close

Πείτε ΝΑΙ στα φρούτα και λαχανικά εποχής!

Η σοφία του λαού λέει «κάθε πράγμα στον καιρό του», και αυτό ισχύει απόλυτα όταν μιλάμε για τα φρούτα και τα λαχανικά. Όταν είναι στην εποχή τους, δεν είναι απλώς πιο νόστιμα αλλά και πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Για να είναι λοιπόν τα γεύματά σας πιο γευστικά και πιο υγιεινά, φροντίστε να ψωνίζετε πάντα λαχανικά και φρούτα εποχής.

Αν δεν ξέρετε πότε και τι  να ψωνίσετε, δεν έχετε παρά κάθε φορά που προγραμματίζετε τα ψώνια σας να συμβουλεύεστε την παρακάτω λίστα.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΨΩΝΙΖΕΤΕ ΤΙ

Ιανουάριος

Φρούτα: πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα, γκρέιπφρουτ.

Λαχανικά: λάχανα, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, άνηθος, μαϊντανός, μπρόκολο, παντζάρια, πράσα, ραδίκια, ράπα, λαχανάκια Βρυξελλών, φινόκιο, αβοκάντο, κουνουπίδι, μαρούλια, καρότα.

Φεβρουάριος

Φρούτα: πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα, γκρέιπ- φρουτ.

Λαχανικά: αγκινάρες, αντίδια, λάχανα, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, άνηθος, μαϊντανός, μπρόκολο, παντζάρια, πράσα, ραδίκια, ράπα, λαχανάκια Βρυξελλών, φινόκιο, αβοκάντο, κουνουπίδι, μαρούλια, καρότα.

Μάρτιος

Φρούτα: πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα.

Λαχανικά: σπαράγγια λευκά και πράσινα, αρακάς, ραπανάκια, αγκινάρες, αντίδια, λάχανα, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, άνηθος, μαϊντανός, μπρόκολο, παντζάρια, πράσα, ραδίκια, ράπα, λαχανάκια Βρυξελλών, φινόκιο, αβοκάντο, κουνουπίδι, μαρούλια, καρότα.

Απρίλιος

Φρούτα: πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα.

Λαχανικά: κολοκυθάκια, κουκιά, ράπα,  αγκινάρες, αβοκάντο, άνηθος, αρακάς, καρότα, κουνουπίδι, λάχανα, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανός, μαρούλια, μπρόκολο, παντζάρια, πράσα, ραδίκια, σπαράγγια, σέσκουλο, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια

Μάιος

Φρούτα: πορτοκάλια, φράουλες, κεράσια, βερίκοκα, μούσμουλα, πεπόνια.

Λαχανικά: αβοκάντο, βλίτα, φασολάκια, αγγούρια, μελιτζάνες, άνηθος, αντίδι, αρακάς, καρότο, κολοκυθάκια, λάχανα, μαϊντανός, μάραθο, μαρούλια, παντζάρια, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια και μπρόκολο.

Ιούνιος

Φρούτα: βερίκοκα, φράουλες, κεράσια, ροδάκινα, καρπούζια, βύσσινα, πεπόνια, αχλάδια, μούσμουλα, πορτοκάλια.

Λαχανικά: ντομάτες, αγγούρι, αβοκάντο, βλίτα, κρεμμύδια, μαϊντανός, ραπανάκια, σκόρδο, σπανάκι, πιπεριές, πατάτες, αρακάς, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, φασολάκια.

Ιούλιος

Φρούτα: βερίκοκα, φράουλες, αχλάδια, σύκα, βύσσινα, κεράσια, ροδάκινα , καρπούζια, πεπόνια.

Λαχανικά: αγγούρια, άνηθος, αντίδια, αρακάς, βλίτα, κολοκυθάκια, φρέσκα κρεμμύδια, λάχανα, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλια, πιπεριά, ραδίκια, μπάμιες, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο, φασολάκια, ντομάτες, παντζάρια, ραπανάκια, καρότα, κολοκύθες, μελιτζάνες, πατάτες.

Αύγουστος

Φρούτα: αχλάδια, γκρέιπ φρουτ, καρπούζια, μήλα, ροδάκινα, πεπόνια, σταφύλια, σύκα, δαμάσκηνα.

Λαχανικά: αγγούρια, άνηθος, αντίδια, βλίτα, καρότα, κολοκύθα, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, λάχανα, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλια, μελιτζάνες, μπάμιες, παντζάρια, πατάτες, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο και φρέσκα φασολάκια, ντομάτες.

Σεπτέμβριος

Φρούτα: σταφύλια, σύκα, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα, καρπούζι, πεπόνι.

Λαχανικά: κολοκυθάκια, ντομάτες, μπάμιες, κρεμμύδια, πατάτες.

Οκτώβριος

Φρούτα: ακτινίδια, κυδώνια, μήλα, σταφύλια, λωτοί, ρόδια.

Λαχανικά: βλίτα, κολοκυθάκια, μάραθος, μελιτζάνες, πιπεριές, ραπανάκια, φασολάκια, ντομάτες αγγούρια, αντίδια, άνηθος, καρότα, κολοκύθα, κουνουπίδι, λάχανα, μαϊντανός, παντζάρια, μαρούλια, πράσο, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, μπρόκολο, ράπα, φινόκιο.

Νοέμβριος

Φρούτα: πορτοκάλια, αχλάδια, μήλα, ρόδια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ.

Λαχανικά: αντίδια, καρότα, κουνουπίδι, λάχανα, λαχανάκια Bρυξελλών, μαρούλια, μπρόκολο, παντζάρια, πατάτες, πράσα, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο.

Δεκέμβριος

Φρούτα: μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ, μήλα, αχλάδια.

Λαχανικά: ράπα, αβοκάντο, άνηθος, μαϊντανός, αντίδια, καρότα, κουνουπίδι, λάχανα, λαχανάκια Bρυξελλών, μαρούλια, μπρόκολο, παντζάρια, πατάτες, πράσα, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο.

 


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάϊρο. Από 11 χρονών ζει στην Ελλάδα. Είναι πτυχιούχος της Μαθηματικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, αλλά οι συγκυρίες και τα ενδιαφέροντά της -ξένες γλώσσες, ταξίδια, λογοτεχνία, τέχνες, επικοινωνία - την οδήγησαν στη δημοσιογραφία. Πάνω από 30 χρόνια εργάστηκε στον περιοδικό Τύπο, ως συντάκτρια, αρχισυντάκτρια και διευθύντρια σύνταξης και στην τηλεόραση ως αρχισυντάκτρια πολιτιστικών και ποικίλης ύλης μαγκαζίνο. Παράλληλα εργάστηκε ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και στο «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» - μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς -, και συμμετείχε στη διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το γράψιμο ήταν και παραμένει για κείνην η πιο δημιουργική της απασχόληση, το καλύτερό αντιστρές και η πιο διασκεδαστική της εκτόνωση.

INSTAGRAM FEED