Πώς να μεταμορφώσουμε το μικρό μας μπαλκόνι σε «Παράδεισο»!

Πώς να μεταμορφώσουμε το μικρό μας μπαλκόνι σε «Παράδεισο»!

Μη ξεχνιόμαστε η Άνοιξη είναι έξω από την πόρτα μας. Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το μπαλκόνι μας και να γεμίσουμε τις γλάστρες μας με Ανοιξιάτικα φυτά.

Τα λουλούδια που μπορούμε να φυτέψουμε αυτή την εποχή είναι,

Τάπιεν μια ποικιλία Βέρβενα. Η εξαιρετική της συμπεριφορά στις συνθήκες του καιρού, εξασφαλίζει ότι θα είναι ανθισμένη όλο το καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο.

Γαρυφαλλιά. Οι γαρυφαλλιές και οι ποικιλίες τους, είναι πανέμορφες και υπέροχα αρωματικές. Φυτεύονται την περίοδο της άνοιξης και μας χαρίζουν πλούσια ανθοφορία, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο. Για πλουσιότερη ανθοφορία, προτιμάνε φωτεινά, ηλιόλουστα μέρη και καλή αποστράγγιση. Είναι ευαίσθητες στην υπερβολική υγρασία γιατί μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες τους. Αλλά είναι και ευαίσθητες σε θερμοκρασίες πάνω από 35ο C και θέλουν μια προστασία το μεσημέρι.

Γκαζάνια.  Είναι ένα υπέροχο χαμηλό και φουντωτό φυτό, σε πολλά χρώματα, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το χώμα, αλλά προτιμά προστατευμένες θέσεις από τους ισχυρούς ανέμους και το κρύο. Αναζητά ηλιόλουστα σημεία και αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές. Η ιδιαιτερότητα του είναι, ότι το πρωί και όλη την ημέρα τα λουλούδια του είναι ανοιχτά και το βράδυ κλείνουν.

Και τώρα… Τα γνωστά μας οικονομικά Γεράνια! Τι να πεις γι΄ αυτά! Θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω σαν φυτά παντός καιρού! Υπάρχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και ειδών. Έχουν πλούσια ανθοφορία αν βρίσκονται σε ηλιόλουστα σημεία και ειδικά σε νότιο προσανατολισμό. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία.

Μαστιχάκι, ή Βαμβακούλα

Το κρεμαστό γεράνι, για τα κρεμαστά καλάθια μας. Το βρίσκουμε σε πολλά χρώματα και σε αντίθεση με το γεράνι, μπορεί να ανθοφορήσει σε ημισκιερές θέσεις. Θέλει μπόλικο πότισμα στους καλοκαιρινούς μήνες και λιγότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο. Και να μη ξεχνάμε όπως και στο γεράνι, να του αφαιρούμε τα ξερά φύλλα και τα ξερά λουλούδια.

Αφού τελειώσαμε με τις γλάστρες, τις ζαρντινιέρες και τα κρεμαστά, ήρθε η ώρα για τα αναρριχώμενα που θα μπλεχτούν στα κάγκελα του μπαλκονιού και θα είναι μια μαγεία, ή θα αναρριχηθούν στους τοίχους μας με τη βοήθεια καφασωτού.

Ρυγχόσπερμο. Οταν είναι ανθισμένο, το φίνο και δροσερό άρωμα του, γίνεται αισθητό από μεγάλη απόσταση. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και πλέκει εύκολα σε κάγκελα, περιφράξεις και πέργκολες. Χρειάζεται καλό πότισμα και συστηματική λίπανση την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Όταν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες το Χειμώνα, ένα μικρό ποσοστό των φύλλων του παίρνει απόχρωση καφέ και παρατηρείται μερική φυλλόπτωση, κάτι που θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό.

Άλλα αναρριχώμενα για την ίδια χρήση είναι,

Κισσός. Γυαλιστερός και καταπράσινος! Ή 2χρωμος.

Πασιφλόρα. Το εντυπωσιακό της λουλούδι, θυμίζει σχήμα του ρολογιού, γι’ αυτό και σε αρκετές περιοχές της χώρας μας είναι γνωστή με την ονομασία ρολογιά. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και είναι ένας πανέμορφος και εύκολος τρόπος, για να καλύψουμε καφασωτά, κάγκελα και πέργκολες Υπάρχει σε πολλά και εντυπωσιακά χρώματα.

Υπάρχουν ακόμα πολλά λουλούδια και αναρριχώμενα φυτά, που μια επίσκεψη σε ένα φυτώριο, θα ήταν η καλύτερη λύση για να αποφασίσουμε τι θα φυτέψουμε.