Φτιάξτε τον δικό σας βοτανόκηπο στη κουζίνα!

Φτιάξτε τον δικό σας βοτανόκηπο στη κουζίνα!

Ζηλεύω πολύ τους μάγειρες στη τηλεόραση που τα έχουν όλα δίπλα τους και «τσακ» κόβουν και χρησιμοποιούν! Γιατί λοιπόν να μην το κάνουμε κι εμείς;

Υλικά

Άδεια βάζα τροφίμων (Από ελιές, τουρσί και από ότι άλλο μας έχει τελειώσει), αλλά τα ιδανικά θα ήταν τέτοιου τύπου με φαρδύ στόμιο χωρητικότητας 1 κιλού

Άμμο

Μικρά βοτσαλάκια

Χώμα καλής ποιότητος εσωτερικού χώρου

Σπόρους σε φακελάκια, ή μπορούμε να βρούμε έτοιμα φυτάρια σε γεωπονικά κέντρα και φυτώρια από τις αρχές Μαρτίου έως τα τέλη Ιουλίου και να τα μεταφυτέψουμε στα βάζα μας.

Αρωματικά βότανα που ευδοκιμούν στο βάζο είναι τα εξής:

Βασιλικός

Μαϊντανός

Δεντρολίβανο

Κόλιανδρος

Σχοινόπρασο

Δυόσμος

Ρίγανη

Θυμάρι

Πώς τα φτιάχνουμε

  1. Βάζουμε τα άδεια χρησιμοποιημένα βάζα μας σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και λίγο σαπούνι για να ξεκολλήσουν οι ετικέτες του προϊόντος. Τα ξεβγάζουμε, τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε. Εάν έχουν μείνει υπολείμματα ετικέτας, τα βγάζουμε με βαμβάκι και οινόπνευμα.
  2. Περνάμε εσωτερικά το βάζο με χαρτί κουζίνας και οινόπνευμα.
  3. Ρίχνουμε στον πάτο του βάζου 2 εκατοστά περίπου άμμο.
  4. Ρίχνουμε πάνω στην άμμο 3-4 εκατοστά σε ύψος μικρά βοτσαλάκια.
  5. Ρίχνουμε πάνω από τα βότσαλα χώμα που να φτάνει 3 εκατοστά περίπου πριν το στόμιο του βάζου.
  6. Ρίχνουμε διάσπαρτα λίγα σποράκια από το φακελάκι και γεμίζουμε το βάζο με χώμα.

  1. Το ποτίζουμε. Βλέπουμε το νερό να κατρακυλάει και να καταλήγει στην άμμο. Εάν ρίξουμε λίγο περισσότερο νερό, θα φτάσει έως τη μέση από τις πέτρες. Από εκεί θα εξατμίζεται και θα κρατάει υγρό το χώμα.
  2. Σε κάθε βάζο που φυτεύουμε, κολλάμε αμέσως μια ετικέτα με το τι είναι.
  3. Τοποθετούμε τα βάζα το ένα δίπλα στο άλλο, εσωτερικά από ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Το ιδανικό βέβαια είναι το παράθυρο της κουζίνας.
  4. Μετά από 1 εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις πρώτες μικρές φύτρες εσωτερικά του βάζου, που στη συνέχεια θα μεγαλώσουν και θα βγουν έξω από το χώμα.
  5. Μετά από 4-6 εβδομάδες θα έχει γίνει ένα μικρό φουντωτό μικρό φυτό που οι ρίζες του θα έχουν περάσει τις πέτρες και θα έχουν μπει στην άμμο.

Τα ποτίζουμε συχνά, αλλά όχι υπερβολικά. Άλλωστε το παρακολουθούμε και απέξω, εάν χρειάζεται πότισμα.