Πως να φτιάξω όμορφες αναμνήσεις με τα παιδιά μου τα Χριστούγεννα;
Η περίοδος των Χριστουγέννων κρύβει μια μαγεία με πολλά φανερά, αλλά και κρυφά νοήματα, στα οποία οι ενήλικες συχνά δεν δίνουν μεγάλη σημασία, ενώ τα παιδιά, αντίθετα, μέσα από αυτά απορροφούν πληροφορίες, χωρίς καν να τις αναγνωρίζουν.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά δεν έχουν καμία συνειδητή ανάμνηση πριν την ηλικία των τριών ετών. Αυτό σχετίζεται με τρεις παράγοντες: την κατάκτηση της γλώσσας που είναι απαραίτητη για την καταχώρηση των βιωμάτων στον εγκέφαλο, τη νευρολογική ωρίμανση του εγκεφάλου και την ανάπτυξη του εαυτού απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιλαμβάνεται το άτομο την έννοια του χρόνου και την ύπαρξή του ως ξεχωριστή οντότητα από το περιβάλλον. Σε συνειδητό επίπεδο, λοιπόν, φαίνεται να μη θυμόμαστε κάτι από τα πρώιμα παιδικά μας χρόνια. Σε ασυνείδητο επίπεδο, όμως, τι συμβαίνει;
- Ξεκινήστε να χτίζετε τη ρουτίνα των γιορτών με τα παιδιά. Μπορείτε να συζητάτε μαζί τους για το Χριστούγεννα, τις ημέρες που θα περάσετε μαζί τους ή με τους παππούδες και τις γιαγιάδες ή άλλους συγγενείς ή φίλους, για το πότε θα στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, για τα δώρα που μπορείτε να προσφέρετε στους δικούς σας ανθρώπους, για κάποια ιδιαίτερη γιορτινή έξοδο, για τα κάλαντα που θα πουν. Δημιουργήστε αυτή τη γλυκιά προσμονή των εορτών.
- Βάλτε τα παιδιά στη διαδικασία των δώρων που θα ανταλλάξετε μεταξύ σας ή με άλλους και όχι μόνο σε αυτά που θα περιμένουν εκείνα από τον Άγιο Βασίλη. Φτιάξτε δώρα μαζί με τα παιδιά σας – μπορεί να είναι κάρτες, χειροποίητες κατασκευές, γλυκά. Εναλλακτικά, κι αν δεν μπορείτε να αφιερώσετε αυτόν τον χρόνο, διαλέξτε μικρά δώρα μαζί με τα παιδιά από τα καταστήματα αλλά αναλάβετε στο σπίτι με τη βοήθεια τους το περιτύλιγμα των δώρων. Δείξτε του πως το δώρο είναι αγάπη και σκέψη και έχει τη δική του προσωπική σφραγίδα.
- Γράφουμε γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Παροτρύνουμε το παιδί μας να γράψει το γράμμα στον Άγιο Βασίλη, εξηγώντας του ότι καλό θα ήταν να ζητήσει από τον Άγιο κάτι προσιτό, κι αν είναι εφικτό, ας κάνουμε εμείς, οι γονείς, το πιο ‘πολυτελές’ δώρο. Συγκεκριμένα, καλό θα ήταν να φροντίσουμε το δώρο του Άγιου Βασίλη να μην είναι κάτι ακριβό όπως ποδήλατο, τάμπλετ ή κουκλόσπιτο, γιατί όταν τα παιδιά θα συζητάνε μεταξύ τους τα δώρα που πήραν από τον Άγιο, κάποια ίσως νιώσουν αδικημένα. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν όλες οι οικογένειες τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες.
- Φτιάξτε Ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης & Ημερολόγιο αναμνήσεων ! Μπορείτε να φτιάξετε όλοι μαζί ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης με κουτάκια! Ανοίγοντας κάθε μέρα ένα, μπορείτε να κρύψετε και μία δραστηριότητα που θα κάνετε αυτές τις ημέρες του Δεκεμβρίου! Στο Ημερολόγιο των αναμνήσεων, μπορούμε να κολλάμε φωτογραφίες των ημερών, να γράφουμε σκέψεις, όμορφες στιγμές και δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα έπειτα από αρκετά χρόνια θα…σας συγκινήσει!
- Δώστε πανηγυρικό τόνο στο στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου– είναι η στιγμή άλλωστε που αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη δική σας, οικογενειακή χριστουγεννιάτικη προετοιμασία και γιορτή. Κάντε αυτήν την ημέρα ιδιαίτερη, βάλτε όλα τα μέλη της οικογένειας στον στολισμό και καθιερώστε το δικό σας εθιμοτυπικό που να συνδέεται με τη μέρα αυτή, από το να φτιάχνετε κρέπες ή λουκουμάδες και να πίνετε ζεστή σοκολάτα μέχρι το να τρώτε ποπ κορν και να βλέπετε όλοι μαζί μια χριστουγεννιάτικη ταινία.
- Φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά μας Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές Τα Χριστούγεννα είναι (και) μυρωδιές και γεύσεις. Είτε επιλέξετε κάτι απλό όπως μπισκότα ή κάτι πιο δύσκολο όπως μπακλαβά, οπλιστείτε με υπομονή (γιατί η κουζίνα σας θα γίνει πεδίο μάχης) και αφήστε τους μικρούς βοηθούς σας να μετρήσουν υλικά, να ανακατέψουν τη ζύμη, να βάλουν την πινελιά τους στη…γλύκα των γιορτών.
- Βάλτε τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες στην καθημερινότητά τους. Η γκάμα των τραγουδιών με θέμα τα Χριστούγεννα είναι μεγάλη και οι μέρες που περνούν μέχρι την γιορτινή ημέρα προσφέρουν μια ωραία ευκαιρία να δώσετε μουσικά ερεθίσματα στα παιδιά σας.
- Μιλήστε τους για τα δικά σας Χριστούγεννα. Περιγράψτε τους τι κάνατε εσείς στην ηλικία τους, πώς οργανώνατε εσείς τα κάλαντα, πως γράφατε το γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Είναι οι μικρές εξομολογήσεις σας φέρνουν κοντά στα παιδιά. Αποτελούν τη σύνδεσή τους με την οικογένεια και δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης και οικειότητας ανάμεσά σας.
- Οργανώστε προεόρτιες ή γιορτινές επισκέψεις σε δικούς σας ανθρώπους που δεν βλέπετε συχνά. Μπορεί να είναι επίσκεψη σε παππούδες και γιαγιάδες, νονούς, άλλους συγγενείς, φίλους. Εξηγήστε στα παιδιά γιατί είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε στιγμές με τους ανθρώπους.
- Προγραμματίστε μια ωραία οικογενειακή έξοδο με την ευκαιρία των γιορτών. Μπορεί να είναι ένα χριστουγεννιάτικο έργο στο σινεμά ή ένα θεατρικό έργο ή μια βόλτα στην πόλη ή οτιδήποτε σας ενώνει και σας ευχαριστεί, αρκεί να είναι μια αυστηρά οικογενειακή υπόθεση.
- Απολαύστε τα παιδιά σας όσο μπορείτε όπου μπορείτε &Βλέπουμε όλοι μαζί ταινίες. Απολαύστε την παρέα τους στον καναπέ και στο τζάκι – ακόμη κι αν η λέξη παρέα αποδίδει τους… καβγάδες τους για ένα παιχνίδι- στις βόλτες και τις εξόδους. Χουχουλιάστε μαζί τους, δείτε ταινία, παίξτε επιτραπέζια, μιλήστε για αυτά και για τη δική τους ζωή.
- Φτιάξτε μαζί τους τις αναμνήσεις τους. Μιλήστε τους για τα πρώτα τους Χριστούγεννα, για όσα έκαναν ως μωρά, για το πώς χαίρονταν ή φοβούνταν με το δέντρο, τον Άγιο Βασίλη, τους πολλούς συγγενείς. Μοιραστείτε τις κοινές σας αναμνήσεις από τα περασμένα Χριστούγεννα και δείτε φωτογραφίες – είναι ωραίο κάθε χρόνο να μιλάμε για όλα αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα Χριστούγεννα, να ξαναθυμόμαστε τα συμβάντα μιας ευτυχισμένης Πρωτοχρονιάς, ενός όμορφου ταξιδιού. Όλα όσα γίνονται λόγος και έκφραση, παραμένουν στη μνήμη καλύτερα – και φυσικά στην καρδιά μας!
Πώς θα «διδάξουμε» τη γενναιοδωρία στα παιδιά μας;
Τα Χριστούγεννα, αποτελούν και μιας πρώτης τάξεως αφορμή να βιώσουμε το βαθύ τους νόημα, της Αγάπης και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Ας προετοιμαστούμε για Χριστούγεννα ψυχής, αγάπης και γενναιοδωρίας, με την άμεση εμπλοκή των παιδιών μας ώστε να αρχίσουν να εξοικειώνονται με τις πολύτιμες αυτές έννοιες και αρετές. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα, για το πώς θα «διδάξουμε» τη γενναιοδωρία στα παιδιά μας:
- Μαζεύουμε μαζί τα ρούχα που δε χρειάζεται πια, και τα δωρίζουμε σε άπορες οικογένειες ή αστέγους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα περάσουμε ποιοτικό χρόνο με το παιδί μας, και θα γνωρίσει το όμορφο συναίσθημα της προσφοράς.
- Προτρέπουμε το παιδί μας να μαζέψει τα παιχνίδια που δεν παίζει πια και να τα χαρίσει σε παιδάκια φτωχά ή που έχουν ανάγκη. Έτσι, δίνουμε χαρά σε μικρότερα παιδιά, και σίγουρα συμβάλλουμε ώστε κανένα παιδί να μην νιώσει ότι το ”ξέχασε” ο Άγιος Βασίλης.
Τα Χριστούγεννα μοσχοβολούν παιδική ευτυχία!
Όπως λέει και η γιαγιά μου..
Πρέπει να τα δούμε σαν μια ευκαιρία για να περάσουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, να είμαστε πιο χαλαροί, να αλληλοεπιδράσουμε και να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μας, να παίξουμε ουσιαστικά, να τα ακούσουμε, και να συζητήσουμε μαζί τους. Να θυμάστε ότι κανένα δώρο δεν ικανοποιεί περισσότερο ένα παιδί από την αγάπη και την αγκαλιά των γονιών του.