Πάρε την Τύχη με το μέρος σου!

Πάρε την Τύχη με το μέρος σου!

Κάποιοι άνθρωποι φαίνεται να έχουν τη θεά Τύχη με το μέρος τους: Τα πράγματα τους πάνε σχεδόν πάντα καλά, γλιτώνουν από τραγικά γεγονότα την τελευταία στιγμή, αποφεύγουν με έναν μαγικό τρόπο τις κακοτοπιές!

Κάποιοι άλλοι, αντίθετα, αναφέρονται συχνά πυκνά στην κακή τους τύχη. Κοπιάζουν περισσότερο από τους άλλους για ν’ αποκτήσουν τα αυτονόητα, σχεδόν τίποτα δεν πάει καλά στη ζωή τους, βρίσκονται συνεχώς στο μάτι του κυκλώνα. Ό,τι κακό υπάρχει, τους κυνηγάει και τους πιάνει!

Γιατί;

Είναι η Τύχη αυτή που αποφασίζει για όλα τα παραπάνω, ή μήπως ο τρόπος που ο καθένας από τους τυχερούς και τους άτυχους διαχειρίζεται τα δεδομένα και τα γεγονότα της ζωής του;

Βρετανοί ερευνητές, αποφάσισαν να θέσουν την Τύχη κάτω από το μικροσκόπιο της επιστήμης, με στόχο να μελετήσουν το γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι σταθερά τυχεροί,  ενώ άλλοι όχι. Για τον σκοπό αυτόν έβαλαν αγγελίες σε περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας καλώντας εθελοντές και από τις δύο κατηγορίες. Τετρακόσιοι άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και η… «ιερά εξέταση» της Τύχης ξεκίνησε!

Για να ολοκληρωθεί η έρευνα χρειάστηκαν 10 ολόκληρα χρόνια. Στη διάρκειά τους οι ερευνητές έπαιρναν κάθε τόσο συνεντεύξεις από τους εθελοντές υποβάλλοντας τους σε μια σειρά ερωτήσεων, τους ζητούσαν να γράφουν προσωπικά ημερολόγια, να απαντάνε σε ερωτηματολόγια και τους υπέβαλαν σε τεστ ευφυΐας. Η τελική φάση της έρευνας περιλάμβανε τη διεξαγωγή μιας σειράς πειραμάτων στο εργαστήριο παρουσία όλων των εθελοντών ταυτόχρονα.

Για παράδειγμα, σε ένα πείραμα, έδωσαν στους άτυχους και στους τυχερούς μια εφημερίδα και τους ζήτησαν να προσδιορίσουν πόσες φωτογραφίες είχε μέσα. Κατά μέσον όρο, οι άτυχοι ξόδεψαν δύο περίπου λεπτά σ’ αυτήν την άσκηση, ενώ οι τυχεροί λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας, βρισκόταν ένα μήνυμα με μεγάλα γράμματα: «Σταματήστε το μέτρημα! Υπάρχουν 43 φωτογραφίες μέσα σ’ αυτήν την εφημερίδα»! Οι περισσότεροι τυχεροί το εντόπισαν, σε αντίθεση με τους περισσότερους άτυχους που δεν το πρόσεξαν.  Επίσης στη μεσαία σελίδα της εφημερίδας, βρισκόταν ένα άλλο μήνυμα που έγραφε: «Σταμάτα να μετράς, πες σ’ αυτόν που διεξάγει το πείραμα ότι είδες αυτό το μήνυμα και κέρδισε 250 λίρες!» Πάλι, οι άτυχοι στην πλειονότητά τους δεν το εντόπισαν, ή το θεώρησαν «κόλπο» και το προσπέρασαν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι τυχεροί ψάχνοντας για τις φωτογραφίες μέσα στην εφημερίδα παρατηρούσαν και ό,τι άλλο υπήρχε μέσα σ’ αυτήν,  έτσι διέκριναν τα δύο μηνύματα. Αντίθετα οι άτυχοι αναζητούσαν μόνο τις φωτογραφίες και προσπερνούσαν όλα τα υπόλοιπα χωρίς να τους δίνουν καμιά σημασία.

Επίσης η πολυετής αυτή έρευνα των Βρετανών επιστημόνων αποκάλυψε ότι οι «τυχεροί» συμμετέχοντες ήταν σε γενικές γραμμές πιο ανοιχτοί στο καινούριο, είχαν περισσότερα ενδιαφέροντα, μεγαλύτερη περιέργεια και παρατηρητικότητα, την τάση να προσθέσουν ποικιλία στη ζωή τους, και δεν έχαναν την αισιοδοξία τους, ούτε στα πιο δύσκολα.

Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι με βάση τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες κατέληξαν σε κάποιες τεχνικές, οι οποίες όταν υιοθετήθηκαν από τους άτυχους, βελτίωσαν… την τύχη τους! Συγκεκριμένα, μόλις ένα μήνα μετά, οι 80 στους 100 άτυχους δήλωσαν ότι οι τεχνικές αυτές τους βοήθησαν τόσο, ώστε να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι και πιο τυχεροί! Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι η «ατυχία» τους εξαφανίστηκε!

Με δυο λόγια η έρευνα κατέληξε στα εξής 2 γενικά συμπεράσματα:

  1. Οι σκέψεις και οι συμπεριφορές μας είναι αυτά που επηρεάζουν καθοριστικά την έκβαση των υποθέσεών μας και όχι η Τύχη, ή τουλάχιστον, όχι μόνο η Τύχη.
  2. Τυχεροί άνθρωποι δεν είναι αυτοί που έχουν κερδίσει την εύνοια της Τύχης, αλλά εκείνοι που…
  • … διακρίνουν και αρπάζουν τις ευκαιρίες που συναντούν στο δρόμο τους.
  • … βάζουν στόχους, κάνουν ό,τι μπορούν για να τους πετύχουν, αλλά δεν παύουν να παρατηρούν ό,τι άλλο συμβαίνει γύρω τους.
  • … αντιδρούν στις καταστάσεις που προκύπτουν αναλαμβάνοντας άμεσα πρωτοβουλίες.
  • … δεν φοβούνται, ούτε διστάζουν να αλλάξουν τακτική ή πορεία, όταν βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο.
  • … είναι αισιόδοξοι και δεν πτοούνται από την όποια αποτυχία, αλλά προσπαθούν ξανά και ξανά.