Η μελαγχολία των Χριστουγέννων και πώς να τη διαχειριστούμε

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων και πώς να τη διαχειριστούμε

Χριστούγεννα.  Η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου.  Γεμάτη από λάμψη αισιοδοξία αλλά και … στερεότυπα.  Ταινίες, διαφημίσεις, καρτ ποσταλ με οικογένειες συγκεντρωμένες γύρω από πλούσια τραπέζια, χιλάδες λαμπιόνια και δέντρα υπερμεγέθη φορτωμένα με στολίδια και δώρα. Σκηνικά παραμυθένια, που στην πραγματικότητα για τους περισσότερους από εμάς, δεν είναι παρά ένα άπιαστο όνειρο. Αποτέλεσμα; Η κατά τα άλλα “μαγική” περίοδος των Χριστουγέννων να επιβαρύνει την ήδη γκριζαρισμένη ψυχή μας. Οικονομικά προβλήματα, ανεργία, πρόφατοι χωρισμοί,  οριστικοί αποχωρισμοί αγαπημένων προσώπων , καθημερινές στιγμές που βιώνουμε όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας  και βάραιναν ψυχή και μυαλό. Φέτος,  κερασάκι στην τούρτα , η πανδημία.  Η μοναξιά ίσως να φαντάζει μεγαλύτερη. Εργαζόμενοι που έχασαν τις δουλειές τους , φίλοι και συγγενείς που έφυγαν .

Όλα αυτά είναι ένα δυνατό «χτύπημα» στην ψυχολογία μας, τούτες τις ημέρες. Όλα τα δύσκολα, ξαφνικά γίνονται εντονότερα.  Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η ζωή μας είναι έτσι φτιαγμένη. Με τα δύσκολα και τα εύκολα. Με τις χαρές και τις λύπες. Ό,τι συμβαίνει δεν είναι δικό μας προνόμιο… Όλοι έχουν βρεθεί ή θα βρεθούν αργά ή γρήγορα στη θέση μας. Το θέμα είναι να ανακαλύψουμε τρόπους να διαχειριζόμαστε σωστά την κάθε στιγμή.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η αντιμετώπιση

  1. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων, είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση τους και την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας.
  2. Ναι, σίγουρα το έχετε δει σε ταινίες ή το έχετε νιώσει. Ξεκινά με μία γενική αδιαθεσία, αίσθημα κούρασης, διαταραχές ύπνου. Οι διαταραχές στην συμπεριφορά, είναι επίσης ένα σύνηθες σύμπτωμα. Μελαγχολία, απομόνωση και περισσότεροι καβγάδες, είναι μερικά δείγματα.
  3. Επιπλέον, η αλλαγή της καθημερινότητας, των συνηθειών, η προετοιμασία για τις γιορτές, τα δώρα που πρέπει να πάρουμε, πολλές φορές γίνονται στρεσογόνοι παράγοντες που μας «πιέζουν» στην καθημερινότητα μας.
  4. Η τήρηση των καθημερινών συνηθειών, της υγιεινής διατροφής και άσκησης, δείχνουν να βοηθούν στην διατήρηση μίας καλής ψυχικής υγείας.
  5. Μην απομονώνεστε όταν συνειδητοποιείτε πως τα συμπτώματα σας ξεκινούν και γίνονται έντονα. Η επαφή με αγαπημένους μας ανθρώπους μας βοηθά να ξεχαστούμε και να μετριάσουμε όλα τα παραπάνω συμπτώματα!
  6. Μην φορτώνετε το πρόγραμμά σας. Ξεκουραστείτε, ακούστε μουσική, μαγειρέψτε, φτιάξτε το αγαπημένο σας γλυκό. Παίξτε με τα παιδιά σας, βγείτε μια βόλτα και απολαύστε το χριστουγεννιάτικο τοπίο, διαβάστε ένα όμορφο βιβλίο!

Όσοι όμως δεν περνούν δύσκολα και έχουν όλα όσα επιθυμούν, ζώντας πραγματικά ευτυχισμένοι αυτές τις γιορτινές ημέρες, καλό θα είναι να μην ξεχνούν όσους συνανθρώπους τους είναι μόνοι. Παππούδες και γιαγιάδες σε γηροκομεία. Γονείς με προβλήματα υγείας, αδέρφια που ενδεχομένως να ζουν μόνα τους ή απλώς ανθρώπους που περνούν δύσκολα. Ένα τηλέφωνο, μία όμορφη κάρτα, ένα μικρό δώρο..ένα πιάτο φαγητό, πιστέψτε με αρκούν και μπορούν να κάνουν την διαφορά!