Πες μου πόση ευγνωμοσύνη νιώθεις, για να σου πω πόσο κοντά βρίσκεσαι… στην ευτυχία

Πες μου πόση ευγνωμοσύνη νιώθεις, για να σου πω πόσο κοντά βρίσκεσαι… στην ευτυχία

Για πολλούς ανθρώπους η σχέση της ευγνωμοσύνης με την ευτυχία δεν είναι προφανής. Γιατί όταν λες «ευχαριστώ» στον Θεό, στο σύμπαν, στην τύχη σου, ή σ’ έναν άνθρωπο, για κάτι που σου συμβαίνει ή σου προσφέρθηκε, αυτό σε φέρνει πιο κοντά στην ευτυχία;

Τι απαντάνε οι απανταχού ερευνητές που αναζητούν τους παράγοντες της ανθρώπινης ευτυχίας;

Το αίσθημα ευγνωμοσύνης είναι καθοριστικός παράγοντας ευτυχίας!

Και εξηγούν:

Οι άνθρωποι που νιώθουν ευγνωμοσύνη για πράγματα που υπάρχουν στη ζωή τους, είναι εκείνοι που παράλληλα με τις τυχόν προκλήσεις ή δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο δεν υποτιμούν ή δεν ξεχνούν ό,τι καλό υπάρχει στη ζωή τους, αλλά εστιάζοντας σε αυτό αντλούν χαρά, δύναμη και ελπίδα. Μέσα τους κυριαρχούν θετικά συναισθήματα, που λειτουργούν ως κινητήριος δύναμη, που τους πηγαίνει μπροστά. Έτσι ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία. Ρίχνονται στη μάχη της καθημερινότητας για να επιβιώσουν και να πετύχουν τους στόχους στους, αλλά δεν πτοούνται από αναβολές ή και ματαιώσεις.

Οι άνθρωποι που νιώθουν ευγνωμοσύνη θα πουν για παράδειγμα: «Μπορεί να μην έχω βρει ακόμα μια καλή δουλειά, αλλά έχω την υγειά μου, και, πού ξέρεις; Μπορεί κάποτε να τη βρω». Ή «Δεν μπορούμε να αποκτήσουμε ένα παιδί που τόσο πολύ θέλουμε, αλλά έχουμε ο ένας τον άλλον».

Αντίθετα οι άνθρωποι που εστιάζουν σ’ αυτά που θέλουν αλλά ακόμα δεν έχουν αποκτήσει, ουσιαστικά έχουν επιλέξει τη δυσαρέσκεια ως καθημερινή τους συντροφιά. Διακατέχονται από ανυπομονησία, πικρία, φόβο, ανασφάλεια, ή και αγανάκτηση. Γκρινιάζουν, θυματοποιούνται, βλαστημούν την τύχη τους, ή και κάποιους άλλους για την τύχη τους. Υποτιμούν ή δεν υποψιάζονται καν ότι κάποια από αυτά που υπάρχουν στη ζωή τους είναι σημαντικά, ότι γύρω τους κάποιοι άλλοι, δεν έχουν ούτε αυτά!

Γι’ αυτό αν θέλεις να κάνεις ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία σου προτείνουμε να εξασκηθείς στην ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ!

Μην περιμένεις να χάσεις κάτι για να το εκτιμήσεις, για να νιώσεις ευγνώμων που το είχες.

Δοκίμασε να κάνεις για 5-6 συνεχόμενες μέρες τις 2 παρακάτω ασκήσεις και θα διαπιστώσεις μια ουσιαστική και προς το καλύτερο διαφορά στη  καθημερινότητά σου.

Άσκηση 1η

Κλείσε τα μάτια πάρε μερικές βαθιές εισπνοές και βαθμολόγησε το πώς νιώθεις από το 0 ως το 10.  0 αν νιώθεις χάλια, 10 αν νιώθεις μια χαρά! Μετά φτιάξε μια λίστα που να περιλαμβάνει όλα όσα υπάρχουν στη ζωή σου, άνθρωποι και υλικά αγαθά, συναισθήματα και καταστάσεις. Μην παραλείψεις τίποτα, ακόμα και αυτά που θεωρείς ασήμαντα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η θέα απ’ το μπαλκόνι σου είναι πολύ όμορφη, ή ό,τι κάθε φορά που γυρίζεις στο σπίτι το σκυλάκι σου χοροπηδάει επάνω σου κουνώντας σαν τρελό την ουρά του. Δες πόσο πολλά είναι και αξιολόγησέ τα.  Μετά κλείσε και πάλι τα μάτια σου και παρατήρησε τα συναισθήματά σου. Σύγκρινέ τα μ’ εκείνα πριν την καταγραφή της λίστας σου. Μήπως τώρα μπορείς να βαθμολογήσεις τα συναισθήματά σου με λίγο μεγαλύτερο βαθμό;

Άσκηση 2η

Κάθε βράδυ πριν σε πάρει ο ύπνος, σκέψου δυο-τρία πράγματα που συνέβησαν μέσα στη μέρα σου και για τα οποία θα μπορούσες να είσαι ευγνώμων, παρά τις όποιες δυσκολίες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσεις. Όσο ασήμαντο και αν σου φαίνεται ένα γεγονός προσπάθησε να το ανακαλέσεις στη μνήμη σου. Μήπως γέλασες με το αστείο ενός φίλου ή συναδέλφου; Μήπως βοήθησες ένα ηλικιωμένο άτομο να επιβιβαστεί στο λεωφορείο ή να διασχίσει μια λεωφόρο; Μήπως πήρες ένα τρυφερό μήνυμα στο κινητό σου; Μήπως περπατώντας στο δρόμο έφτασε στα ρουθούνια σου η μυρωδιά από ένα λουλούδι ή θάμνο; Μήπως άκουσες μια ευχάριστη είδηση για ένα αγαπημένο σου πρόσωπο;  Η ουσία της άσκησης είναι ότι η κατάσταση που θα βρεθείς, πριν σε πάρει ο ύπνος, θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του ύπνου σου αλλά και την ψυχική διάθεση με την οποία θα ξυπνήσεις και θα κυλήσει η επόμενη μέρα σου.

Να θυμάσαι:

  • Η ζωή δεν χρωστάει σε κανέναν. Η τύχη δεν χρωστάει σε κανέναν, Το σύμπαν και ο Θεός δεν χρωστάνε σε κανέναν!
  • Κανένας δεν δικαιούται περισσότερα από κάποιον άλλον.
  • Αργά ή γρήγορα έλκεις στη ζωή σου αυτό που εκπέμπεις.
  • Το τι σου δίνεται ή θα καταφέρεις να κερδίσεις, πολλές φορές δεν έχει σχέση ούτε με την αξία σου, ούτε με τις προσπάθειές σου. Αποτελεί θέμα μεταφυσικό κι επομένως… ανεξήγητο!