικής, δεν ήθελα να βιαστώ πριν κάνω το επόμενο βήμα. Ήθελα να πάρω το χρόνο μου και να πράξω σωστά και οργανωμένα.

Βιώνοντας αυτές τις δυσκολίες, όπως όλοι μας άλλωστε, θεωρώ πως προέκυψαν και θετικά πράγματα. Δίνοντας περισσότερο χρόνο στον εαυτό μου, νιώθω πιο ήρεμη . Τα «Μυστικά» ήθελα να τα παρουσιάσω όπως τα είχα φανταστεί χωρίς να μειώσω στο ελάχιστο αυτό που είχα στο μυαλό μου.

Τι είχατε στο μυαλό σας ηχογραφώντας στο στούντιο τα «Μυστικά» και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε μέσω αυτού;

Τα «Μυστικά» από την πρώτη στιγμή με άγγιξαν, καθώς είναι ένα πολύ τρυφερό και ευαίσθητο τραγούδι κι εμένα μου αρέσουν αυτά τα τραγούδια που μιλάνε για ιστορίες αγάπης. Θέλω να ερμηνεύω τραγούδια που να αγγίζουν τις ψυχές των ανθρώπων, να τους θυμίζουν στιγμές τους και να τους ταξιδεύω μέσα από τους στίχους και την φωνή μου. Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον συνθέτη, Νίκο Πλιό και τη στιχουργό, Γεωργία Παπαδοπούλου, που με εμπιστεύτηκαν, όπως και τον Βαγγέλη Καραπέτρο για την εξαιρετική του ενορχήστρωση.

Τη φετινή σεζόν συμμετείχατε στον τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό «The Voice». Γιατί αποφασίσατε να το τολμήσετε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Τι θα κρατήσετε στις μουσικές «αποσκευές» σας από όλη αυτήν την εμπειρία;

Δεν ήταν κάτι που είχα σχεδιάσει να κάνω και ήταν πολύ ξαφνικό για εμένα. Όταν μου έκανε πρόταση η παραγωγή να λάβω μέρος στην αρχή ήμουν επιφυλακτική, αποφάσισα όμως να το τολμήσω έχοντας την ανάγκη να τραγουδήσω, να γνωρίσω καινούργιους ανθρώπους και να ζήσω αυτή την εμπειρία.

Είναι ένα μουσικό ταξίδι στο οποίο κάνοντας προσεκτικές κινήσεις και διατηρώντας την αξιοπρέπειά σου, έχεις μόνο να πάρεις. Γνώρισα πολλούς αξιόλογους συναδέλφους και συνάντησα πολλούς που έχω την τύχη και την χαρά να είναι φίλοι μου. Ήταν πολύ ωραία εμπειρία.

Έχετε τραγουδήσει σε μουσικές σκηνές και θέατρα της Ελλάδας και της Κύπρου δίπλα σε σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως την Τάνια Τσανακλίδου, την Ευανθία Ρεμπούτσικα, το Θανάση Πολυκανδριώτη, τον Κώστα Μακεδόνα. Ωστόσο χρειάστηκε να δοκιμάσετε την τύχη σας και στο παραπάνω μουσικό σόου. Σας δόθηκαν περισσότερες ευκαιρίες μετά τη συμμετοχή σας σε αυτό;

Ήθελα να τολμήσω και να το ζήσω όλο αυτό. Δεν είχα στο μυαλό μου ότι θα πάω εκεί και θα μου δοθούν ευκαιρίες. Το πιο σημαντικό για μένα είναι πως με πλησίασε περισσότερος κόσμος και δέχτηκα πολλά όμορφα μηνύματα. Θεωρώ πως στην ζωή μας πάντα μας δίνονται ευκαιρίες, το θέμα είναι όμως να είμαστε προσεκτικοί με τις επιλογές μας και να αναγνωρίζουμε αν αυτές είναι οι σωστές για το μέλλον μας ή κρύβουν και κάποιες παγίδες.

Μέσω της δουλειάς μου πριν, αλλά και μετά το παιχνίδι μου δόθηκαν ευκαιρίες χωρίς να σημαίνει πως ήταν πάντα οι σωστές. Κάποιες άλλες πάλι δεν ευδοκίμησαν αφού μπήκαν εμπόδια στο δρόμο, χωρίς όμως αυτό να ανατρέψει την πορεία μου.

Πώς καταφέρνετε να εξασφαλίζετε τα απαραίτητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδίως τις περιόδους που οι χώροι διασκέδασης είναι κλειστοί;

Πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο, ειδικά στην αρχή της πανδημίας. Ενώ είχα μπει στην διαδικασία ολοκλήρωσης των τραγουδιών στο στούντιο, ξαφνικά δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω ούτε στις καθημερινές μου ανάγκες. Δυσκολεύτηκα, πιέστηκα αλλά κράτησα απόσταση από όλο αυτό που συνέβαινε, παίρνοντας χρόνο να σκεφτώ και να φροντίσω περισσότερο τον εαυτό μου.

Ξεκίνησα να εργάζομαι πάρα πολλές ώρες καθημερινά για να μπορώ να καλύψω τις ανάγκες μου τους μήνες που δεν είχα δουλειά, όπως και να τρέξω όσα είχα σταματήσει  στο στούντιο λόγω της κατάστασης. Έχω μάθει να μην εγκαταλείπω τα όνειρά μου. Πιστεύω πως οι δυσκολίες μας κάνουν πιο δυνατούς και πώς όσα εμπόδια κι αν μπαίνουν μπροστά στα όνειρά μας με αγώνα και δουλειά ξεπερνιούνται.

Μπορεί να καθυστέρησα λόγω της κατάστασης και των δυσκολιών που αντιμετώπισα να κάνω το επόμενο μουσικό βήμα, αλλά αισθάνομαι πολύ περήφανη γιατί ό,τι έκανα το έκανα με αγάπη και πολύ κόπο.

Ως απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών στο Τμήμα Θεάτρου, εργαστήκατε και ως βοηθός σκηνοθέτη σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Ανάμεσα στις συνεργασίες σας ήταν κι εκείνη με τον Λάκη Λαζόπουλο. Κατά πόσο υπήρξε καθοριστική για την μετέπειτα διαδρομή σας;

Είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον κύριο Λάκη Λαζόπουλο αρκετά χρόνια πριν. Πρόκειται για έναν πολύ ευφυή άνθρωπο, δημιουργικό, εργατικό, διαισθητικό, μα πάνω απ’όλα για έναν άνθρωπο πολύ ευαίσθητο. Μου έμαθε αυτό που έχω μέσα μου να το λέω, να δουλεύω κι ό,τι κάνω να το κάνω με πάθος. Να τολμάω και να μην εγκαταλείπω τα όνειρά μου.

«…τα μυστικά που σου’ταξα, στα’δωσα σε μια ώρα, τα περιττά τα πέταξα, γυμνή γυρίζω τώρα…», ερμηνεύετε στο καινούριο σας τραγούδι. Αλήθεια, θα τα θυσιάζατε όλα για χάρη ενός μεγάλου έρωτα;

Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ πολύ τη δουλειά μου. Μου αρέσει να δουλεύω και εκφράζομαι πολύ όταν τραγουδάω. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν η ζωή μου χωρίς μουσική, σε καμία περίπτωση όμως  δεν θα έβαζα την καριέρα πιο πάνω από την οικογένεια. Είναι προτεραιότητα για μένα.

Τι σχεδιάζετε για το επόμενο διάστημα; Πρόκειται να σας δούμε και ζωντανά σε κάποια μουσική σκηνή;

Να είμαστε καλά και σύντομα θα κυκλοφορήσει το πρώτο μου Digital Album από την InsideOut Music Web Promotion και προς τον Μάρτιο θα κάνω και κάποιες ζωντανές εμφανίσεις.

*Πηγή φωτό: Προσωπικό Αρχείο Σοφίας Παπουλάκου

*Φωτ.1,2,7,8: Φωτογράφος/Γιώργος Γιαννίμπας, Φωτ.3: Φωτογράφος/Αθηνά Γκούμα, Φωτ.4: Φωτογράφος/ Άρης Ράμμος, Φωτ.5,6: Φωτογράφος/Christina Karagiannis