Κυριακή Φράγκου: Δίπλα στα παιδιά της Αφρικής οι «ντελιβεράδες αγάπης» της Θεσσαλονίκης

Κυριακή Φράγκου: Δίπλα στα παιδιά της Αφρικής οι «ντελιβεράδες αγάπης» της Θεσσαλονίκης

Ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν έμαθα για εκείνη και την έψαξα για να της ζητήσω να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη. Η ανιδιοτελής δράση της προς τους ανθρώπους που ζουν στο δρόμο έχοντας ως σπίτι τους χαρτόκουτα και αφιλόξενες γωνιές της πόλης, με έκανε αυθόρμητα να την αποκαλέσω «Μητέρα Τερέζα» της Θεσσαλονίκης.

Από τότε, ο τίτλος αυτός τη συνοδεύει παντού, και πράγματι, η Κυριακή Φράγκου δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να αποδεικνύει ότι τον αξίζει. Αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες, ακόμη και την πανδημία, η πρόεδρος της «Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων» είναι μαζί με την ομάδα της δίπλα σε όποιον την έχει ανάγκη.

Ωστόσο η κοινωνική δράση της δεν σταματάει μόνο εκεί, καθώς παράλληλα βρίσκει χρόνο και γράφει βιβλία. Με αφορμή το νέο της παραμύθι «Νερό! Νερόοοο…», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την «Ελληνοεκδοτική», το lifesharing.gr επικοινώνησε μαζί της για μία ακόμη φορά. Μετά την πρώτη επίσημη παρουσίασή του στη Θεσσαλονίκη, σειρά έχει η πρωτεύουσα, στις 19/2.

Και όλα αυτά, ενώ συνεχίζει να αφιερώνει τη ζωή της στο να προσφέρει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους αστέγους μοιράζοντας απλόχερα αγάπη. Γιατί, όπως ακριβώς λέει στον πρόλογο του βιβλίου και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.Ιουστίνος,: «Ζωή που δεν μοιράζεται, είναι ζωή χαμένη»…

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

 

Στο καινούριο σας βιβλίο «Νερό! Νερόοοο…», πραγματοποιείτε ένα ταξίδι σε ένα μικρό χωριό στην Τανζανία, για να βοηθήσετε στις εργασίες γεώτρησης για την εύρεση πόσιμου νερού. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Η προσωπική επαφή και η σχέση πολλών χρόνων που μας συνδέει με τους Ιεραποστόλους οι οποίοι δραστηριοποιούνται εκεί, ήταν η αφορμή για να ταξιδέψω νοητά μέσα από τα μάτια τους στο παραμύθι μας. Με αυτόν τον τρόπο είχα τη δυνατότητα να μοιραστώ μαζί τους τις αγωνίες τους για την ανεύρεση του καθαρού πόσιμου νερού. Η απόφαση να βρεθώ μόνο με το νου σε εκείνο το μέρος και όχι αληθινά, ήταν η αγάπη που ήθελα να δώσω. Προτίμησα, δηλαδή τα χρήματα να γίνουν μια γεώτρηση και όχι ένα ακόμη ταξίδι.

Στις σελίδες του διαβάζουμε για τη συνεργασία σας σε αυτήν την πολύτιμη αποστολή με τον Δεσπότη Αγαθόνικο, που έχει δημιουργήσει εκεί μια Ορθόδοξη Ιεραποστολή. Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες;

Στα έξι χρόνια δράσης της «Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων» είναι γνωστό το θεάρεστο έργο της Ιεραποστολής, όπως επίσης και η προσωπική σχέση που διατηρούμε όλο αυτό το διάστημα, με τον Θεοφιλέστατο Δέσποτα.

Ο Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ.Αγαθόνικος είναι μια ιδιαίτερα σημαντική φυσιογνωμία. Σε κάθε ταξίδι του στην Ελλάδα, μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί εκεί, τις ελλείψεις και τις ανάγκες επιβίωσης για κάθε απόμακρο μικρό χωριό. Μαζί του βρίσκεται επίσης και ο Ιερομόναχος Ιεραπόστολος Πρωτοσύγκελος Ιεράς Επισκοπής Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας π.Πορφύριος Κυπαρισσάς.

Δύο Ιεραπόστολοι που άφησαν τα πάντα, για τα πάντα. Που είναι δραστήριοι και συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους όλες τις εποχές του έτους, ακόμη και με πανδημία και με ανίατες, θανατηφόρες ασθένειες. Η αγάπη για τα παιδιά τούς άφησε στην Αφρική για πάντα.

Στο νοητό αυτό ταξίδι σας, περιγράφετε και στιγμές που ζήσατε με τα παιδιά που ζουν στο Ορφανοτροφείο της Ιεραποστολής. Μιλήστε μας λίγο και γι’αυτό.

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή σε αυτό το μακρινό μέρος, έχει καταφέρει να χτίσει ναούς, σχολεία, νοσοκομεία και να ιδρύσει και ένα Ορφανοτροφείο, όπου έχουν συγκεντρώσει και φιλοξενούν 400 ορφανά παιδιά. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο και καθώς το εκτελούν, αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες. Ωστόσο παρ’όλα αυτά δεν σταματούν να προσπαθούν να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο υποφερτή και πιο όμορφη.

Η «Εθελοντική Διακονία Αστέγων» είχε χαρίσει στην Ιεραποστολή για να στηρίξει το έργο τους, το μισό κέρδος και από το πρώτο βιβλίο που είχα γράψει και κυκλοφορεί και αυτό από την «Ελληνοεκδοτική», με τον τίτλο «Όρεξη να’χεις για Θεό…». Το υπόλοιπο μισό από τα έσοδα το χάρισε σε γεύματα αστέγων ντελίβερι, που πραγματοποιούν εδώ και έξι χρόνια.

Γιατί επιλέξατε να αφιερώσετε το βιβλίο στη μικρή Γωγώ, που δεν βρίσκεται πια μαζί μας, αλλά και στους γονείς της, τον πατέρα Βησσαρίωνα Καντούνη και την πρεσβυτέρα Ελεάνα;

Η αφιέρωση άλλαξε στο παρά πέντε, η πρώτη σκέψη ήταν να αφιερωθεί στα παιδιά μου, στην Φωτεινή και στον Νικόλα, που είναι και εθελοντές στο Σύλλογο και που ξεβολεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να συνεισφέρουν στην κοινωνική δράση του. Άλλωστε πετούν νοητά και αυτοί μαζί μας στο ταξίδι που περιγράφω στο βιβλίο. Η Φωτεινή ως φωτογράφος και ο Νίκος ως ποδοσφαιριστής που έχει μαζί του μια αληθινή δερμάτινη μπάλα, κάτι άγνωστο για τα παιδιά εκεί.

Η αφιέρωση όμως έγινε τελικά στη μικρή Γωγώ, που ταξίδεψε για την αιωνιότητα ξαφνικά από ιατρικό λάθος. Που έζησε το μπούλινγκ (εκφοβισμό) από άλλα παιδιά λόγω του ότι ήταν πιο εύσωμη για την ηλικία της. Ήθελα με αυτόν τον τρόπο να μεταφέρω σε όλους το μήνυμα ότι η διαφορετικότητα είναι η ομορφιά του καθενός..!

Τι περιλαμβάνουν τα επόμενα σχέδια της «Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων»;

Να συνεχίσουμε να είμαστε «ντελιβεράδες αγάπης», στα παγωμένα βράδια τους, στα ζεστά καλοκαίρια, δίπλα τους σε όλες τις εποχές που περνούν και να φέρνουμε στη ζωή τους πάντα την άνοιξη. Να συνεχίσουμε ό,τι μικρό η μεγάλο έχουμε καταφέρει,  δίχως χρήματα, δίχως πρόγραμμα, αλλά με πολλή διάθεση και αγάπη!

Πληροφορίες για το παραμύθι «Νερό! Νερόοοο…»

*Το βιβλίο της Κυριακής Φράγκου «Νερό! Νερόοοο…» κυκλοφορεί από την «Ελληνοεκδοτική», διατίθεται στα: Public, στα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρη, στον Ιανό, σε όλα τα κοσμικά και τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία και στην Αγιορείτικη Εστία. 2€ από το κάθε αντίτυπο προσφέρεται υπέρ μιας ακόμη γεώτρησης στην Αφρική.

*Προλογίζει ο Ιεραπόστολος Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας  κ.Αγαθόνικος και την εισαγωγή γράφει ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.Ιουστίνος.

*Επιμέλεια κειμένου: Διονύσης Βαλεριάνος, Μαρία Ντότσικα

*Εικονογράφηση και σχεδίαση εξωφύλλου: Ζωή Χωριατέλλη

Γραφιστική Επιμέλεια: Δάφνη Κουλούρη

*Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος, κ.Κωνσταντίνος Ζέρβας, απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ.Ηλία Χαμαμτζόγλου, τον πρώτο συνεργάτη της «Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων», καθηγητή Θεολογίας και πρώην πρόεδρο της «Μέριμνας των Πτωχών».

Άλλος ένας εξίσου πολύτιμος άνθρωπος για εκείνη και τη δράση του Συλλόγου είναι  -όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η ίδια η πρόεδρος της «Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων», κ.Κυριακή Φράγκου– και ο Αντιπρόεδρος Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Χαμαμτζόγλου, με τον οποίο έχουν αποφασίσει από κοινού να είναι δίπλα στην Ιεραποστολή και να στηρίζουν το έργο της.