Δεν έχεις διάθεση; Σου έχω μια λύση!

Δεν έχεις διάθεση; Σου έχω μια λύση!

Η έκφραση «δεν μιλάω εγώ, μιλάνε οι ορμόνες μου» είναι γνωστή. Όλοι δηλαδή γνωρίζουμε ότι οι ορμόνες μας επηρεάζουν -θέλουμε δεν θέλουμε- την ψυχική μας διάθεση προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε όλοι είναι ότι στη διαδικασία σύνθεσης των ορμονών καθοριστικό ρόλο έχουν συγκεκριμένα συστατικά τα οποία περιέχονται σε συγκεκριμένες τροφές.

Για παράδειγμα: Η σεροτονίνη, η επονομαζόμενη και ορμόνη της χαράς -προκαλεί ένα αίσθημα ευχαρίστησης και ευφορίας-, συντίθεται στον εγκέφαλο όταν τον τροφοδοτήσουμε με επαρκή ποσότητα τρυπτοφάνης- αμινοξύ που έχουν σε μεγάλη περιεκτικότητα οι υδατάνθρακες- καθώς και με επαρκή ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος B, που επίσης περιέχουν οι υδατάνθρακες.

Ένας τρόπος λοιπόν για να βελτιώσουμε τη ψυχική μας διάθεση είναι ο εμπλουτισμός της διατροφής μας με τροφές που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής των ορμονών,  που συνδέονται με τα θετικά συναισθήματα, τη χαλάρωση του νευρικού μας συστήματος και τον καλό μας ύπνο.

Σας παραθέτουμε τις 10 καλύτερες, για τον σκοπό αυτό, τροφές. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα αν τις δοκιμάσετε. Αντίθετα…

Δεν σας υποσχόμαστε ότι θα ευτυχήσετε, ούτε ότι  θα πετάξετε από τη χαρά σας, βάζοντάς τες κάθε μέρα στο πιάτο σας. Όμως το βέβαιο είναι ότι, καθώς θα αυξάνεται η παραγωγή των ορμονών που επηρεάζουν θετικά, το σώμα σας θα αρχίσει να λειτουργεί καλύτερα, και  μαζί με την ευεξία που θα νιώσετε, τα κατεβασμένα μούτρα σας,  θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μοιάζουν μ’ εκείνα που έχετε όταν  ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ άϋπνοι, εκνευρισμένοι, αγχωμένοι, θυμωμένοι, θλιμμένοι ή απογοητευμένοι.

  1. Δημητριακά ολικής άλεσης -2 μερίδες ημερησίως
  2. Φρούτα – 3μερίδες ημερησίως.
  3. Λαχανικά -2 μερίδες ημερησίως.
  4. Όσπρια – 3 μερίδες εβδομαδιαίως
  5. Λιπαρά ψάρια- 2 μερίδες εβδομαδιαίως.
  6. Κοτόπουλο- 2 μερίδες εβδομαδιαίως
  7. Αυγά- 1 καθημερινά ή 2 μέρα παρά μέρα.
  8. Ξηροί καρποί -1 χούφτα καθημερινά, εκτός από τα Brazilian nuts που δεν πρέπει να τρώτε περισσότερα από 2 την ημέρα.
  9. Αποξηραμένα φρούτα – 2 καθημερινά.
  10. Μαύρη σοκολάτα.

Δώστε έμφαση

  • Στη βρώμη: 2 κουταλιές της σούπας βρώμη, μια ψιλοκομμένη μπανάνα, 1-2 κουταλάκια του γλυκού μέλι, ανακατεμένα με γιαούρτι είναι ό,τι καλύτερο για πρωϊνό. Ή 2-3 κουταλιές βρώμης, μισό ποτήρι χυμός πορτοκάλι, και 2-3 ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα, όλα μαζί σε ένα μπολ.
  • Στις σαρδέλες και τον γαύρο: τα πιο φτηνά, εύκολα στο καθάρισμα και μαγείρεμά τους ψάρια, και το πιο πλούσιο στα πολύτιμα για τον οργανισμός μας Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
  • Στις φακές: Σούπα, γιαχνί ή σαλάτα οι φακές σε συνδυασμό με μαύρο ρύζι, ντομάτα, και ελιές, αξίζει να βρίσκονται συχνά στο πιάτο σας.
  • Στο σπανάκι και το μπρόκολο: Σαλάτα ή μαγειρεμένα είναι τα δυο πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά του χειμώνα.
  • Στις μπανάνες: Σκέτες, ωμές ή ψητές, και σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς, μέλι και βρώμη, οι μπανάνες είναι σκέτο γλύκισμα, ό,τι καλύτερο για ένα χορταστικό σνακ ή πρωϊνό.
  • Στο νερό: Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία όλων των οργάνων του σώματός μας. Πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα καθημερινά.

Για πιο γρήγορα και πιο καλά αποτελέσματα βάλτε στην καθημερινότητά σας μια μεγάλη βόλτα το πρωί ή το απόγευμα.