close

Χορτόπιτα χωρίς φύλλο

Απλή, εύκολη, νοστιμότατη και χορταστική! Κάτι ξέρανε τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι που τη φτιάχνανε σε δύσκολες οικονομικές εποχές!

Υλικά για ένα στρογγυλό ρηχό ταψί Φ38, ή το ταψί του φούρνου

Για τη γέμιση

Σπανάκι μόνο τα φύλλα, 500 γραμμ. Μπορούμε να βάλουμε διάφορα χόρτα μέσα στην πίτα όπως, σέσκουλα, λάπαθα, μυρώνια, καυκαλήθρες

3 πράσα ψιλοκομμένα

½ ματσάκι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

½ ματσάκι ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μαζί με το πράσινο

1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι

400 γραμμ. Τρίμμα φέτας

Αλάτι

Πιπέρι

50 ml ελαιόλαδο

Για το χυλό

1 κιλό αλεύρι μαλακό, ή για όλες τις χρήσεις

1 λίτρο νερό βρύσης

1 κ.σ. κοφτή αλάτι

Πιπέρι

50 ml λάδι

Πως το φτιάχνουμε

Για τη γέμιση

  1. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, του ρίχνουμε λίγο αλάτι, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να μείνει ½ ώρα για να βγάλει τα υγρά του. Το στύβουμε καλά-καλά και το ξαναβάζουμε στο μπολ.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στον αέρα στους 180ο  C. Λαδώνουμε το ταψί μας.
  3. Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και τα ρίχνουμε στο μπολ με το σπανάκι. Τους ρίχνουμε πιπεράκι, όχι αλάτι, γιατί έχουμε ρίξει ήδη στο σπανάκι, προσθέτουμε τη φέτα και το λάδι. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και προχωράμε να φτιάξουμε τον χυλό που θα αντικαταστήσει τα φύλλα.

Για το χυλό

  1. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο του μια λακκούβα και ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι.
  2. Προσθέτουμε ανακατεύοντας λίγο-λίγο νερό, μέχρι να φτάσει η ζύμη να γίνει ένας παχύρευστος χυλός. (Σαν του κέικ το χυλό)
  3. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του χυλού στον πάτο του ταψιού και τον απλώνουμε και τον στρώνουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού. Ρίχνουμε και απλώνουμε από πάνω του όλη τη γέμιση των λαχανικών, χαϊδεύοντας τα με τις παλάμες μας κυκλικά, φροντίζοντας να καλύψουν όλη την επιφάνεια του χυλού και να έχουν παντού το ίδιο πάχος.
  4. Ρίχνουμε και απλώνουμε με την ανάποδη του κουταλιού τον υπόλοιπο χυλό, μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού. Το περιχύνουμε κυκλικά σαν σπιράλ με λίγο λάδι και το φουρνίζουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι η πίτα μας να πάρει ωραίο χρώμα και να ξεροψηθεί το «φύλλο».

INSTAGRAM FEED