Μάθε να μιλάς σωστά για να μπορείς να σκέφτεσαι σωστά!

Μάθε να μιλάς σωστά για να μπορείς να σκέφτεσαι σωστά!

Η επιστήμη είναι κατηγορηματική: Η Γλώσσα και η Σκέψη γεννιούνται ταυτόχρονα, εξελίσσονται παράλληλα και συνιστούν μία αξεχώριστη ενότητα.

Δηλαδή όσο πιο πλούσιο είναι το λεξιλόγιό μας, όσο καλύτερα γνωρίζουμε τη νοηματική απόχρωση της κάθε λέξης, όσο μεγαλύτερη είναι η ευκολία μας να συντάξουμε σωστά μια πρόταση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ευχέρειά μας να διατυπώνουμε τις σκέψεις μας με σαφήνεια.

Έτσι οι άνθρωποι με τους οποίους συνομιλούμε και συναλλασσόμαστε, κατανοούν πιο εύκολα την άποψη που τους εκθέτουμε και τις περισσότερες φορές πείθονται και ευκολότερα από τα λεγόμενά μας.

Αντίστροφα: Όσο καλύτερα γνωρίζουμε και χειριζόμαστε τη γλώσσα, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να κατανοήσουμε ό,τι ακούμε και διαβάζουμε, τόσο πιο βαθιά στο νόημα του οποιουδήποτε θέματος μπορούμε να μπούμε.

Αυτό, με τη σειρά του, μας προσφέρει τη δυνατότητα, να στοιχειοθετήσουμε τις απόψεις μας πάνω σε γερές βάσεις, τη δυνατότητα να κρίνουμε σωστά κι άρα  να παίρνουμε τις σωστές κάθε φορά αποφάσεις.

Γι’ αυτό μην ξεχνάτε ποτέ τα καλά βιβλία, τα λογοτεχνικά ή όποια  άλλα σας αρέσει να διαβάζετε!

Αυτά θα πλουτίσουν το λεξιλόγιο σας, θα παγιώσουν τις γραμματικές σας γνώσεις, θα πυροδοτήσουν τη σκέψη και τη φαντασία σας, θα σας κάνουν πιο δημιουργικούς, πιο αποδοτικούς, πιο σίγουρους για τον εαυτό σας!

ΥΓ. Εννοείται ότι όταν συναντάτε άγνωστες λέξεις, ή δεν θυμάστε καλά κάποιους γραμματικούς ή συντακτικούς κανόνες που μάθατε στο σχολείο, θα ανατρέχετε στο ερμηνευτικό λεξικό και τη γραμματική.