Έχει και το αδυνάτισμα…  τα προκαταρκτικά του!

Έχει και το αδυνάτισμα…  τα προκαταρκτικά του!

Το αδυνάτισμα ως γνωστόν είναι μια δύσκολη υπόθεση. Όμως εν όψει εορτών πρέπει να το προσπαθήσουμε. Για να μας το κάνουν λίγο πιο εύκολο οι ειδικοί προτείνουν να δοκιμάσουμε μερικά… προκαταρκτικά, τα οποία, όπως διαβεβαιώνουν, θα αυξήσουν θεαματικά τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματός μας!

  1. Μην κάνετε απότομα δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής σας. Αν για παράδειγμα συνηθίζατε να τρώτε κάθε μέρα ένα γλυκό, ξεκινήστε να τρώτε ένα μέρα παρά μέρα. Αν πίνετε 2-3 ή περισσότερα ποτήρια κρασί καθημερινά, μειώστε τα στα μισά ώσπου να ικανοποιείστε με ένα ποτήρι κρασί σε κάθε σας γεύμα. Αντικαταστήστε τους χυμούς φρούτων με ανθρακούχο νερό στο οποίο θα στύψετε μισό λεμόνι και μισό πορτοκάλι. Μην αφαιρέσετε μονομιάς όλες τις παχυντικές τροφές που σας αρέσουν. Μειώστε σταδιακά την ποσότητα που καταναλώνετε. Το ίδιο ισχύει με την άσκηση. Αν για παράδειγμα δεν γυμνάζεστε ούτε περπατάτε, μην βάλετε αμέσως στο πρόγραμμά σας μιας ώρας άσκηση την ημέρα. Αρχίστε περπατώντας την πρώτη μέρα 20 λεπτά και αυξάνετε κατά 5 λεπτά την άσκηση σας κάθε 2-3 μέρες, μέχρι να φτάσετε στα 50-60 λεπτά.
  2. Μετρήστε πόσες θερμίδες παίρνετε ημερησίως από τα γεύματά σας για να μπορέσετε εν συνεχεία να υπολογίσετε πόσες πρέπει να αφαιρέσετε προκειμένου ν’ αδυνατίσετε. Καθώς η βάση κάθε δίαιτας είναι η μείωση κατά ένα ποσοστό, μικρότερο ή μεγαλύτερο, των θερμίδων που παίρνετε από τη διατροφή σας, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ποιο είναι το σημείο εκκίνησής σας και σε ποιο πρέπει να καταλήξετε. Καταγράψτε σε ένα χαρτί ό,τι φάγατε στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, με τη βοήθεια ενός θερμιδομετρητή υπολογίστε τις θερμίδες και διαιρέστε τον αριθμό αυτό  με το 7. Έτσι θα βγάλετε τον μέσο όρο των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων. Εν συνεχεία αρχίστε να αφαιρείτε κάθε μέρα τόσες ώστε να μην νιώθετε πεινασμένοι όταν σηκώνεστε από το τραπέζι. Μετά από 2-3 μέρες αφαιρέστε λίγες ακόμα, πάντα με την ίδια λογική: Να μην πεινάτε. Το ζητούμενο είναι να φτάσετε σταδιακά να παίρνετε τουλάχιστον 400-500 θερμίδες λιγότερες απ’ όσες παίρνατε πριν αρχίσετε τη δίαιτα.
  3. Βάλτε στη ζωή σας τη διαλειμματική άσκηση, είτε πρόκειται για περπάτημα είτε για γυμναστική. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι αντί να περπατάτε ή να γυμνάζεστε με τον ίδιο ρυθμό από την αρχή ως το τέλος, θα τον αλλάζετε κάθε 5-6 λεπτά. Βάζετε δηλαδή στην άσκησή σας περισσότερη ένταση για 5 λεπτά και στα επόμενα 5 συνεχίζετε με με πιο αργό ρυθμό. Κατά τη διάρκεια της έντασης πρέπει να φτάσετε μέχρι το σημείο που θα νιώσετε να λαχανιάζετε. Το πλεονέκτημα της εναλλαγής κάθε 5 λεπτά είναι η ενεργοποίηση του μεταβολισμού, που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης και 2-3 ώρες μετά, το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες.
  4. Πάρτε τον ύπνο σας τόσο σοβαρά όσο και τη δίαιτά σας. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου ενεργοποιεί το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από 5-6 ώρες την ημέρα δυσκολεύονται να αντισταθούν σε μια λιχουδιά, ακόμα και όταν έχουν μόλις γευματίσει. Αντίθετα τα άτομα που κοιμούνται 7-8 ώρες καθημερινά έχουν καλύτερη διάθεση και νιώθουν γενικά πιο ικανοποιημένοι, γεγονός που τους καθιστά λιγότερο ευάλωτους στις λιχουδιές.
  5. Κάντε δίαιτα με… παρέα. Ο καλύτερος τρόπος να αδυνατίσετε είναι να το κάνετε παρέα με τον σύντροφό σας ή με μια φίλη σας. Ο ένας θα ενθαρρύνει και θα συμπαραστέκεται στον άλλον, και κυρίως θα τον στηρίζει στις στιγμές της αδυναμίας ή της τεμπελιάς. Αν από τη μεριά των δικών σας βλέπετε απροθυμία να σας ακολουθήσουν, μπορείτε να ενταχθείτε on line σε μια ομάδα ανθρώπων που έχουν τον ίδιο με εσάς στόχο.