BookTok στο TikTok

BookTok στο TikTok

Αυτή και αν είναι έκπληξη και μάλιστα από τις πιο ευχάριστες: Το hastag #booktok αριθμεί πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια προβολές σ’ ολόκληρο τον κόσμο, που σημαίνει ότι οι νέοι από κάθε γωνιά της γης που αναρτούν στο TikTok βίντεο με τα αγαπημένα τους βιβλία και μιλούν για τις σκέψεις και τα συναισθήματα που ένιωσαν διαβάζοντας τα, είναι απροσδόκητα πολλοί!

Ο λόγος για το BookTok στο TikTok,  μια μαγική κοινότητα νέων ανθρώπων που λατρεύουν τα βιβλία και μοιράζονται αυτή τους την αγάπη με τους διαδικτυακούς φίλους τους. Λογοτεχνικά και αστυνομικά μυθιστορήματα, ποίηση, παραμύθια και βιογραφίες, ιστορικά και χιουμοριστικά βιβλία, κλασικά και μοντέρνα, ρομαντικές ή επιστημονικής φαντασίας ιστορίες, κ.ά., παρελαύνουν στο TikTok μαζί με σχόλια του τύπου: «Με σφράγισε για πάντα!», «Η ζωή μου χωρίζεται στην πριν το διαβάσω εποχή και στην μετά!», «Μου άλλαξε τον τρόπο που βλέπω τον κόσμο», «Το έχω πάντα μαζί μου!», «Με κράτησε ξύπνιο ως τις 4 τα χαράματα!», «Με βοήθησε να καταλάβω ποιος είμαι και τι θέλω!», «Χάρη σ’ αυτό κατάφερα να τολμήσω, να ονειρευτώ, να πιστέψω στον εαυτό μου, να ξεπεράσω τον φόβο μου, να ανακαλύψω την ομορφιά της ζωής, να.., να…, να…!».

Έτσι, για άλλη μια φορά το internet και τα social media δικαιώνουν την ύπαρξή τους και αποστομώνουν εκείνους που τα σνομπάρουν ή και τα κακολογούν, εμού συμπεριλαμβανομένης.

ΌΧΙ κυρίες και κύριοι, μας λένε κατάμουτρα οι socialmediaδες! Στα social media δεν συνωστίζονται μόνο έξαλλοι, θυμωμένοι και φανατισμένοι άνθρωποι που βρίζουν θεούς και δαίμονες, ή τρολάρουν ο ένας τον άλλον, ούτε μόνο κολλημένοι με τη μπάλα, κακόγουστοι φαρσέρ, κουτσομπόληδες και ρεπόρτερ ψευδών ειδήσεων. Υπάρχουν και οι υγιείς, οι σκεπτόμενοι, οι γεμάτοι ευαισθησία και διψασμένοι για μάθηση και καλλιέργεια άνθρωποι, και μάλιστα νεαρής ηλικίας, που κατέχουν περίοπτη θέση σ’ αυτά!

Ιδού παράδειγμα λαμπρό: Το BookTok στο TikTok!

Kαι οι Booktokers προσθέτουν: «Επιτέλους επικοινωνούμε με ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματά, ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν, που ένιωσαν όπως κι εμείς κρατώντας στα χέρια τους το ίδιο βιβλίο, ανθρώπους που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες μέσα από τις διαφορετικές τους απόψεις, τα διαφορετικά τους διαβάσματα…».

Εννοείται πως δεν λείπουν και τα κοροϊδευτικά σχόλια «Χα, χα υπάρχουν και άνθρωποι που διαβάζουν», ούτε τα ξενοφοβικά ή φυλετικά, με ένα ή και δύο λ. Όμως οι BookΤokers δεν πτοούνται. Απλώς τα διαγράφουν και συνεχίζουν να ισχυροποιούν τις διαδικτυακές τους φιλίες,  ανταλλάσσοντας βιβλία και απόψεις.

Μόλις πληροφορήθηκα όλα τα παραπάνω, ενθουσιάστηκα τόσο πολύ που άρχισα να τηλεφωνώ σε όλα τα νεαρά πλάσματα κάτω των 20 ετών που γνωρίζω για να μάθω αν υπάρχει ελληνική κοινότητα BookTokers, αν έχει πολλά ή λίγα μέλη, για ποια βιβλία μιλάνε, κ.λπ. Ήθελα διακαώς να κάνω πλήρες ρεπορτάζ, αλλά… τι το ήθελα;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Όχι πως δεν γνώριζα ότι «βιβλία και νέοι, καμία σχέση», αλλά ήλπιζα ότι κάποιοι από τους λίγους νεαρούς που αγαπάνε το βιβλίο θα είχαν σκεφτεί να αναρτήσουν κάτι σχετικό στο TikTok.

Δυστυχώς -ή μήπως πρέπει να πω ευτυχώς; – πληροφορήθηκα ότι οι νέοι που διαβάζουν βιβλία, όχι μόνο δεν είναι fan του TikTok, αλλά θεωρούν και υποτιμητική την όποια ενασχόληση μαζί του.

Εννοείται ότι δεν το έβαλα κάτω. Εξακολουθώ να καλώ και να ξανακαλώ στο τηλέφωνο, τα διαβαστερά ανίψια και τα βλαστάρια φίλων και γνωστών για να τα πείσω να γίνουν BookTokers, αλλά από την άλλη άκρη της γραμμής, ακούω ότι το τηλέφωνο του συνδρομητή που κάλεσα είναι… απενεργοποιημένο!

Πού θα πάει όμως…