Άνοιξη η εποχή του στοιχείου του ξύλου! Τρώμε ότι κοιτάζει ψηλά προς τον ήλιο!

Άνοιξη η εποχή του στοιχείου του ξύλου! Τρώμε ότι κοιτάζει ψηλά προς τον ήλιο!

Η θεωρία των 5 στοιχειών είναι η  κινεζική φιλοσοφία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη ροή και τις σχέσεις μεταξύ των πραγμάτων. Τα πέντε στοιχεία – ξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο και νερό – πιστεύεται ότι είναι τα θεμελιώδη στοιχεία όλων των πραγμάτων στο σύμπαν μεταξύ των οποίων συμβαίνουν αλληλεπιδράσεις.

Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να  θεραπεύσουν και τρόφιμα που μπορούν να  βλάψουν, με βάση την ανισορροπία ή την σύνθεση. Αυτά τα τρόφιμα ταξινομούνται  με βάση τη θερμοκρασία, την εποχή, τη γεύση και την ισορροπία τους. Κατά γενικό κανόνα, τρώμε πάντα φαγητά που είναι εποχικά, τοπικά και με ποικιλία.

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα σκληραίνει, αλλά με τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούμε να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τη δυσκαμψία. Ακολουθώντας έναν τρόπο ζωής όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση μπορούμε να ζήσουμε μια πολύ υγιή και μακρά ζωή.

                                                    Το στοιχείο του ξύλου αντιστοιχεί στην άνοιξη

Η άνοιξη θεωρείται το νεαρό Γιανγκ, όπως η ανατολή του ηλίου. Αυτή είναι η στιγμή που η ενέργεια της φύσης επεκτείνεται, ωθείται προς τα πάνω. Τα όργανα που αντιστοιχούν στο στοιχείο του ξύλου είναι το συκώτι και η χοληδόχος κύστη. Στην κινεζική ιατρική , το ήπαρ ελέγχει την ομαλή ροή του Τσί. Ελέγχει επίσης τους τένοντες και τα νεύρα. Έχει σημαντικό ρόλο στην εμμηνόρροια και στην προώθηση ενός υγιούς κιρκαδικού ρυθμού. Το συκώτι ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του σώματος. Η χοληδόχος κύστη είναι γνωστή για τη λήψη αποφάσεων και έχει σχέση με τον εγκέφαλο.

Το αισθητήριο όργανο του ξύλου είναι τα μάτια. Η συναισθηματική πτυχή είναι η απογοήτευση, η οποία προκαλεί συμφόρηση και στασιμότητα του Τσί. Η γεύση του στοιχείου του ξύλου είναι ξινή. Το στοιχείο Ξύλο κυριαρχεί πάνω στα νεύρα και τους τένοντες.

Ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να οφείλονται σε ανισορροπία του ξύλου είναι ξηρότητα, φαγούρες, κόκκινα μάτια, κόπωση, αδυναμία λήψης αποφάσεων, αίσθημα θολούρας στη σκέψη, κακές διατροφικές συνήθειες, ακανόνιστη εμμηνόρροια, τενοντίτιδα, απώλεια εύρους κίνησης, πονόλαιμοι ή αρθρώσεις, σφιχτοί μύες ή δυσκαμψία των αρθρώσεων, αϋπνία, εμβοές, υψηλή αρτηριακή πίεση, δυσφορία, ύπνος που διαταράσσεται από τα όνειρα, εναλλασσόμενος πυρετός και ρίγη, πόνος στο λαιμό και δυσκαμψία, και πόνος στο ισχίο και δυσκαμψία, χρόνιοι πονοκέφαλοι, εύθραυστα νύχια , ξηρό δέρμα, πόνος στα πλευρά, χολοκυστίτιδα.

Η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για να κάνετε αποτοξίνωση. Μετά από έναν αδρανή χειμώνα, το σώμα πρέπει να πετάξει τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί από την αδράνεια και την κακουχία. Το συκώτι φιλτράρει το αίμα στη δυτική ιατρική ,  και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση του λίπους. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση των σακχάρων στο αίμα, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της πήξης του αίματος.

Καθώς γερνάμε, καθίσταται όλο και πιο επιτακτική ανάγκη να φροντίζουμε τα όργανα μας για να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη υγεία. Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και χαρίζοντας στα όργανά μας ισορροπία, μπορούμε να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη με λίγη δουλειά και επιμέλεια.

Μπαίνοντας στην εποχή του στοιχείου του ξύλου αλλάζουμε τη διατροφή μας και τρώμε ότι υψώνει προς τον ήλιο και τον ουρανό .Η Άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για αποτοξίνωση μυαλού ψυχής και σώματος!

                                            Τρόφιμα που μπορούμε να τρώμε την Άνοιξη

Ραπανάκι, κινέζικο λάχανο, σέλινο, σέλερυ, σχοινόπρασο, σπιρουλίνα, σιταρόχορτο, σπάνακι, ντομάτες, πικραλίδα, αντίδια, παντζάρια, καρότα, μάραθο, κόκκινο λάχανο, μαιντανό, αγγούρια, kale, αγγινάρες, αβοκάντο, σπαρράγγια, κάρδαμο, φακές, λεμόνια, λαιμ gogi beries ,παράσινο, μήλο, κάρδαμο, πίκλες, κομπούχα,βασιλικό,δυόσμο, ξινό γιαούρτι πρόβειο ή κατσικίσιο, καροτοχυμό,  τοματοχυμό, χυμός μήλου ,μπύρα χωρίς αλκοόλ. Τζίντζερ, σκόρδο, πιπέρι (σε μικρές  ποσότητες) τσίλι, καλό αλάτι.

Μαύρο σουσάμι, ηλιόσπορο,φασόλια και φύτρες φασολιών

Δαμάσκηνα, μήλο, μάνγκο, μούρα

Ναι στα εποχιακά φρούτα.

Τρώμε αργά και να μασάμε πολύ καλά!!!

Με αγάπη και φως στο νέο σου καθαρό σώμα!

Κατερίνα Σταθοπούλου

Ρεφλεξολόγος – Wellness Coach