Χοιρινό «Λουσάτο» μπούτι, στολισμένο με ανανά και μαρασκίνο!

Χοιρινό «Λουσάτο» μπούτι, στολισμένο με ανανά και μαρασκίνο!

Εντυπωσιακή ιδέα για κάθε εορταστικό τραπέζι! Τρώγεται δε και τις επόμενες ημέρες από το ψυγείο, σαν δροσερό ζαμπόν με μαγιονέζα-μουστάρδα και σαλάτα.

1 ολόκληρο κομμάτι μπούτι χοιρινό με την πετσούλα του, που να χωράει στη πιο μεγάλη μας κατσαρόλα

Αλάτι, πιπέρι και 10-12 κόκκους πιπεριού

1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκάλι

2 φλιτζάνια του τσαγιού χυμό ανανά

2 δαφνόφυλλα

150γραμμ. μέλι

Χυμό από 2 πορτοκάλια

1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό ανανά

2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο

Αλατάκι και πιπέρι

1 μεγάλη κονσέρβα ανανά σε ροδέλες (Στραγγίζουμε τις ροδέλες και κρατάμε το σιρόπι)

Γαρύφαλλα

1 βαζάκι μαρασκίνο στραγγισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Πλένουμε και βάζουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα. Το αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε, τους κόκκους του πιπεριού, τα δαφνόφυλλα, τον χυμό του πορτοκαλιού τον χυμό του ανανά και νεράκι, μέχρι να σκεπάσει το κρέας.
  2. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε το χοιρινό να σιγοβράσει για 3-4 ώρες περίπου, ανάλογα με το βάρος του.
  3. Όταν βράσει, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το ακουμπάμε σε σχάρα, πάνω σε ταψί.
  4. Σουρώνουμε τον ζωμό της κατσαρόλας και κρατάμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού για αργότερα.
  5. Όταν κρυώσει το μπούτι, αφαιρούμε την χοντρή πετσούλα και του αφήνουμε μόνον μια λεπτή στρώση λίπους. Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, όλη την επιφάνεια του χοιρινού, μπακλαβαδωτά.
  6. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκιτο μέλι, τον χυμό από τα πορτοκάλια, τον χυμό του ανανά, το βούτυρο, λίγο αλατάκι και πιπέρι και τα ζεσταίνουμε, μέχρι να λειώσει τελείως το μέλι και να ενωθούν τα υλικά.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190οC. Αλείφουμε με ένα πινελάκι ολόκληρο το μπούτι με το μείγμα του μελιού και το φουρνίζουμε για 1 ώρα περίπου, αλείφοντας το κατά διαστήματα, με το μέλι. Όταν πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα, το βγάζουμε από το φούρνο και καρφιτσώνουμε επάνω του, τις ροδέλες του ανανά, τις οποίες, τις στερεώνουμε, με 4 γαρύφαλλα στην κάθε μια.
  8. Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με το μείγμα του μελιού, τον ζωμό του χοιρινού που είχαμε κρατήσει στην άκρη και το βράζουμε για 1-2 λεπτά.
  9. Αλείφουμε για τελευταία φορά το χοιρινό και τις ροδέλες του ανανά με την σάλτσα και το βάζουμε κάτω από το γκριλ για 2-3 λεπτά.
  10. Την υπόλοιπη σάλτσα που έχουμε στο κατσαρολάκι, συνεχίζουμε να την βράζουμε μέχρι να μειωθεί σε ποσότητα και να πήξει.

11. Βγάζουμε το χοιρινό από το φούρνο, το στολίζουμε με τα μαρασκίνο, το ακουμπάμε στο τραπέζι και το συνοδεύουμε, με την σαλτσούλα, μέσα σε σαλτσιέρα.