Η προστασία της Γης είναι και προσωπική μας υπόθεση!
«Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας τόσο από τον κορωνοϊό όσο και από την υπαρξιακή απειλή της κλιματικής διαταραχής!».
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει προς όλους τους κατοίκους της Γης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σήμερα, 22 Απριλίου 2021, όπου 190 χώρες γιορτάζουν τη «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».
Ένα μήνυμα που όλοι πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά καθώς οι ενδείξεις για τη διασύνδεση της εμφάνισης πανδημιών με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος πληθαίνουν.
Και είναι κρίμα που τόσα πολλά χρόνια μετά την καθιέρωση αυτής της Ημέρας μόνο 1,5 από τα 7,5 δισεκατομμύρια του πληθυσμού της Γης έχει συνειδητοποιήσει ότι η προστασία του πλανήτη Γη ισοδυναμεί με την προστασία τη δική του και των απογόνων του.
Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς δεν πιστεύουν ότι η δική τους συμπεριφορά μπορεί να κάνει τη διαφορά-τόσο λίγο υπολογίζουν τη δύναμή τους-, και εξακολουθούν να μην ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους, να χρησιμοποιούν κατά κόρον πλαστικά κάθε είδους και να τα πετάνε όπου νάναι, να σπαταλούν το νερό, το χαρτί, το ηλεκτρικό ρεύμα, τη βενζίνη… απλώς και μόνο γιατί αυτό τους βολεύει, γιατί αυτά έμαθαν να κάνουν στη ζωή τους.
«Δηλαδή η σωτηρία του πλανήτη εξαρτάται από το αν εγώ ανακυκλώνω τα λίγα γυαλιά, χαρτιά και αλουμίνια, που χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου;» είναι μια από τις συνηθισμένες ειρωνικές απαντήσεις που παίρνω από κάποιους συγγενείς, φίλους και γνωστούς μου, και μάλιστα ανθρώπους νοήμονες, μορφωμένους και ευκατάστατους, κάθε φορά που τους μιλώ για την ανακύκλωση, ή για άλλες πρωτοβουλίες που μπορούν να πάρουν για την προστασία του πλανήτη.
Και όταν τους απαντώ ότι ΝΑΙ εξαρτάται και από αυτούς η σωτηρία του πλανήτη, σφυρίζουν αδιάφορα και συνεχίζουν να λειτουργούν στην καθημερινότητά τους σαν το θέμα να μην τους αφορά.
Απαράδεκτες αυτού του είδους οι συμπεριφορές, ή μήπως δικαιολογημένες, δεδομένου ότι οι πρωτοβουλίες της Πολιτείας μας για την προστασία του πλανήτη είναι απειροελάχιστες;