9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας!
Μπορεί ο ΟΗΕ και η UNESCO να μην έχουν ακόμα επικυρώσει το αίτημα της Ελλάδας για καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας -για ευνόητους λόγους-, όμως στην Ελλάδα και όπου αλλού στον κόσμο υπάρχουν ελληνικές κοινότητες και πανεπιστημιακές έδρες ελληνικής γλώσσας, από το 2017, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα.
Μια γλώσσα που μιλιέται συνεχώς εδώ και 40 αιώνες!
Χαρακτηριστικό που δεν διαθέτει καμιά άλλη γλώσσα στον κόσμο, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση! Και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Ένα άλλο επίσης μοναδικό χαρακτηριστικό της ελληνικής γλώσσας είναι η καλλιέργειά της. Καμιά άλλη γλώσσα στον κόσμο δεν έχει καλλιεργηθεί στον ίδιο βαθμό με την ελληνική. Κι αυτό γιατί δεν υπήρξαν διανοητές και στοχαστές της εμβέλειας του Πλάτωνος, του Αριστοτέλη, του Ομήρου, του Θουκυδίδη…, που την καλλιέργησαν προκειμένου να διατυπώσουν γλωσσικά τις έννοιες που συνελάμβαναν…
»Η ημέρα αυτή είναι επίσης συνδεδεμένη με τον θάνατο του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού και την εμβληματική φράση του: «Μήγαρις ἔχω ἄλλο στό νοῦ μου πάρεξ Ἐλευθερία καί Γλῶσσα», ενώ ο Αδαμάντιος Κοραής είχε επισημάνει ότι η γλώσσα είναι ο πιο δημοκρατικός θεσμός καθώς σ’ αυτήν μετέχουμε όλοι με ίσα δικαιώματα…
»Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η γλώσσα δεν είναι απλώς ένα εργαλείο. Είναι αξία! Είναι ο πολιτισμός, η ιστορία μας, η σκέψη, η ταυτότητά μας… Η ελληνική γλώσσα είναι προνόμιο και κεφάλαιο του Έλληνα! Ο κόσμος γνωρίζει τους Έλληνες και την Ελλάδα από τα ελληνικά κείμενα, δηλαδή μέσα από τη γλώσσα μας! Η γλώσσα δεν είναι απλώς λέξεις. Συνδέεται με τη σκέψη, τον νου και τη νόηση μέσα από την οποία αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο…».
Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι η γλώσσα και η σκέψη είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, και ότι η μία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την άλλη.
Όσο πιο πλούσιο είναι το λεξιλόγιό μας, όσο πιο καλά γνωρίζουμε τη γλώσσα μας, τη νοηματική απόχρωση της κάθε λέξης, τόσο μεγαλύτερη είναι η σαφήνεια με την οποία μπορούμε να διατυπώσουμε τη σκέψη μας, τόσο πιο καθαρά μπορούμε να σκεφτόμαστε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να εξελιχθούμε σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει Ελληνική Σκέψη χωρίς την Ελληνική Γλώσσα. Γιατί η ποιότητα και η ποσότητα «καταγραφών» στη σκέψη προσδιορίζει και το νοητικό επίπεδο κάθε λαού. Και ως γνωστόν το νοητικό επίπεδο καθορίζει την ικανότητα της δημιουργίας Πολιτισμού.
Αυτή είναι μία από τις πολλές απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε στο ερώτημα: Γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία να ξέρουμε καλά ελληνικά και να τα χρησιμοποιούμε στον γραπτό και τον προφορικό μας λόγο;
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι εμείς, οι νεοέλληνες δίνουμε τόσο λίγη σημασία στη γλώσσα μας!
Είναι λυπηρό που στερούμε από τον εαυτό μας ένα εφόδιο, χάρη στο οποίο θα πετυχαίναμε με πολύ μεγαλύτερη ευκολία κάθε μας στόχο!