
Apple Crumble Cake
Μήλα αγαπημένα! Μέσα στην εποχή τους τι πιο ωραίο από να τα αξιοποιήσουμε φτιάχνοντας μία υπέροχη λιχουδιά! Αμερικάνικη ιδέα, ελληνική εκτέλεση!
Τι θα χρειαστούμε
Για το cake
- 192 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ μαγειρική σόδα
- 2 κ.γ κανέλλα
- ¼ κ.γ μοσχοκάρυδο
- ¼ κ.γ μπαχάρι
- ½ κ.γ αλάτι
- 115 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 220 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 αυγά
- 150 γρ. γιαούρτι
- 3 μήλα ξεφλολυδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
Για το κράμπλ
- 67 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 73 γρ. μαύρη ζάχαρη
- ¾ κ.γ κανέλλα
- ⅛ κ.γ αλάτι
- 227 γρ. βούτυρο λιωμένο (να είναι ζεστό)
- 214 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175οC.Αλείψτε με βούτυρο και αλευρώστε ενα τσέρκι 23 εκ. σε διάμετρο και τουλάχιστον 8 εκ. σε ύψος ή ενα ταψί με το έλασμα στο πλάι (αυτό που φτιάχνουμε τσιζκέικ).
- Φτιάξτε το κράμπλ. Ανακατέψτε τις ζάχαρες , την κανέλλα, το αλάτι και το βούτυρο σε ενα σκεύος. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε εως ότου το μείγμα να θυμίζει ζύμη. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 10-15 λεπτά.
- Σε ενα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι , το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το μοσχοκάρυδο , το μπαχάρι και το αλάτι.
- Στον κάδο του μίξερ ή με μίξερ χειρός με το εξάρτημα φτερό και σε μεσαία ταχύτητα , χτυπήστε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη εως ότου αφρατέψουν. Προσθέστε τα αυγά σταδιακά ενω σε τακτικά διαστήματα να καθαρίζετε με μια σπάτουλα τα τοιχώματα του κάδου.
- Προσθέστε το γιαούρτι , ανακατέψτε και προσθέστε το μίγμα με το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε ξανά και προσθέστε τα μήλα.Ξανά ανακατέψτε (για τελευταία φορά). Το μίγμα θα είναι αρκετά παχύρευστο.
- Προσθέστε το μίγμα στο τσέρκι και πασπαλίστε το κράμπλ. Ψήστε για περίπου 60-70 λεπτά. Βυθίστε μια οδοντογλυφίδα στο κέικ και αφαιρέστε το απο τον φούρνο αν βγει καθαρή. Αφήστε να κρυώσει για 15 λεπτά πριν το ξεφορμάρετε.