Xωρισμένοι με παιδιά; Πώς να περάσετε όμορφα Χριστούγεννα!
Οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν. Από παντού βομβαρδιζόμαστε από εικόνες από ευτυχισμένες οικογένειες γύρω από το γιορτινό τραπέζι να τρώνε και να πίνουν, να έχουν τα πιο σύγχρονα δώρα και ένα μόνιμο χαμόγελο. Τέτοιες εικόνες φέρνουν προσδοκίες για τέλειες στιγμές που ακόμη και σε ακέραιες οικογένειες δημιουργούν άγχος και πίεση, πόσο μάλλον σε γονείς που είναι χωρισμένοι. Για τους χωρισμένους γονείς και ειδικά για αυτούς που το περνάνε για πρώτη φορά, αποτελεί μια δύσκολη περίοδο.
Αυτό που απασχολεί τους γονείς, εκτός από την υγεία των παιδιών τους, είναι το να είναι ευτυχισμένα και χαρούμενα. Γιατί τίποτα στον κόσμο δεν συγκρίνεται από το χαμόγελο των παιδιών μας.
Για να δώσουμε αυτή τη χαρά στα παιδιά μας στολίζουμε το σπίτι, οργανώνουμε εκδρομές, φτιάχνουμε γλυκά, ψάχνουμε δώρα. Όμως πολλές ξεχνάμε ότι τα υλικά δεν αρκούν να δώσουν ευτυχία, και αν το κάνουν είναι για λίγο. Ξεχνάμε ότι τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή μας δεν είναι πράγματα!
Η περίοδος των γιορτών μπορεί να επιφέρει στρες σε όλους μας αλλά ειδικά για τα παιδιά των χωρισμένων γονιών, μπορεί να αποτελέσει μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων και ψυχικών ρήξεων. Πέρα από την πραγματικότητα ενός υπάρχοντος ή επικείμενου διαζυγίου, είναι καθαρά στο χέρι των γονέων να μειώσουν την ένταση που υπάρχει, να διατηρήσουν μία «πολιτισμένη» στάση μεταξύ τους και να δημιουργήσουν ευχάριστες αναμνήσεις για τα παιδιά και τους εαυτούς τους για τα επόμενα χρόνια. Έτσι, το καλύτερο δώρο που μπορούν να κάνουν δύο χωρισμένοι γονείς στο παιδί τους στις διακοπές των γιορτών είναι να το βάλουν πάνω απ’ όλα!
Γι’ αυτό και συνθέσαμε μια λίστα από υπενθυμίσεις που μπορεί να φανούν χρήσιμες στους γονείς όταν κυριεύονται από τα δύσκολα συναισθήματα των γιορτών :
- Μην αναλώνεστε σε θέματα ανταγωνισμού, όπως πχ : “Πόσες ημέρες θα έχω τα παιδιά εγώ;” ή “Να τα ρωτήσω με ποιόν θέλουν να είναι;” , “με μένα θα περάσει καλύτερα το παιδί”, “εγώ θα του πάρω καλύτερο/ακριβότερο δώρο”. Το παιδί θα αντιληφθεί αυτήν την «αδυναμία» και θα το εκμεταλλευτεί. Τελικά ρωτάμε, ή όχι το παιδί;
Σίγουρα αυτή η ερώτηση, δεν είναι τόσο απλή. Τόσο για σας, όσο και για τα παιδιά. Αν τα παιδιά βρίσκονται στην εφηβεία αυτό είναι μια καλή ιδέα αλλά για παιδιά κάτω των 12 ετών είναι καλύτερα να παίρνουν οι γονείς τέτοιες αποφάσεις. Η κατανομή του χρόνου των διακοπών για τα παιδιά που έχουν χωρισμένους γονείς, εξαρτάται από την ηλικία των παιδιών. Πριν την ηλικία των 4 ή 5 ετών, αυτό που ανταποκρίνεται πιο «δίκαια» στην συναισθηματική ανάγκη του παιδιού σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο είναι το να περνάει χρόνο και με τους δύο μαζί γονείς. Στην ηλικία των 5 έως 10 ή 12 ετών είναι πιο άνετα να περνούν ίσο χρόνο με κάθε γονέα. Μέχρι τη στιγμή που τα παιδιά γίνονται έφηβοι, είναι σε θέση να σκεφτούν με ένα πιο διευρυμένο και αφηρημένο τρόπο και είναι πιο ικανά να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις ( στα περισσότερα θέματα).
*Tip : Συγκέντρωσε την προσοχή σου στο χρόνο που έχεις μαζί με τα παιδιά και όχι στο χρόνο που δε θα είστε μαζί!
- Μπορείς να ξεκινήσεις μια καινούρια παράδοση ανάμεσα σε σένα και στα παιδιά. Είναι διαφορετικές οι συνθήκες και μπορείς να δημιουργήσεις εξ αρχής κάτι που θα συνδέει μόνο εσένα με τα παιδιά σου. Σχεδίασε και προγραμμάτισε από νωρίς δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο και τα παιδιά κι εσύ θα ανυπομονείτε να έρθουν οι μέρες των γιορτών. Δε χρειάζεται να στοχεύεις οπωσδήποτε σε κάτι φαντασμαγορικό και ονειρεμένο. Μπορείς να ξεκινήσεις από μια όμορφη βόλτα στη φύση.
*Tip : Αποδέξου το χρόνο που προβλέπεται να περάσεις με τα παιδιά και προσπάθησε να κάνεις το καλύτερο σε αυτόν τον διαθέσιμο χρόνο.
- Αποχαιρετάμε πάντα τα παιδιά μας με χαμόγελα και λέμε πόσο ανυπομονούμε να μάθουμε πόσο όμορφα πέρασαν όταν επιστρέψουν –ακόμα κι αν δεν το εννοούμε! Αρκετοί από τους γονείς που έχουν χωρίσει, στην αρχή νιώθουν σαν να έχουν ένα στίγμα, σαν να είναι εκτός του εορταστικού κλίματος. Είναι λογικό να έρχονται τέτοιες σκέψεις. Όμως μπορείτε να τις αναγνωρίσετε και να τις διαχειριστείτε.
*Τip : Σφίξτε τα δόντια και κάντε το για το καλό των παιδιών!
- Άλλοι γονείς μπορεί από κοινού να αποφασίζουν να χωρίζουν ισόποσα κάθε μέρα των διακοπών και να την περνούν με τα παιδιά τους. Με αυτό τον τρόπο και οι δύο γονείς έχουν τη δυνατότητα να περάσουν κάθε χρονιά την περίοδο των εορτών με τα παιδιά τους. Αν και με αυτόν τον τρόπο η συχνότητα των μετακινήσεων ή η αύξηση των αλληλεπιδράσεων των γονέων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και να αυξάνει το επίπεδο άγχους των παιδιών, ειδικά όταν υπάρχουν συγκρούσεις και τεταμένο κλίμα. Άρα πριν επιλέξουμε τον τρόπο που θα διαχωριστεί ο χρόνος των παιδιών που θα περάσουν με κάθε γονείς κατά την περίοδο των διακοπών θα πρέπει να αξιολογηθεί αν αυτός ο τρόπος ενισχύει μια χαοτική κατάσταση για αυτά ή όχι και να επιλέξουμε το πρόγραμμα που θα ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητα των παιδιών μας.
*Tip: Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί για έναν επιτυχημένο προγραμματισμό κατά τη διάρκεια των γιορτών για διαζευγμένους γονείς είναι η διατήρηση ενός καλού επιπέδου ευελιξίας και συνεργασίας επιλέγοντας το λιγότερο δυνατό ανάστατο χρονοδιάγραμμα για τα παιδιά τους.
Το πιο σημαντικό πράγμα για τους χωρισμένους γονείς είναι το να θυμούνται ότι οι γιορτές είναι περισσότερο για τα παιδιά , παρά για εκείνους. Ακόμη λοιπόν και αν είναι ανέφικτο να βρίσκονται μαζί τους θα πρέπει να ενισχύουν στα παιδιά τους το να απολαύσουν τις στιγμές με τον πρώην σύντροφο και την οικογένειά του. Να προσπαθήσουν να αγκαλιάσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων και να νιώσουν ευγνωμοσύνη, να αφήσουν ξεχάσουν τον θυμό τους και να εστιάσουν σε όλα τα θετικά που μπορεί να τους συμβαίνουν, παρά σε εκείνα που έχουν χάσει.
Τι πιο όμορφο δώρο λοιπόν από ένα γονέα στο παιδί του;