Η μετάδοση του κορωνοϊού σε ουρές, πλατείες, πάρκα και παραλίες

Η μετάδοση του κορωνοϊού σε ουρές, πλατείες, πάρκα και παραλίες

Ο φόβος μήπως κολλήσουμε τον κορωνοϊό έχει γίνει ο πιο πιστός και μόνιμος σύντροφός της ζωής μας.  Μας ακολουθεί όπου και αν βρισκόμαστε, σε ό,τι και αν κάνουμε. Αρκεί μια παράλειψή μας, μια αφηρημάδα ή λάθος κίνησή μας, μια τυχαία συνάντηση, μια είδηση, ή ένα περιστατικό, για να μας προκαλέσει έντονο άγχος και να μας βάλει στη διαδικασία της θερμομέτρησης, της αναζήτησης ύποπτων συμπτωμάτων και της αγωνιώδους αναμονής των 2 εβδομάδων, για να πειστούμε ότι ευτυχώς τη γλυτώσαμε και αυτή τη φορά!

Όμως ο φόβος είναι ένα αρνητικό συναίσθημα και όσο μεγαλώνει, τόσο περισσότερο μας καταβάλει ψυχικά και σωματικά.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να τον διαχειριστούμε και να τον ελέγξουμε, και ο τρόπος είναι ένας και μοναδικός: Η γνώση!

Πού και κάτω από ποιες συνθήκες κινδυνεύουμε περισσότερο; Πού ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός, οπότε δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε; Πώς να προστατευτούμε;

Τις σωστές απαντήσεις μας τις δίνουν οι επιστήμονες:

  • Να φοράτε παντού και πάντα σωστά τη μάσκα σας! Εννοείται ότι στο παντού δεν συμπεριλαμβάνεται το σπίτι μας, εκτός αν κάποιος ξένος- π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, οικιακός βοηθός, κ.ά.- είναι μέσα.
  • Να φοράτε τη μάσκα σας πριν ανοίξετε την πόρτα για να παραλάβετε τα ψώνια που έχετε παραγγείλει, ή πριν βγείτε έξω από το σπίτι σας.
  • Να αποφεύγετε παντού και πάντα τον συνωστισμό!
  • Να κρατάτε παντού και πάντα τουλάχιστον 1,5- 2 μέτρων απόσταση από τους άλλους.
  • Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι 20 φορές μεγαλύτερος στους εσωτερικούς χώρους, συγκριτικά με τους εξωτερικούς.
  • Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε εσωτερικούς χώρους όπου όμως υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα και ανεμιστήρες είναι μικρότερος συγκριτικά με τους χώρους που δεν αερίζονται.
  • Όσο πιο μικρός είναι ο χώρος στον οποίον βρίσκεστε μαζί με άλλους, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης.

Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τους μη αεριζόμενους χώρους και τον συνωστισμό, ή όταν κάποιοι που βρίσκονται γύρω μας δεν τηρούν τα παραπάνω μέτρα;

  • Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις ουρές αναμονής και σε εσωτερικούς χώρους είναι απαραίτητη η διπλή μάσκα.
  • Αν κάποιοι γύρω σας δεν τηρούν τις αποστάσεις ή δεν φοράνε σωστά τη μάσκα τους, ζητήστε τους ευγενικά να το κάνουν, ή απομακρυνθείτε όσο μπορείτε από κοντά τους.
  • Σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, ακόμα και αν όλοι φοράνε σωστά τη μάσκα τους, ή και τη διπλή μάσκα τους, πρέπει να αποφεύγονται οι συνομιλίες.
  • Όσο πιο δυνατή είναι η φωνή σας ή η φωνή του συνομιλητή σας τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, στην περίπτωση που ένας από τους δύο σας είναι φορέας.

Δηλαδή πρέπει να γίνουμε αντικοινωνικοί ή να κλειστούμε στα σπίτια μας μέχρι το τέλος της πανδημίας;

  • Ούτε το ένα, ούτε το άλλο!
  • Και βέβαια να βγαίνετε έξω για τη βόλτα και την άσκησή σας! Απλώς αποφύγετε τους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα ή τις παραλίες τις ώρες όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να αποφύγετε τον συνωστισμό, μειώστε τον χρόνο παραμονής σας εκεί, τηρήστε όσο γίνεται μεγαλύτερες αποστάσεις ο ένας από τον άλλον, και αποφύγετε τις πολλές και έντονες κουβέντες.
  • Και βέβαια να συνομιλείτε με τους φίλους ή τους γείτονες που συναντάτε είτε τυχαία, είτε μετά από συνεννόηση μαζί τους. Απλώς προτιμήστε να το κάνετε σε εξωτερικούς χώρους, φροντίστε να φοράτε όλοι σωστά τις μάσκες σας, και να τηρείτε τις αποστάσεις μεταξύ σας.

Τα καλά νέα είναι ότι η άνοιξη είναι εδώ, λίγες μόνο κρύες μέρες είναι μπροστά μας και μετά η θερμοκρασία θα ανέβει και οι ηλιόλουστες ανοιξιάτικες μέρες θα διαδέχονται η μια την άλλη. Οπότε  ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στους εξωτερικούς χώρους, θα είναι ακόμα μικρότερος.  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα εξακολουθήσουμε να φοράμε σωστά τις μάσκες μας και να τηρούμε την απόσταση των 1,5-2 μέτρων ο ένας από τον άλλον. Όμως αν κάποια στιγμή ξεχαστούμε ή κάνουμε μια λάθος κίνηση, δεν…  χάθηκε ο κόσμος!