Πόσο εκτιμάς τον εαυτό σου; Πολύ, λίγο ή καθόλου;
Ο λόγος για την αυτοεκτίμηση, που όπως το λέει η ίδια η λέξη έχει να κάνει με το πόσο και γιατί εκτιμώ τον εαυτό μου.
Όμως, όπως για να εκτιμήσεις κάποιον άνθρωπο, πρέπει πρώτα να τον γνωρίσεις, έτσι και για να εκτιμήσεις τον εαυτό σου πρέπει πρώτα να τον γνωρίσεις. Δηλαδή αυτοεκτίμηση και αυτογνωσία πάνε χέρι-χέρι! Κι εσύ σ’ αυτούς τους δυο τομείς, πώς τα πας; Πόσο σε εκτιμάς και πόσο σε ξέρεις;
Κι αν αναρωτιέσαι: Γιατί να χάνω τον χρόνο μου με ενδοσκοπήσεις; Η απάντηση είναι απλή: Διότι αν δεν ξέρεις ποιος είσαι, τι πραγματικά θέλεις, ή ποιες είναι οι δυνατότητες και οι αδυναμίες σου, θα βρίσκεσαι συνεχώς σε νοητική και συναισθηματική σύγχυση, θα διαχειρίζεσαι τις υποθέσεις σου μέσα από διλήμματα, φόβους, αμφιβολίες, ενοχές και πισωγυρίσματα. Δεν θα μπορέσεις να καλύψεις τις ανάγκες σου -ποιες είναι άραγε;-, να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες σου- μήπως ξέρεις και τι θέλεις;-, να επιλέξεις σωστά τους φίλους, τους συνεργάτες, ή τον σύντροφό σου.
Κι αν τα ερωτήματα που γεννιούνται μέσα σου καθώς διαβάζεις αυτές τις γραμμές είναι: «Πόσο αλήθεια εκτιμώ τον εαυτό μου, ή πώς θα αποκτήσω αυτοεκτίμηση;», σου απαντώ: «Πιάσε κουβέντα με τον εαυτό σου, και θα το μάθεις!».
Εννοείται ότι δεν πρόκειται για μια διαδικασία μια κι έξω! Αν η κουβέντα με τον εαυτό μας δεν είναι συχνή και ειλικρινής, δεν θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε τις ποιότητες που διαθέτουμε και να τις αξιοποιήσουμε έτσι ώστε να γίνουμε ευτυχισμένοι.
Για αρχή λοιπόν κλείσε τα μάτια σου, προσπάθησε να «δεις» τον εαυτό σου ως παρατηρητής, ως ένα άτομο που έχεις απέναντί σου και προσπαθείς να το περιγράψεις, εξωτερικά κι εσωτερικά.
Μετά πάρε χαρτί και μολύβι και με το χέρι στην καρδιά απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:
1.Ποια είναι η γνώμη σου για την εξωτερική σου εμφάνιση;
Σου αρέσει; Είσαι όμορφη/ος; Άσχημη/ος; Καλούτσικη/ος; Έτσι κι έτσι; Έχεις κάνει ό,τι καλύτερο μπορείς για να αξιοποιήσεις αυτά που η φύση σου χάρισε; Έχεις προσπαθήσει να βελτιώσεις τις όποιες ατέλειες; Κι αν ναι, τα κατάφερες ή όχι; Τι σου αρέσει περισσότερο και τι σε ενοχλεί στην εξωτερική σου εμφάνιση;
2.Ποιους από τους παρακάτω χαρακτηρισμούς θα έδινες στον εαυτό σου;
Καλός; Κακός; Χαζός; Έξυπνος; Εξυπνάκιας; Δειλός; Τολμηρός; Ριψοκίνδυνος; Ιδιόρρυθμος; Πεισματάρης; Αγύριστο κεφάλι; Επιπόλαιος; Ανεμοδούρας; Εργατικός; Τεμπέλης; Φιλικός; Επιθετικός; Διαλλακτικός; Πονηρός; Έντιμος; Καλοπερασάκιας; Εγωιστής; Λίγο ή εντελώς ψεύτης; Αναβλητικός; Ανυπόμονος; Υπομονετικός; Αισιόδοξος; Απαισιόδοξος; Αντιδραστικός; Κομπλεξικός; Άξιος ή ανάξιος εμπιστοσύνης; Φιλόδοξος; Ονειροπαρμένος; Ματαιόδοξος; Αδαής; Ενημερωμένος; Ανασφαλής; Κουτσομπόλης; Επικριτικός; Γεμάτος κατανόηση; Κάτι άλλο;
3.Ποιο ή ποια είναι τα καλύτερα πράγματα που έχεις κάνει μέχρι τώρα στη ζωή σου και για τα οποία καμαρώνεις;
4.Ποιο ή ποια είναι τα χειρότερα πράγματα που έχεις κάνει μέχρι τώρα στη ζωή σου και για τα οποία ντρέπεσαι;
5.Πόσο σε επηρεάζει ή σε μπλοκάρει η γνώμη των άλλων;
6.Σε ποιους τομείς έχεις τις καλύτερες επιδόσεις;
7.Σε ποιους τομείς έχεις τις χειρότερες επιδόσεις;
8.Τι σου λείπει περισσότερο από τη ζωή σου;
Ο σύντροφος; Μια δουλειά που να σου αρέσει; Οι καλοί φίλοι; Υλικά αγαθά; Η διασκέδαση; Η επαγγελματική αναγνώριση; Κάτι άλλο;
9.Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου;
10.Τι απεχθάνεσαι περισσότερο σ’ έναν άνθρωπο;
Το ψέμα, την υποκρισία, την ανεντιμότητα, την κακία, τον εγωισμό, τη βλακεία, την τεμπελιά; Κάτι άλλο;
11.Τι θαυμάζεις περισσότερο σ’ έναν άνθρωπο;
Την καλοσύνη, την εργατικότητα, την εξυπνάδα, την αφοσίωση, την εντιμότητα, την επιτυχία; Κάτι άλλο;
Αφού απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, διάβασε ξανά και ξανά τις απαντήσεις σου, συμπλήρωσε ή διόρθωσέ τες. Όχι αμέσως. Την επόμενη μέρα, την επόμενη εβδομάδα… Πάρε το χρόνο σου για να επεξεργαστείς τις απαντήσεις σου, και να φτάσεις στις τελικές.
Όταν καταλήξεις, ακόμα κι αν ανακαλύψεις ότι η αυτοεκτίμησή και η αυτογνωσία σου έχουν πιάσει… πάτο, δεν χρειάζεται να βάλεις τον εαυτό σου τιμωρία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις το επόμενο βήμα: Να ξαναπιάσεις κουβέντα με τον εαυτό σου, κρατώντας πάντα σημειώσεις σχετικά με το τι τον ρωτάς και τι σου απαντάει.
Σ αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε να σε βοηθήσει πολύ ένας άνθρωπος της εμπιστοσύνης σου που διαθέτει την απαιτούμενη ωριμότητα και γνώση, αλλά σίγουρα ο ιδανικός βοηθός είναι ένας ψυχοθεραπευτής. Με την καθοδήγησή του θα κερδίσεις πολύτιμο χρόνο, θα μπορέσεις σύντομα να εμπιστευτείς τον εαυτό σου, και να βρεις τον δρόμο σου.
Άρτεμη Παπαδοπούλου