Μήπως σας έχει πιάσει η μελαγχολία μετά τις γιορτές;

Μήπως σας έχει πιάσει η μελαγχολία μετά τις γιορτές;

Μπορεί να έχει περάσει μία εβδομάδα  από την έλευση του νέου έτους και ακόμα να έχεις στολισμένο το σπίτι σου αλλά ένα σφίξιμο το νιώθεις στην καρδιά. Σκέφτεσαι ότι η Χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι πια παρελθόν  και αυτό σε κάνει να στενοχωριέσαι και να νιώθεις ένα κενό. Αλήθεια γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί νιώθουμε μελαγχολία μετά τις γιορτές;

Ο πιο προφανής λόγος είναι ότι σκέφτεσαι τέλος οι διακοπές και πρέπει να ξαναγυρίσεις στην καθημερινότητα σου. Δουλειά, ευθύνες και καθημερινό τρέξιμο έρχονται πάλι στη ζωή σου. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για παιδιά που πηγαίνουν σχολείο ή πανεπιστήμιο που πρέπει να ξεκινήσουν πάλι σχολείο ή διάβασμα για την εξεταστική.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που νιώθουμε μελαγχολία μετά τα Χριστούγεννα. Στη  διάρκεια των εορτών όλη η οικογένεια είναι μαζί. Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι η καλύτερη ευκαιρία για ένα οικογενειακό reunion. Αυτές οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι πολύ σημαντικές για άτομα μεγάλης ηλικίας ή και για γονείς που τα παιδιά τους μένουν μακριά, σε άλλη πόλη ή ακόμα και σε άλλη χώρα. Μετά τα Χριστούγεννα λοιπόν, νιώθουν ότι θα μείνουν πάλι μόνοι τους και ότι θα στερηθούν για πολύ καιρό ακόμα τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αίσθημα αποχωρισμού έχουν και τα άτομα μικρότερης ηλικίας. Στις μέρες μας ολόκληρες παρέες σκορπίζονται σε όλο τον κόσμο. Αν και επικοινωνούν καθημερινά μέσω της τεχνολογίας περιμένουν όλοι πως και πως τα Χριστούγεννα για να είναι ξανά όλοι μαζί στον ίδιο χώρο, σε πραγματικές διαστάσεις. Μετά τις γιορτές ξέρουν ότι πάλι πρέπει να αποχωριστούν τους αγαπημένους τους φίλους. Το αίσθημα του αποχωρισμού είναι έντονο και κάθε φορά πιο δύσκολο. Το άτομο νιώθει ανίσχυρο και φοβισμένο ότι για άλλη μια μεγάλη περίοδο δεν θα έχει την συναισθηματική στήριξη των φίλων του γιατί θα είναι μακριά τους.

Επίσης, ακόμα και το ξεστόλισμα του σπιτιού είναι ένας  λόγος μελαγχολίας. Στη διάρκεια των Χριστουγέννων το σπίτι μας είναι γεμάτο στολίδια, λαμπάκια. Όταν λοιπόν, μαζέψουμε τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό νιώθουμε ότι το σπίτι μας είναι άδειο. Κάποιοι αποφεύγουν να είναι πολλές ώρες στο σπίτι, για κάποιο καιρό μετά τις διακοπές, για να μην το βλέπουν άδειο.

Πως μπορούμε να ξεκινήσουμε λοιπόν ξανά;

Ενισχύστε την άσκηση και την κινητικότητά σας. Η σωματική άσκηση είναι η καλύτερη θεραπεία για την κακή διάθεση. Κάντε περιπάτους με τα παιδιά σας στη φύση, κάντε ποδήλατο, ακόμα και μέσα στο σπίτι μπορείτε να κινηθείτε με δημιουργικούς τρόπους. Μια τέτοια προσπάθεια δεν θα κάνει καλό μόνο στα παιδιά,  θα δώσει και σε εσάς το κίνητρο για να μπείτε στο ρυθμό σας.

Ξεκινήστε μια καινούργια οικογενειακή συνήθεια. Μια συνήθεια που θα δώσει νόημα στο κλείσιμο των εορτών και θα είναι μόνο δική σας. Φτιάξτε για παράδειγμα ένα άλμπουμ με τις φωτογραφίες των εορτών με σκοπό να το συνεχίσετε τον επόμενο χρόνο, ή καλέστε φίλους των παιδιών σας και οργανώστε μια βραδιά με λιχουδιές για να ξεστολίσετε το δέντρο σας. Με αυτόν τον τρόπο χαίρονται και το κλείσιμο των εορτών.

Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στην οικογένειά σας. Παίξτε με τα παιχνίδια που πήραν σαν δώρα τις γιορτές, διαβάστε τους ένα καινούργιο βιβλίο, οργανώστε μαζί τους μια βραδιά στο σπίτι για να δείτε ταινία, και απολαύστε την  με σπιτικά ποπ κορν . Όσο τα παιδιά είναι απασχολημένα και νιώθουν ότι τα προσέχετε και τα φροντίζετε δεν θα νοιώθουν μελαγχολία.  Διότι με το τέλος των γιορτών χάνουν μόνο την εορταστική ατμόσφαιρα όχι και την παρουσία σας. Μετά, προοδευτικά, καθώς εσείς επιστρέφετε στη ρουτίνα σας, έτσι και αυτά θα μπουν στη δική τους.