Γεμίστε το σπίτι σας με θετική ενέργεια!

Γεμίστε το σπίτι σας με θετική ενέργεια!

 Το τι σημαίνει «θετική ενέργεια» είναι γνωστό! Αίσθημα ευεξίας, αισιοδοξίας, διάθεση επικοινωνίας, δημιουργίας…

Το γιατί τη χρειαζόμαστε όλοι, επίσης! Ένας άνθρωπος που δεν διαπνέεται από θετική ενέργεια εκτός από την ψυχική και σωματική κόπωση που βιώνει, εκτός από την αδράνεια, την κατήφεια και τη βαρεμάρα που τον διακατέχει, κινδυνεύει από μελαγχολία και κατάθλιψη!

Αυτό που αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο,  είναι το πώς και από πού την αντλεί ο καθένας, καθώς οι πηγές θετικής ενέργειας, αποτελούν υπόθεση πολύ προσωπική!

Η συνύπαρξη με αγαπημένα πρόσωπα, οι αθλητικές, οι καλλιτεχνικές και άλλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, η ενασχόληση με διάφορα χόμπι, η άθληση, οι εκδρομές στη φύση και τα ταξίδια, είναι μερικοί από τους τρόπους που βοηθάνε τους περισσότερους από μας να αποφορτιστούν από το στρες και τη στενοχώρια, να γεμίσουν τις μπαταρίες τους με καινούρια μπόλικη θετική ενέργεια και να πάνε παρακάτω.

Δυστυχώς η πανδημία και οι περιορισμοί που έχει επιβάλλει στην καθημερινότητά μας, έχουν κάνει την  πρόσβαση σε όλα τα παραπάνω από δύσκολη έως αδύνατη, ενώ επιπλέον μας έχει φορτώσει με περισσότερες σκοτούρες, προβλήματα και άγχη. Έτσι το μόνο μας καταφύγιο, παρηγοριά κι ελπίδα είναι το σπίτι μας!

Δεδομένου μάλιστα ότι οι ώρες παραμονής μας στο σπίτι είναι περισσότερες από πριν, το πόσο και πως επιδρά η ατμόσφαιρά του σπιτιού μας στον ψυχισμό μας, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία!

Τα βασικά λοιπόν ερωτήματα που όλοι πρέπει να θέσουμε είναι δύο:

  1. Το σπίτι μας, μας ψυχοπλακώνει ή μας φτιάχνει τη διάθεση;
  2. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που χρειάζονται ώστε το σπίτι μας να είναι γεμάτο με θετική ενέργεια κι επομένως να μας ξεκουράζει, να μας χαλαρώνει και να μας φτιάχνει τη διάθεση;

Ευτυχώς  οι βασικοί παράγοντες που κάνουν τη διαφορά  είναι μόνο τέσσερις, και όλοι… του χεριού μας:

Η καθαριότητα, η τάξη, το φως και το χρώμα!

Ένα σπίτι  άνω – κάτω, μισοσκότεινο, με τη μουντάδα να κυριαρχεί παντού και  με σωρό τα άπλυτα ρούχα, στοίβα τα πιάτα στον νεροχύτη και ένα δάχτυλο σκόνη σε όλες τις επιφάνειες, μόνο εκνευρισμό, κακοκεφιά, κακομοιριά και μελαγχολία μπορεί να προκαλέσει, και προπαντός το αίσθημα του «όπου φύγει, φύγει».

Μερικές χρήσιμες διευκρινήσεις

  • Σχετικά με την καθαριότητα η λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξουμε είναι η εξής: Δεν αρκεί να είναι καθαρά μόνο αυτά που φαίνονται, μόνο τα ρούχα που φοράμε, ή μόνο τα σεντόνια που κοιμόμαστε. Πρέπει να είναι καθαρά και τα συρτάρια και τα ντουλάπια, και οι ντουλάπες και τα ντουλαπάκια.
  • Σχετικά με την αποκατάσταση της τάξης μέσα στον χώρο, σημαντικό δεν είναι μόνο το κάθε πράγμα στη θέση του, αλλά και το κατά πόσον το κάθε έπιπλο ή αντικείμενο που υπάρχει στον χώρο είναι λειτουργικό! Ό,τι δεν χρησιμοποιείται, είτε γιατί έχει χαλάσει, είτε γιατί δεν το χρειάζεστε πια, απλώς καταλαμβάνει ζωτικό χώρο και προκαλεί αίσθημα συνωστισμού και ασφυξίας. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να επικρατήσει η τάξη μέσα στο σπίτι σας, και γενικότερα να μπορείτε να το καθαρίζετε και να το τακτοποιείτε εύκολα και γρήγορα, θα πρέπει πρώτα να κάνετε ένα καλό ξεσκαρτάρισμα σε όλα τα υπάρχοντά σας: Έπιπλά, χρηστικά αντικείμενα, ρουχισμός, ηλεκτρικές συσκευές, που δεν χρησιμοποιούνται δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
  • Όσον αφορά τα διακοσμητικά αντικείμενα, είναι σημαντικό να κρατήσετε μόνο εκείνα που είναι απολύτως του γούστου σας, και όχι για να μην παρεξηγηθεί ο συγγενής ή φίλος που σας τα έκανε δώρο. Θα πρέπει το καθετί που υπάρχει γύρω σας, είτε να έχει για σας συναισθηματική αξία ή να σας ευχαριστεί, να σας χαροποιεί κάθε φορά που η ματιά σας πέφτει πάνω του. Αυτά των οποίων την ύπαρξη έχετε ξεχάσει από καιρό, ή δεν σας λένε πια τίποτα όταν τα κοιτάτε, είναι η ώρα να τα χαρίσετε.
  • Για πιο φωτεινό σπίτι, αποφύγετε τα βαριά σκούρα υφάσματα για κουρτίνες, ανοίγετε τα παντζούρια για να μπει μέσα το φως ημέρας, ή αν ο προσανατολισμός δεν ευνοεί κάτι τέτοιο, δυναμώστε τον εσωτερικό φωτισμό, προσθέτοντας επιδαπέδια φωτιστικά, απλίκες και πλαφονιέρες. Μια καλή λύση και ταυτόχρονα χαρούμενη πινελιά μέσα στο σπίτι είναι τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια.  Διακοσμήστε με λαμπάκια την εξώπορτα, μια γωνιά του καθιστικού σας ή ενός διαδρόμου.
  • Για πιο χρωματιστό, κι επομένως πιο χαρούμενο σπίτι αρκεί να δημιουργήσετε αρμονικούς χρωματικούς συνδυασμούς και μάλιστα διαφορετικούς από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Διασκεδάστε τη μονοτονία του λευκού, του μπεζ, του γκρι, του καφέ ή του μπορντώ, με παστέλ ή και πιο έντονες χρωματικές πινελιές, προσθέτοντας εδώ κι εκεί μικροαντικείμενα, πίνακες, ριχτάρια, μαξιλάρια, χαλάκια, κεριά.
  • Για να ενισχύσετε τη θετική αύρα του σπιτιού σας προσθέστε στο καθιστικό σας μια- δυο γλάστρες με αληθινά και όχι ψεύτικα φυτά και ένα – δυο βάζα με φρέσκα λουλούδια. Στη κουζίνα σας μια φρουτιέρα με φρούτα εποχής σε περίοπτη θέση, στην κρεβατοκάμαρα σακουλάκια με λεβάντα. Στο μπαλκόνι σας γλάστρες με αρωματικά φυτά.

Επίσης υπάρχει κι ένας τελευταίος, αλλά όχι μικρότερης σημασίας, παράγοντας θετικής ενέργειας, που καλό θα είναι να μην αγνοήσετε:

Εμπλουτίστε το σπίτι σας με αντικείμενα- σύμβολα αγάπης, προστασίας, μακροζωίας, καλοτυχίας, πλούτου, αφθονίας, κ.λπ., όπως οι καρδιές, τα αγγελάκια, τα αστεράκια, ο φτερωτός θεός του έρωτα, ο σταυρός, η μπλε χάντρα, το πέταλο του αλόγου, η πασχαλίτσα, το ουράνιο τόξο, το ρόδι, το τετράφυλλο τριφύλλι, η χελώνα, η ονειροπαγίδα, το κλειδί, ο τροχός, κ.ά. Από ξύλο, ύφασμα, μέταλλο, πηλό, χαρτί, ή γυαλί, και εννοείται ζωγραφιστό, καθένα από αυτά τα σύμβολα δεν θα λειτουργήσει μέσα στον χώρο σας, απλώς σαν διακοσμητικό στοιχείο, σαν μια ακόμα χαρούμενη πινελιά.  Θα λειτουργήσει και σαν μαγνήτης θετικής ενέργειας , και μάλιστα σε καθένα ξεχωριστό τομέα της ζωής σας!