Πεινάς ή μήπως βαριέσαι;

Πεινάς ή μήπως βαριέσαι;

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να φας μια λιχουδιά όταν σου έρθει η όρεξη. Το φαγητό είναι και απόλαυση! Ούτε είναι κακό προκειμένου να σπάσεις τη μονοτονία ή την απραξία σου, να κάνεις μια επίσκεψη… στο ντουλάπι με τις λιχουδιές. Αν όμως αυτό σου συμβαίνει συχνά μέσα στη μέρα, και αν ξέρεις ότι η βαρεμάρα, η πλήξη και το άγχος, σου προκαλούν συχνά αυτή την «όρεξη», ενώ η ευχαρίστηση που παίρνεις κρατάει μόνο για λίγο, καλό είναι να το προσέξεις. Ιδιαίτερα αν η «όρεξη σου» έχει αρχίσει να μεταμφιέζεται σε αίσθημα πείνας.

Το ζητούμενο εδώ είναι να καταλάβεις πότε πραγματικά πεινάς, οπότε και καλά θα κάνεις να φας κάτι, ή αν θέλεις να φας απλώς από βαρεμάρα.

Το τρικ που θα σε βοηθήσει είναι απλό: Πριν υποκύψεις στην παρόρμηση σου και αρχίσεις να μασουλάς, κάνε κάτι άλλο. Κάλεσε στον τηλέφωνο κάποιον, ή στείλε του ένα μήνυμα. Κάνε μια δουλειά -βάλε πλυντήριο, στρώσε το κρεβάτι, τακτοποίησε ένα συρτάρι. Βγες για μια δεκάλεπτη βόλτα γύρω από το σπίτι σου. Βάλε μουσική. Λύσε ένα σταυρόλεξο ή sudoku. Κάνε ένα χαλαρωτικό ντους… Αν μετά, δεν εξακολουθείς να πεινάς, ή ξεχάσεις εντελώς ότι πεινούσες, τότε προφανώς προηγουμένως…  μιλούσε η βαρεμάρα σου.

Με δυο λόγια απόσπασε την προσοχή σου από τη λιχουδιά που θέλεις να φας και εστίασέ την για 15-20 λεπτά σε κάτι άλλο.

Ένα δεύτερο τρικ που μπορεί να βοηθήσει σε αυτές τις καταστάσεις είναι να βαθμολογείς την πείνα που νιώθεις κάθε φορά από το 1 μέχρι το 10. 1: Πεινάς πάρα πολύ. 10: Δεν πεινάς καθόλου.

Αν ο βαθμός που βάζεις είναι πάνω από 5 σημαίνει ότι θέλεις να φας από βαρεμάρα. Αν είναι κάτω από 5 μπορεί και να πεινάς πραγματικά.

Συχνά επίσης μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα. Για να το διαπιστώσετε φροντίστε να πίνετε πολύ νερό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, και τη στιγμή που θα νιώσετε πείνα πιείτε αμέσως 1 ή και 2 ποτήρια νερό. Αφήστε να περάσουν 10 λεπτά. Αν εξακολουθείτε να νιώθετε ότι πεινάτε, τότε καλά θα κάνετε να φάτε κάτι. Διαφορετικά προφανώς … μιλούσε η δίψα σας.

Αν ανήκεις στην μεγάλη κατηγορία των ανθρώπων που οδηγούνται στο φαγητό από συναισθηματικούς λόγους και όχι επειδή πραγματικά πεινάνε, εκτός από τα παραπάνω 2 τρικ που σου προτείνουμε, δοκίμασε επιπλέον και τα εξής:

  1. Εμπλούτισε τη διατροφή σου με τροφές που βοηθάνε την καλή μας διάθεση, όπως λιπαρά ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και τροφές πλούσιες σε φολλικό οξύ όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι.
  2. Φρόντισε να έχεις πάντα υγιεινά σνακ – φρούτα, κριτσίνια ολικής, ξηρούς καρπούς, σοκολατάκια υγείας- στο σπίτι ή στο γραφείο σου, έτσι ώστε να μην τρως ό,τι βρίσκεται μπροστά σου τη στιγμή που πεινάς ή νομίζεις ότι πεινάς.

Τέλος αν δεν μπορείς να ελέγξεις την δήθεν πείνα σου και νιώθεις πολύ άσχημα ζήτησε βοήθεια από έναν δικό σου άνθρωπο ή ακόμα καλύτερα από έναν ψυχοθεραπευτή. Είναι κρίμα να χαλάσεις την υγεία και το σώμα σου, ενώ μπορείς να «κόψεις» αυτή την κακή συνήθεια.