Χριστουγεννιάτικο κέικ με αμυγδαλόπαστα και λευκό γλάσο Ρουαγιάλ 

Χριστουγεννιάτικο κέικ με αμυγδαλόπαστα και λευκό γλάσο Ρουαγιάλ 

Το τυπικό Εγγλέζικο κέικ των Χριστουγέννων

Υλικά για το κέικ

125  gr Ψιλοκομμένες σταφίδες ξανθές, μεγάλες, κορινθιακές

125 gr   Ψιλοκομμένα κερασάκια κόντιτα γλασέ

125  gr Ψιλοκομμένη φλούδα από πορτοκάλι και λεμόνι

450γραμ. Μαύρη σταφίδα

125γραμ. Ξανθές σταφίδες

2      κουταλιές σούπας, ρούμι ή κονιάκ

225 gr  βούτυρο

225 gr  καστανή ζάχαρη

225 gr  αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1   κουτ. γλ. μίγμα μπαχαρικών σε σκόνη, (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ)

125  gr   αλεσμένη αμυγδαλόψυχα

½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλιά της σούπας μελάσα

4    μεγάλα αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τοποθετούμε όλες τις σταφίδες, τα κερασάκια, τις ψιλοκομμένες φλούδες σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με το κονιάκ ή το ρούμι και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα.

2. Καλύπτουμε με βουτυρωμένη λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψάκι για κέικ 20cm διαμέτρου, ή τετράγωνο 18Χ18cm.

3. Κόβουμε 2 λωρίδες λαδόκολλας και 2 λωρίδες εφημερίδας κατά 5cm ψηλότερες από το ταψί μας για να τις χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

4. Προθερμαίνουμε το φούρνο, στους 150°C.

5. Χτυπάμε σε ένα μπολ, το βούτυρο με τη ζάχαρη.

6. Σε ένα διαφορετικό μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κουταλάκι των μπαχαρικών, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέτουμε τα      μουσκεμένα φρούτα, το τρίμμα του αμυγδάλου και τα ανακατεύουμε.

7. Στο μπολ που ήδη έχουμε χτυπήσει το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά τα χτυπημένα αβγά εναλλάξ με το μίγμα του αλευριού. Προσθέτουμε και τη μελάσα, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

8. Μεταφέρουμε το μίγμα στο προετοιμασμένο ταψί μας. Tυλίγουμε τα εξωτερικά τοιχώματα του ταψιού με τις λαδόκολλες και τις εφημερίδες και τις δένουμε με σπάγκο.

9. Το φουρνίζουμε για 3-4ώρες, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας.

10. Το ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε το περιτύλιγμα και αφήνουμε το κέικ, να κρυώσει για 2 ώρες. Στη συνέχεια, το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα και το αφήνουμε εκεί, μέχρι να κρυώσει τελείως.

11. Βάζουμε σε ένα μπολάκι 2 κουταλιές κονιάκ, ή ρουμι, τρυπάμε διάσπαρτα την επιφάνεια του κέικ με ένα σουβλάκι και προσεκτικά με ένα μικρό κουταλάκι, ρίχνουμε στις τρύπες το ποτό.

12. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το κέικ σε ένα αεροστεγές κουτί (τάπερ, ή οτιδήποτε άλλο) και το αφήνουμε να ωριμάσει για 3 εβδομάδες το λιγότερο, μέχρι τα Χριστούγεννα. Εάν δεν έχουμε αεροστεγές κουτί, το διπλο-τυλίγουμε με μεμβράνη και από πάνω, αλουμινόχαρτο.

Για την αμυγδαλόπαστα

325γραμ. λευκά αμύγδαλα τριμμένα σαν πούδρα

175γραμ. κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη

175γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική

Χυμό από ½ λεμόνι

Βανιλέτα

Μερικές σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου

2 κουταλάκια του γλυκού κονιάκ, ή ρούμι

1 μεγάλο αβγό χτυπημένο

 

1 ασπράδι αβγού (μαρέγκα}

Ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αναμιγνύουμε τις ζάχαρες και τη βανιλέτα, με την πούδρα των αμυγδάλων.
  2. Χτυπάμε το αβγό και προσθέτουμε ανακατεύοντας τον χυμό του λεμονιού, το πικραμύγδαλο και το ποτό.
  3. Προσθέτουμε λίγο-λίγο τα υγρά στο μίγμα της ζάχαρης και ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη.
  4. Ζυμώνουμε τη ζύμη ελαφρώς, για να βεβαιωθούμε ότι είναι στο σημείο της, (θα την ανοίξουμε με τον πλάστη), την κάνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε στην άκρη.
  5. Μετράμε το κέικ, ύψος-επιφάνεια-ύψος, για να ξέρουμε το μέγεθος που θα την ανοίξουμε.
  6. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του πάγκου μας με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και ανοίγουμε την μπάλα της αμυγδαλόπαστας σε φύλλο στις διαστάσεις που χρειαζόμαστε.
  7. Χτυπάμε το ασπράδι του αβγού με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  8. Τοποθετούμε το κέικ στη Χριστουγεννιάτικη πιατέλα μας. Το αλείφουμε ολόκληρο με τη μαρέγκα.
  9. Πουδράρουμε το φύλλο της αμυγδαλόπαστας με ζάχαρη άχνη και το τυλίγουμε με προσοχή στον πλάστη μας.
  10. Το μεταφέρουμε πάνω από το κέικ και το ξετυλίγουμε, μέχρι να το καλύψουμε ολόκληρο. Το κολλάμε σιγά-σιγά, πιέζοντας το ελαφρά, μέχρι να πάρει το σχήμα του. Τέλος, κόβουμε από κάτω, ότι μας περισσεύει.

Γλάσο Ρουαγιάλ

600γραμ. ζάχαρη άχνη 3 φορές κοσκινισμένη

Βανιλέτα

3 ασπράδια αυγών ελαφρώς χτυπημένα

1 ½   κουταλάκια του γλυκού γλυκερίνη προαιρετικά (από το φαρμακείο)

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού στραγγισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάμε ελαφρώς τα ασπράδια προσθέτοντας κουταλιές-κουταλιές, τη ζάχαρη άχνη και τη βανιλέτα.
  2. Χτυπάμε τόσο, μέχρι να γίνει ένα πηχτό και αφράτο μίγμα, που να στέκεται.
  3. Προσθέτουμε τη γλυκερίνη, το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε.
  4. Καλύπτουμε με το γλάσο ολόκληρο το κέικ και δημιουργούμε εάν θέλουμε μυτίτσες με ένα πιρούνι, ή, το στρώνουμε με έναν καθαρό χάρακα, ή με μια μεταλλική σπάτουλα, για να το κάνουμε επίπεδο και μετά να το στολίσουμε Χριστουγεννιάτικα.