Καλού κακού, εσείς, κρατήστε την αναπνοή σας!

Καλού κακού, εσείς, κρατήστε την αναπνοή σας!

Τώρα που το 3ο κύμα της πανδημίας ετοιμάζεται να κάνει εντυπωσιακή είσοδο,  η υπόθεση  «μάσκα» μας έχει μπερδέψει για άλλη μια φορά και δεν ξέρουμε αν φοράμε τη σωστή, οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού δίνουν και παίρνουν, οι εντός και εκτός Ελλάδος επιστήμονες τα έχουν παίξει, και οι κυβερνήσεις δεν ξέρουν ποια μέτρα να πάρουν και ποια όχι, σας προτείνω να ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΑΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΕΣΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ!

Κι εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι:

Η ιδέα δεν είναι δική μου! Είναι η απάντηση που έδωσαν ξένοι επιστήμονες στο παρακάτω ερώτημα αναγνωστών της  HuffPost UK:  «Αν κρατάω την αναπνοή μου όταν διασταυρώνομαι στο δρόμο με άλλους οι οποίοι μπορεί να είναι φορείς του κορονωϊού, θα βοηθήσει να μην τον κολλήσω κι εγώ;».

Όπως καταλαβαίνετε το ερώτημα προέκυψε από το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι, όταν διασταυρώνονται με άλλους στο δρόμο και δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν πεζοδρόμιο, ή δεν μπορούν να διατηρήσουν την επιβαλλόμενη απόσταση των 2 μέτρων, παθαίνουν ανησυχία μεγάλη και τους μπαίνει η ιδέα ότι μετά από αυτή τη… διασταύρωση μπορεί  να κόλλησαν τον ιό. Η ανησυχία μάλιστα εντείνεται αν ο ερχόμενος από την αντίθετη κατεύθυνση δεν φοράει μάσκα, ή βήχει, ή μιλάει δυνατά με τον διπλανό του ή στο κινητό του.

Δεδομένου μάλιστα ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού φαίνεται ότι είναι πιο εύκολα μεταδόσιμες, η επιστημονική απάντηση είναι: «Μόλις δεις κάποιον να έρχεται από την αντίθετη μεριά, πάρε μια βαθιά εισπνοή, κράτα την αναπνοή σου, και μόλις τον προσπεράσεις, βγάλε όλο τον αέρα από μέσα σου».

Βέβαια, τονίζουν οι επιστήμονες,  οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος τον ιό με ένα τέτοιο συναπάντημα είναι  απειροελάχιστες. Μπορεί δηλαδή να συμβεί μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει κορωνοϊό, οπότε με την εκπνοή του απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα μεγάλο ιικό φορτίο, και διασταυρωθεί με κάποιον άλλον στο δρόμο και σε μικρή απόσταση από αυτόν, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα της μετάδοσης.

«Ας μην ξεχνάμε υπογραμμίζουν οι επιστήμονες ότι κι εμείς  κάθε μέρα μαθαίνουμε κάτι καινούριο γι’ αυτόν τον ιό, για το πώς μεταδίδεται, για το τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε».

Σ’ αυτή τη φάση πάντως δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα αν κρατήσουμε μερικά δευτερόλεπτα την αναπνοή μας και μετά να εκπνεύσουμε όλο τον αέρα που υπάρχει μέσα μας!

Καλές βόλτες!