close

Μοσχάρι λεμονάτο με ζαμπόν και τυρί στο φούρνο

Πρόταση για κάθε εορταστικό τραπέζι και όχι μόνο!

Εξαιρετικά εμφανίσιμο πιάτο με συγκλονιστική γεύση που θα σας μείνει αξέχαστη!

Υλικά που θα χρειαστούμε

1 μοσχάρι νουά, ή σπαλομίτα 1.200-1.500γραμ.

2 κ.σ. βούτυρο

3 κ.σ. λάδι

2 κρεμμύδια καθαρισμένα, ολόκληρα

2 καρότα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

½ ποτηράκι του κρασιού ουίσκι

600ml Ζωμό από 1 κύβο λαχανικών και 1 κύβο μοσχάρι

Χυμό από 2 λεμόνια μεσαίου μεγέθους

Αλάτι πιπέρι

10-15 φέτες ζαμπόν κομμένες στη μέση, που σημαίνει 20-30 φέτες

10-15 φέτες γκούντα τυρί του τοστ κομμένο στη μέση, που σημαίνει 20-30 φέτες

Οπότε ρωτήστε τον χασάπη σας πόσες φέτες βγάζει κατά προσέγγιση το μοσχάρι που θα αγοράσετε, γιατί θα χρησιμοποιήσουμε από μισή φέτα ζαμπόν και τυρί για κάθε κομμάτι κρεατάκι.

2 κρέμες light

Πως το φτιάχνουμε

  1. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και ροδοκοκκινίζουμε το μοσχάρι απ’ όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτουμε τα ολόκληρα κρεμμύδια με τα καρώτα και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για 5-10 λεπτά και τα σβήνουμε με το ουίσκι.
  3. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το ζωμό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο 3 (ανάλογα με τη κουζίνα) και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ½ ώρα περίπου, γυρίζοντας το κατά διαστήματα με 2 κουτάλια, ή ότι άλλο μας εξυπηρετεί, αρκεί να μη το τρυπήσουμε.
  4. Προς το τέλος του ψησίματος, δοκιμάζουμε το ζουμάκι του και ανάλογα με το πόσο αλμυρό το θέλουμε, προσθέτουμε αλατάκι και πιπέρι.
  5. Όταν ψηθεί το κρέας, το βγάζουμε από τη κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μια πιατέλα να κρυώσει.
  6. Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ. Κόβουμε το μοσχάρι με το ηλεκτρικό μαχαίρι (εάν έχουμε… Διαφορετικά, με ένα μαχαίρι για κρέας) σε λεπτές φέτες.
  7. Κόβουμε όλες μαζί τις φέτες του ζαμπόν και του τυριού στη μέση.
  8. Παίρνουμε μια φετούλα κρέας και την αγκαλιάζουμε σαν χουφτίτσα να την κρατάει, με μια 1 μισή φέτα ζαμπόν και 1 μισή φέτα τυρί. Την ακουμπάμε όρθια στο πυρέξ με το ζαμπόν και το τυρί επάνω. Παίρνουμε 2η φέτα κρέας και κάνουμε την ίδια διαδικασία, αλλά αυτή τη φορά με το ζαμπόν κάτω και το τυρί επάνω. Συνεχίζουμε βάζοντας εναλλάξ ζαμπόν-τυρί, ακουμπώντας τη μια φέτα δίπλα στην άλλη, μέχρι να τελειώσουμε την πρώτη σειρά στο πυρέξ.

Σημ. Το δικό μου πυρέξ παίρνει 2 σειρές και 3 όρθιες φέτες στη μέση.

Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να το σκεπάσουμε με μεμβράνη και να το αφήσουμε να περιμένει μέχρι να συγκεντρωθούν οι καλεσμένοι μας και να πλησιάζει η ώρα που θα καθίσουν στο τραπέζι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.

  1. Ζεσταίνουμε τη κατσαρόλα με το ζουμί, τα κρεμμύδια και τα καρώτα. Όταν αρχίσουν να αχνίζουν, προσθέτουμε το λεμόνι και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε όλα τα υλικά με το minipimer.
  2. Προσθέτουμε τις κρέμες, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν με τη σάλτσα-πολτό και περιχύνουμε με το μίγμα το μοσχάρι στο πυρέξ.
  3. Το φουρνίζουμε μέχρι να λειώσουν και να ροδοκοκκινίσουν τα τυριά, και να δέσει η σάλτσα.
  4. Το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε λίγο να σταθεί και μετά το σερβίρουμε.

Πρόταση: Το συνοδεύουμε με απλή ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με ρόδι, αλάτι και λάδι…

και πατάτες ακορντεόν…

1 κ. Baby πατάτες

150 γραμ. λειωμένο βούτυρο

1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη

Αλάτι πιπέρι λίγο δεντρολίβανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά-καλά τις πατάτες και τις κόβουμε μία-μία παράλληλα σε φέτες πάχους  1/2 εκατοστού, χωρίς να φτάνουμε στη βάση τους.

Τις αραδιάζουμε σε ένα πυρέξ και τις περιχύνουμε με το μίγμα βούτυρο-σκόρδο-αλάτι πιπέρι-δεντρολίβανο.

Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 °C για 1 ώρα.