Σαν «όνειρο στο κύμα» η παραθαλάσσια βιβλιοθήκη του Δήμου Νέας Αρτάκης!

Σαν «όνειρο στο κύμα» η παραθαλάσσια βιβλιοθήκη του Δήμου Νέας Αρτάκης!

Με σύνθημα «Κλείστε το κινητό, ανοίξτε ένα βιβλίο», ο Δήμος Χαλκιδέων ανέλαβε την πρωτοβουλία και δημιούργησε την πρώτη Δημοτική Δανειστική Βιβλιοθήκη δίπλα στο κύμα, και συγκεκριμένα στην παραλία «Καλάμια» της Νέας Αρτάκης. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε κατοίκους κι επισκέπτες να περνούν δημιουργικά κι ευχάριστα τις στιγμές τους στη θάλασσα, παρέα με ένα ωραίο βιβλίο και μακριά από την οθόνη του κινητού τους.

Η βιβλιοθήκη θα παραμείνει ανοιχτή καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενισχύοντας τη διάθεση για διάβασμα σε μικρούς και μεγάλους, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες προετοιμάζονται και σε άλλες παραλίες του Δήμου.

Ο Αντιδήμαρχος Νέας Αρτάκης, Μπάμπης Κώσταρος, μιλάει στο lifesharing.gr για όλους όσους ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να πάρει «σάρκα και οστά» η ξεχωριστή αυτή ιδέα. Μια ιδέα που, αντικρίζοντάς την κανείς με φόντο το απέραντο γαλάζιο, σε μια από τις ομορφότερες χώρες στον κόσμο, μοιάζει πράγματι με «όνειρο στο κύμα» όπως είχε χαράξει κάποτε στο χαρτί ο σπουδαίος Σκιαθίτης λογοτέχνης.

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

 

Πώς εμπνευστήκατε την ιδέα για τη δημιουργία αυτής της πρωτότυπης βιβλιοθήκης;

«Έχουμε τη Δημοτική βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο Δημαρχείο της Νέας Αρτάκης, την οποία εμπλουτίσαμε με βιβλία και αναβαθμίσαμε γενικότερα, ακόμη και με την αγορά καινούριων επίπλων από την έναρξη της θητείας μας ως Δημοτική Αρχή. Την καλοκαιρινή περίοδο, όμως δεν ερχόταν καθόλου κόσμος, οπότε σκεφτήκαμε ότι πρέπει να πάμε εμείς στον κόσμο.

»Έτσι, θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλή ιδέα να επιλέξουμε ως καταλληλότερη γι’αυτόν το σκοπό, την παραλία “Καλάμια”, επειδή πρόκειται για μια παραλία που συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Επίσης είναι μια παραλία για την οποία καταφέραμε να πάρουμε και την προέγκριση για την ανάδειξή της ως μία από εκείνες που φέρουν τη λεγόμενη “Γαλάζια Σημαία”. Ανάμεσα στις ενέργειες που πραγματοποιήσαμε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ήταν και το να την εξοπλίσουμε με καινούριες ομπρέλες, να φτιάξουμε νέο παρατηρητήριο για ναυαγοσώστες και να θέσουμε σε λειτουργία και αρκετά φαρμακεία».

Μέχρι στιγμής τι απήχηση έχει στον κόσμο;

«Η ανταπόκριση του κόσμου ανεξαρτήτως ηλικίας είναι πολύ μεγάλη και για να είμαι ειλικρινής, δεν το περίμενα! Φανταστείτε, ότι, εκεί που είχαμε κατά μέσο όρο 5-6 αναγνώστες που έρχονταν στη Δημοτική βιβλιοθήκη στο Δημαρχείο, εδώ και περίπου μία εβδομάδα που έχει ανοίξει η παραθαλάσσια βιβλιοθήκη, δίνουμε ημερησίως πάνω από 40 βιβλία.

»Συνολικά έχουμε ήδη δώσει προς δανεισμό πάνω από 150 βιβλία! Θέλω να επισημάνω ακόμη ότι έρχονται και πολλοί εθελοντές, οι οποίοι θέλουν να συμβάλουν στο να λειτουργεί περισσότερες ώρες η βιβλιοθήκη και σαφώς η βοήθειά τους είναι σημαντική».

Πολύ ευρηματικό είναι και το σύνθημα «Κλείστε το κινητό… ανοίξτε ένα βιβλίο!», που συνοδεύει την εν λόγω πρωτοβουλία.

«Σκέφτηκα αυτό το σύνθημα, γιατί γενικά όλοι είμαστε αρκετές ώρες της ημέρας με ένα κινητό στο χέρι, οπότε είναι σίγουρα εύστοχο και επίκαιρο. Χαίρομαι ακόμη και για το ότι πολύς κόσμος και ιδίως νέα παιδιά φέρνουν βιβλία ακόμη και από την προσωπική τους βιβλιοθήκη για να μας τα δωρίσουν και να μεγαλώσει έτσι η συλλογή μας».

Τι βιβλία μπορεί να βρει κανείς στα ράφια της βιβλιοθήκης;

«Το έχουμε ψάξει αρκετά και προσπαθήσαμε να καλύψουμε όλα τα γούστα. Υπάρχουν από παιδικά βιβλία μέχρι αστυνομικές ιστορίες, μυθιστορήματα και αρκετοί άλλοι αναγνωστικοί “θησαυροί” που μπορεί να ανακαλύψει κανείς ανάμεσά τους».

Εκτός από τους εθελοντές ποιοι άλλοι αποτελούν το προσωπικό  της;

«Το πρωί υπάρχει ένας εργαζόμενος του Δήμου και από τις 4 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ έχουμε τους εθελοντές. Υπάρχει ένα κενό από τις 2.30 μέχρι τις 4 λόγω της υπερβολικής ζέστης, αλλά τώρα που έχουμε τοποθετήσει καινούριες ομπρέλες  θα καλυφθούν και αυτές οι ώρες».

Μέχρι πότε θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό;

«Αρχικά είχαμε πει μέχρι τις 31 Αυγούστου αλλά τελικά αποφασίσαμε να την κρατήσουμε ανοιχτή μέχρι το τέλος της σεζόν, περίπου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου».

Τι άλλα σχέδια έχετε για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και μετά το πέρας του καλοκαιριού;

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία του να φτιάχνουμε το χώρο της παραθαλάσσιας βιβλιοθήκης κατάλληλα, έτσι ώστε να μπορούν διάφοροι συγγραφείς να παρουσιάζουν τα έργα τους σε αυτήν, ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Θα γίνεται η παρουσίαση των βιβλίων στην παραλία, αφού θα έχουμε διαμορφώσει κατάλληλα το χώρο με καρέκλες και ομπρέλες και θα είναι πολύ όμορφος. Συγχρόνως προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε κι άλλο τη βιβλιοθήκη του Δήμου Νέας Αρτάκης ώστε να μπορούμε να διοργανώνουμε πολύ ωραίες και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και στο Δημαρχείο καθ’όλη τη διάρκεια του έτους».