Σουβλάκια Σολομού Υakitori με λευκό ρύζι Basmati

Σουβλάκια Σολομού Υakitori με λευκό ρύζι Basmati

Ιαπωνική συνταγή για τους λάτρεις της Ασιατικής κουζίνας. Τέτοιο νόστιμο και ζουμερό σολομό δεν έχετε ξαναδοκιμάσει!

Τα σουβλάκια ψήνονται σε μέτρια φωτιά στα κάρβουνα, ή σε ψησταριά με γκάζι σε δυνατή φωτιά με ανοιχτό καπάκι και στο γκριλ της κουζίνας μας.

Για το μαρινάρισμα

½ φ.τ. soy sauce

½ φ.τ.Mirin

Το Mirin είναι γλυκό κρασί από ρύζι. Επειδή είναι δύσκολο να το βρούμε, θα το αντικαταστήσουμε με λευκό ξηρό κρασί και ζάχαρη. Σε ½ φλιτζάνι του τσαγιού κρασί θα προσθέσουμε 1 ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη και θα το ανακατέψουμε μέχρι… Περίπου να λειώσει.

¼ φ.τ. Sake

Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λευκό κρασί

¼ φ.τ. νερό

2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

1 ½ κ.γ. τζίντζερ σκόνη, ή 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδου λειωμένες

6 Φρέσκα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα και μερικά ακόμα κομμένα, για να τα βάλουμε ενδιάμεσα του σολομού στα σουβλάκια

600γραμμ. Σολομό φιλέτο κομμένο σε κυβάκια για σουβλάκια

Ξυλάκια για σουβλάκι

Λευκό ρύζι ατμού Basmati

Πως θα το φτιάξουμε

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα κυβάκια του σολομού και ακουμπάμε επάνω τους ένα μικρότερο πιάτο σε σχέση με το μπολ, ώστε με το βάρος του, να κρατάνε βυθισμένα τα κυβάκια του σολομού. Σφραγίζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  2. Μουσκεύουμε τα ξυλάκια για σουβλάκι, για 30 λεπτά σε νερό.
  3. Αφαιρούμε τα κομμάτια του σολομού από την μαρινάδα και στη συνέχεια, βάζουμε τη μαρινάδα σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και την αφήνουμε να σιγοβράζει χωρίς καπάκι, μέχρι να πήξει και να γυαλίσει. Την αποσύρουμε από τη φωτιά, την σουρώνουμε γιατί δεν θέλουμε κρεμμύδια και υπόλοιπα σκόρδου και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας τα κομμάτια του σολομού και τα περνάμε στα σουβλάκια. Τα λαδώνουμε με ένα πινελάκι και λαδώνουμε επίσης και την καθαρή σχάρα που θα τα ακουμπήσουμε για να μη μας κολλήσουν.
  5. Τα ψήνουμε για 8-12 λεπτά, γυρίζοντας τα κάθε 2 λεπτά και αλείφοντας τα με τη μαρινάδα-σάλτσα.
  6. Τα συνοδεύουμε με λευκό ρύζι ατμού Basmati και με την υπόλοιπη μαρινάδα-σάλτσα σαν dip.

 

Σημ. Το Yakitory είναι η μαρινάδα και μετά η σάλτσα αφού τη βράσουμε. Αν τη σουρώσουμε, (γιατί δεν θέλουμε κομματάκια από κρεμμύδια και σκόρδα), μπορούμε να τη φτιάξουμε κάποια στιγμή που έχουμε χρόνο και διάθεση και όταν κρυώσει, να τη βάλουμε σε ένα αεροστεγές βάζο τροφίμων στο ψυγείο. Διατηρείται για 3 μήνες.

Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε σουβλάκια κοτόπουλο, σολομό, ή μοσχάρι, αλείφοντας τα κάθε 2 λεπτά τη στιγμή που ψήνονται.