Οι καταγγελίες και η “θεωρία του χάους”

Οι καταγγελίες και η “θεωρία του χάους”

Παρά το γεγονός ότι απέχω πολύ από αυτό που κάποιος θα ονόμαζε «μαθηματικό μυαλό» και η ιδέα μίας εξίσωσης ή ενός ορισμού φυσικής απλά μου σκοτεινιάζει το μυαλό, υπάρχει μία θεωρία μέσα σ΄ αυτόν τον πολύπλοκο και ονειρικό κόσμο των αριθμών που ειλικρινά με ενθουσιάζει: Η θεωρία του χάους!

Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι από εσάς τη γνωρίζετε μέσα από διάφορες «ποιητικές εκφράσεις» όπως : «Το χτύπημα των φτερών μίας πεταλούδας στην Βραζιλία, μπορεί να προκαλέσει έναν τυφώνα στο Τέξας» ή «Αν μία πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να προκαλέσει κατακλυσμό στην Κίνα». Και βέβαια είμαι σίγουρη ότι πολλοί από εσάς γνωρίζετε πολλά περισσότερα πράγματα για το τι σημαίνει ακριβώς η παραμικρή αλλαγή των δεδομένων ή των ισορροπιών σε σχέση με την χρονική στιγμή που συμβαίνουν καθώς και τον τόπο που συμβαίνουν.

Φυσικά για δική μου προστασία, σε καμία περίπτωση δεν θα εκτεθώ περισσότερο σε μαθηματικές θεωρίες ούτε και θα με αφήσω αιωρούμενη μέσα στα δαιδαλώδη  -για τα δικά μου μέτρα- μονοπάτια της φυσικής.

«Ποιητική αδεία» μόνο θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω τη θεωρία όπως εμένα μου ταιριάζει, σε σχέση με τον καταιγισμό καταγγελιών όλων αυτών των  μορφών βίας που έχουν υποστεί εκατοντάδες συνάνθρωποι μας. Από την σεξουαλική παρενόχληση , την λεκτική βία, την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, τους εκφοβισμούς,  φτάνοντας βέβαια ως και την καθαρή πράξη του βιασμού.

Το άνοιγμα των φτερών της πεταλούδας δεν ήταν τίποτα άλλο από το άνοιγμα των φτερών της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου. Ήταν για μία στιγμή μέσα στον χρόνο  που μεταμορφώθηκε  η ίδια από αγωνιζόμενη σε “αφέτη” .  Αφέτη  αγώνων ενός διαφορετικού στίβου. Του στίβου της ζωής. Του στίβου των δικαιωμάτων. Του ανθρώπου που έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται , να διεκδικεί και να πετυχαίνει τον στόχο του χωρίς να χρειάζεται να «ποδοπατιέται» πρώτα. Χωρίς να «βιάζεται» το μυαλό, η ψυχή και το σώμα του.

Εδώ λοιπόν ταιριάζει η θεωρία του χάους αποδιδόμενη μέσα από τη φράση της  “πεταλούδας” : Μία  μεταβολή στη ροή των γεγονότων μπορεί να οδηγήσει , μετά από ένα χρονικό διάστημα  σε μια εντελώς διαφορετική εξέλιξη της ιστορίας  του συστήματος . Όπου σύστημα, όχι μόνο οι απανταχού επηρμένοι που πίστευαν ότι θα έχουν για πάντα την εξουσία και τον έλεγχο στα χέρια τους αλλά ακόμα και το νομικό σύστημα της χώρας το όποιο σε πολλά σημεία “χωλαίνει” αφήνοντας  ακάλυπτους και θύματα αλλά και… θύτες…  Και κάπως έτσι  έρχονται τα πάνω κάτω. Και από τον χώρο του αθλητισμού, περάσαμε στον χώρο του θεάματος, και ποιος ξέρει πού θα φτάσουμε ακόμη… Το φαινόμενο άλλωστε, μόλις ξεκίνησε και τα αποτελέσματα της αλλαγής των δεδομένων θέλουν αρκετό χρόνο για να φανούν…

Η ιστορία συνεχίζεται…