Σπαγγέττι al pomodoro basilico

Σπαγγέττι al pomodoro basilico

Μια συγκλονιστική συνταγή από τον chef Πάνο Ιωαννίδη και κριτή του Masterchef. Προβλήθηκε την Κυριακή 21 Μαρτίου από το Star. Αυτό που με ενθουσίασε, εκτός όλων των άλλων, είναι η σάλτσα ντομάτας στο φούρνο. Δεν ντρέπομαι να πω, ότι δεν το γνώριζα και επειδή χάρηκα πάρα πολύ που το έμαθα, σκέφτηκα να μοιραστώ τη χαρά μαζί σας.

Υλικά που θα χρειαστούμε

Ένα πακέτο σπαγγετίνι-Spaghittini No7

Για τη σάλτσα
550 γραμμάρια φρέσκα ντοματίνια
2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες και καθαρισμένες
Μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
Ελάχιστη ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη
70 γραμμάρια ελαιόλαδο

Για το αρωματικό λάδι

(Μας ενδιαφέρουν περισσότερο τα κοτσάνια και λιγότερο τα φύλλα)
250 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
2 κλωνάρια δενδρολίβανο
3 κλωνάρια βασιλικό με τα φύλλα
3 σκόρδα με τη φλούδα χοντροσπασμένα
3 κρεμμύδια εσαλότ (Τα μικρά γλυκά κρεμμύδια που χρησιμοποιούμε για το στιφάδο), χοντροκομμένα (κομμένα σε τέταρτα) καθαρισμένα

Διακοσμητικά αποξηραμένα φύλλα βασιλικού για το ντεκόρ στο πιάτο

Καλαμποκέλαιο

Φύλλα βασιλικού

Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σημ. Πρώτο βήμα της συνταγής είναι, να ετοιμάσουμε το αρωματικό λάδι, για να του δώσουμε περισσότερο χρόνο βρασμού, όσο εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις υπόλοιπες παρασκευές.

Για το αρωματικό λάδι

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρολίτσα.
  2. Ξεκινάμε να τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις πάνε να αρχίζουν να βράζουν, χαμηλώνουμε αρκετά τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να αργο-βράζουν μέχρι να αναδυθούν όλα τα αρώματα. Το ιδανικό σημείο είναι, (αν έχουμε αρκετό χρόνο), αργο-βράζοντας το, να χωρίσει το γάλα από το λάδι, αλλά και τώρα, με το χρόνο που διαθέτουμε, θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά για να πέσει η θερμοκρασία, τα σουρώνουμε σε ένα μπολ και κρατάμε το αρωματικό λάδι στην άκρη.

Σημ. Το λάδι, στα υλικά μαζί με το βούτυρο, το βάζει ο chef, για να μη καεί το βούτυρο.

Εκτέλεση για τη σάλτσα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C στις αντιστάσεις-αέρα, (πάνω-κάτω και αέρα). Βάζουμε το ταψί του φούρνου μέσα στο φούρνο να ζεσταίνεται.
  2. Πλένουμε και στραγγίζουμε τα ντοματίνια. Τα μοιράζουμε σε 2 μπολ, για να τα διαχειριστούμε καλύτερα. Τα περιχύνουμε με λάδι, τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ελάχιστη ζάχαρη. Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι, τη ρίγανη και τα ανακατεύουμε.
  3. Βγάζουμε το καυτό ταψί από το φούρνο, το περιχύνουμε με λίγο λάδι και αδειάζουμε τα ντοματίνια. Τα απλώνουμε σε μια στρώση. Σημαντικό είναι, να μην υπάρχει κάποιο που να καλύπτει το άλλο. Τα φουρνίζουμε και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ καραμέλωμα και να κάνουν μερικές καφέ κηλίδες επάνω τους, όπως γίνεται σε όλα τα ψητά λαχανικά. Κρατάμε μερικά ντοματίνια στην άκρη που στη συνέχεια θα τα τσιγαρίσουμε με λίγο αρωματικό λάδι, για το ντεκόρ μας.

 Όσο ψήνονται τα ντοματίνια…

Βράζουμε τα μακαρόνια και αποξεραίνουμε τα φύλλα βασιλικού

Για τα μακαρόνια

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, με 1 λεπτό λιγότερο από το χρόνο βρασμού που  αναγράφεται.

Για τα διακοσμητικά φύλλα βασιλικού

  1. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι να κάψει πολύ-πολύ. Όταν πάρει μεγάλη θερμοκρασία, το αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα φύλλα του βασιλικού. Όταν σταματήσει ο βρασμός τους, τα μεταφέρουμε με μια τσιμπίδα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μετά από το χαρτί, τα μεταφέρουμε με το τσιμπιδάκι στο ξύλο κοπής και από εκεί σε ένα δισκάκι, στρωμένο με χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί και το υπόλοιπο λάδι.

Και συνεχίζουμε τη συνταγή

  1. Ξεφουρνίζουμε τα ντοματίνια. Τα γέρνουμε και από τη γωνία του ταψιού, αδειάζουμε όσο μπορούμε περισσότερο το περιττό τους ζουμί σε ένα μπολ.
  2. Αδειάζουμε τα ντοματίνια σε μια κατσαρόλα και τα πολτοποιούμε με το μπίμερ, ρίχνοντας λίγο από το ζουμί τους και στη συνέχεια μια μικρή ποσότητα από το αρωματικό λάδι.

Και συνεχίζουμε…

  1. Σουρώνουμε τα μακαρόνια κρατώντας 1 φ.τ. από το ζουμί τους στην άκρη.
  2. Αδειάζουμε τα σουρωμένα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα, τα περιχύνουμε με το ζωμό τους, από το φλιτζάνι που είχαμε στην άκρη και τα ανακατεύουμε για 1 λεπτό να χυλώσουν.

Σερβίρουμε τα σπαγγέτι μας αμέσως, διακοσμημένα με 3 ντοματίνια, όρθια αποξηραμένα φύλλα βασιλικού, (σαν να βγαίνουν από το πιάτο) και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=rAHNtYTEV3c