Μια φορά κι έναν καιρό το ρόδι…

Μια φορά κι έναν καιρό το ρόδι…

Το ρόδι εκτός από εύγευστο και  μεγάλης θρεπτικής αξίας φρούτο, είναι και ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ: Ένα ρόδι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Κ,  φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες.

Επιπλέον το ρόδι ανάμεσα σε όλα τα φρούτα είναι και το πιο… συμβολικό! Το όνομά του συνδέεται με τις λέξεις «ρέω» και «δύναμη»,  και στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι οι πολυάριθμοι κόκκοι του ροδιού συμβολίζουν την αφθονία και την γονιμότητα, ενώ το πορφυρό χρώμα τους την καλοτυχία! Αυτή η πίστη διαμέσου της μυθολογίας, της ιστορίας και της λαογραφίας διατηρήθηκε ζωντανή μέχρι και σήμερα.

Το πιο γνωστό από τα έθιμα που συνδέονται με το ρόδι, είναι αυτό της Πρωτοχρονιάς: Ανήμερα, ο νοικοκύρης του σπιτιού πηγαίνει στην εκκλησία έχοντας μαζί του ένα ρόδι. Μετά τη Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, επιστρέφει στο σπίτι του, δεν ανοίγει με το κλειδί, αλλά χτυπάει το κουδούνι και του ανοίγει κάποιος από μέσα, μπαίνει και πίσω από την εξώπορτα ρίχνει κάτω το ρόδι με δύναμη, ώστε να σπάσει και να σκορπίσουν οι κόκκοι του παντού! Όσο περισσότεροι, μεγαλύτεροι, πιο κόκκινοι και τραγανοί είναι οι κόκκοι,  τόσο πιο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος. Όσο πιο βαρύ το ρόδι, τόσο πιο βαρύ το πορτοφόλι του νοικοκύρη, όσο πιο γεμάτο με καρπούς το ρόδι τόσο πιο γεμάτο το σπίτι με καλά, όσο πιο κόκκινο το ρόδι, τόσο πιο κόκκινη η καρδιά!

Τώρα πόσοι είναι οι τολμηροί που θα τηρήσουν το έθιμο και μετά θα έχουν να καθαρίζουν το… σύμπαν, δεν το γνωρίζουμε. Οι δικοί μας συγγενείς, φίλοι και γνωστοί πάντως μόνο στις σαλάτες και σε κάποια γλυκίσματα βάζουν ρόδι, και γκρινιάζουν κιόλας, γιατί λέει, δεν καθαρίζεται εύκολα. Για τον ερχομό της Καλής τους Τύχης προτιμούν ρόδι που… δεν τρώγεται! Ρόδι διακοσμητικό που τοποθετούν πάντα σε περίοπτη θέση μαζί με άλλα σύμβολα καλοτυχίας! Γιατί Πρωτοχρονιά χωρίς ρόδι… δεν νοείται!

Όσοι θελήσετε πάντως να το καθαρίσετε, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθείτε πατήστε σ’ αυτό το link:https://lifesharing.gr/2017/09/12/pos_na_katharisete_to_rodi/

Όσοι αποφασίσετε να μην το σπάσετε,  θα χρειαστεί να προβείτε σε άλλες ενέργειες προκειμένου να προσκαλέσετε στο σπίτι σας την Τύχη. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε πατώντας σ’ αυτό το link: https://lifesharing.gr/2019/01/01/ena-spiti-gemato-tihi/