Καύσωνας; Αντιμετωπίστε τον με αυτά τα 7 μικρά μυστικά

Καύσωνας; Αντιμετωπίστε τον με αυτά τα 7 μικρά μυστικά

Τι κι αν τα γνωμικά θέλουν  «από Αύγουστο,χειμώνα»! Ο φετινός τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, μας επεφύλασσε τον χειρότερο καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών όπως λένε όλοι οι επιστήμονες. Προστασία από τον ήλιο και τη ζέστη, ελαφρύ φαγητό και άφθονα υγρά είναι σίγουρα οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε. Υπάρχουν όμως και άλλα μικρά tips που σίγουρα θα μας βοηθήσουν ακόμα περισσότερο.

 

  1. Να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση αλκοόλ.

Αρκετούς από εμάς η δύσκολη αυτή εποχή μπορεί να μας βρίσκει σε περίοδο διακοπών. Γι αυτό πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί σε ότι αφορά στην κατανάλωση ποτών. Το αλκοόλ μπορεί εύκολα να αφυδατώσει τον οργανισμό μας σε μεγάλο βαθμό και πιστέψτε με αυτή την στιγμή δεν το θέλουμε καθόλου!

 

2. Ναι στην άθληση, όχι όμως όλες τις ώρες

Αν η βασική μας συνήθεια είναι να γυμναζόμαστε σε εξωτερικούς χώρους τότε θα πρέπει να επιλέξουμε την ώρα με μεγάλη προσοχή. Πάρα πολύ πρωί, σχεδόν στην Ανατολή του ηλίου  ή αργά το απόγευμα στην Δύση του, είναι μία λύση με την προϋπόθεση ότι δεν μιλάμε για σκληρή εκγύμναση αλλά για ένα απλό περπάτημα. Aν αγαπάμε όμως την σκληρή γυμναστκή, δεν έχουμε παρα να επιλέξουμε να ακολυθήσουμε ένα από τα δεκάδες on line προγράμματα μέσα από την ασφάλεια του σπιτιού μας!

3. Μένουμε φουλ ενυδατωμένοι

Αν σε κανονικές συνθήκες πρέπει να καταναλώνουμε γύρω στο 1,5 λίτρο νερό καθημερινά, μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο χρειάζεται σε περιόδους έντονου και πολύ περισσότερο, παρατεταμένου καύσωνα. Δύο με δυόμιση λίτρα νερού είναι η βάση μας και προχωράμε. Εννοείται ότι εκτός από το νερό, προσθέτουμε στη διατροφή μας φρούτα και λαχανικά σε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι θα καταναλώναμε σε κανονικές συνθήκες.

4. Αντικαθιστούμε ένα φλυτζάνι καφέ με ένα ποτήρι ηλεκτρολυτών που φτιάχνουμε μόνοι μας.

Για όλα λοιπόν υπάρχει η πρώτη φορά. Ναι. Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε μόνοι μας ένα υπέροχο δροσιστικό και απόλυτα υγιεινό ρόφημα για να αντιμετωπίσουμε ζέστη, αφυδάτωση και αίσθημα αδυναμίας. Οι περισσότερες συνταγές να ξέρετε έχουν σαν βάση το νερό καρύδας ( θυμηθείτε του Survivors…) αλλά επειδή είναι δύσκολο να το βρείτε στην ελληνική αγορά, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μεταλλικό νερό, παγωμένο πράσινο τσάι ακόμα και αλόη. Ενδεικτικά ένα τέτοιο ποτό μπορεί να φτιαχτεί ως εξής:

1/ ¾  μεταλλικό νερό, νερό καρύδας κλπ

1/8  κουτ. Γλ. Αλάτι Ιμαλαίων

2      κουτ. Γλ. Μέλι

¼     φλυτζ. Τσαγ.  Χυμό λεμονιού ή lime

5. Ώρα για smoothies

Όλοι τα αγαπάμε και αυτή η εποχή είναι η καλύτερη τους! Απολαύστε όποια γεύση σας αρέσει και κάντε τα smoothies σας ακόμα πιο «δυνατά» προσθέτοντας και λίγη σκόνη πρωτεΐνης. Μία ενδεικτική συνταγή θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη.

1 κουτ.σ.  Βούτυρο αμυγδάλου

½ κουτ.γλ. Στέβια ή αγαύη

½ κουτ.γλ. σκόνη κανέλλας

1 κουτ.γλ. chia

1 δόση σκόνη πρωτείνης

Ελάχιστο αλάτι

½  παγωμένη μπανάνα

½ φλ.τς. berries όποιο είδος θέλουμε

½  φλ.τς. γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή όποια άλλη γεύση προτιμάμε

½  φλ.τς. παγάκια

½  φλ.τς. εμφιαλωμένο νερό

¼  μπανάνας κομμένο σε μικρά κομματάκια για το σερβίρισμα

Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και σερβίρουμε στο ποτήρι μας μαζί με τα κομματάκι μπανάνας ενώ μπορούμε να προσθέσουμε και λίγα μούσλι  για μεγαλύτερη… λιχουδιά!

 

  1. Ζέστη; Ώρα για παγωτό… και μάλιστα χωρίς ενοχές.… Ώρα για «nice cream»

Ήρθε για να μείνει… Το nice cream δεν είναι τίποτα άλλο  παρά ένα  παγωτό πραγματικά vegan ,   πραγματικά δροσερό ,πραγματικά γλυκό, πραγματικά υγιεινό και πραγματικά…οικονομικό! Μόλις    δύο υλικά είναι αρκετά για να χαρίσουν αξέχαστη παγωτένια εμπειρία…

Ενδεικτική συνταγή:

Nice cream μπανάνας

4 φλ.τς. παγωμένες φέτες μπανάνας τις οποίες είχαμε στην κατάψυξη

2-4 κουτ.σ. γάλα της αρεσκείας μας ( αμυγδάλου,σόγιας κλπ )

Χτυπήστε τα υλικά στο μίξερ ή σε food processor και μόλις γίνουν μία απαλή κρέμα, τη βάζετε στην κατάψυξη για να πήξει καλά.

Τόσο εύκολο!!!

7. Δεν ξεχνάμε ποτέ την προστασία μας στο ήλιο

Αντηλιακό και πάλι αντηλιακό και πάλι αντηλιακό…

 

Πηγή-https://fitonapp.com/wellness/hot-weather-hacks/

Emma Lunsford

 

 

 

 

 

 

\