close

Σωστός σχεδιασμός του παιδικού δωματίου. Τι πρέπει να προσέξετε!

Ο σχεδιασμός του παιδικού δωματίου είναι μια σημαντική αλλά και ταυτόχρονα διασκεδαστική διαδικασία. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη, πειραματιστείτε και δημιουργήστε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο ξεκούρασης, ηρεμίας, παιχνιδιού και συγκέντρωσης για το παιδί σας. Σίγουρα στην διαδικασία αυτή δεν μπορεί να απουσιάζει και ο βασικός πρωταγωνιστής, ο μικρός σχεδιαστής. Πάμε να δούμε μαζί όμως βήμα βήμα τι πρέπει να προσέξετε για να έχετε ένα όμορφο, άνετο, ασφαλές και λειτουργικό παιδικό δωμάτιο.
Αρχικά, αν και εφόσον έχετε δυνατότητα επιλογής, ο καλύτερος προσανατολισμός για ένα παιδικό δωμάτιο είναι ο νοτιοανατολικός. Έτσι θα έχει τον απαραίτητο φυσικό φωτισμό και αερισμό τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Έπειτα, βάση πρέπει να δοθεί στην επιλογή των επίπλων που θα χρησιμοποιήσετε. Όπως όλοι γνωρίζετε τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα, έτσι και οι ανάγκες τους αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Οπότε πρέπει να έχετε προνοήσει για την προσαρμοστικότητα του εξοπλισμού που θα στελεχώσει το παιδικό δωμάτιο. Βασικός γνώμονας επιλογής είναι η ασφάλεια τόσο των υλικών όσο και της κατασκευής των επίπλων. Κάντε ένα πρόχειρο σχέδιο της κάτοψης του δωματίου (δεν χρειάζεται να είστε αρχιτέκτονας για να τα καταφέρετε) ώστε να ξέρετε τις διαστάσεις άρα και τι έπιπλα χωράνε και πως θα τοποθετηθούν.

Χωρίστε το δωμάτιο σε ζώνες, όπως ξεκούρασης, παιχνιδιού, συγκέντρωσης κ.α. Τοποθετήστε το γραφείο κάτω από το παράθυρο ώστε να έχει άμεσο φυσικό φως. Προτιμήστε να ‘κολλήσετε’ το κρεβάτι στον τοίχο ώστε να έχετε περισσότερο ελεύθερο χώρο κίνησης αλλά και παιχνιδιού. Βασικό στοιχείο πέρα από το κρεβάτι, κομοδίνο, γραφείο, ντουλάπα είναι ο χώρος αποθήκευσης.

Χρειάζεστε αρκετό αποθηκευτικό χώρο τόσο για τα παιχνίδια του μικρού ή της μικρής όσο και μετέπειτα για τα βιβλία, ρούχα κ.α. Καλάθια ή κουτιά αποθήκευσης και ράφια είναι η ιδανική λύση.

Τώρα ας περάσουμε στο διασκεδαστικό και κυρίως κομμάτι του δωματίου, την διακόσμηση. Ένα παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι χαρούμενο και να διεγείρει την φαντασία, εφευρετικότητα και δημιουργικότητα των παιδιών. Να βασίζεται στα δικά τους γούστα και να νοιώθουν ότι εκείνοι το επέλεξαν άρα και να σέβονται ως δημιούργημά τους. Διαλέξτε λοιπόν, μαζί με το παιδί ένα θέμα. Αυτό μπορεί να είναι είτε από κάποιον αγαπημένο ήρωα ή κινούμενο σχέδιο, παραμύθι, τοπίο, φύση, χόμπι – ενδιαφέροντα ή και άθλημα. Βασιζόμενοι στο θέμα αυτό επιλέξτε τα χρώματα στους τοίχους αλλά και στα υφάσματα όπως κουρτίνες, σεντόνια και παπλώματα.
Προσοχή! Όπως έχουμε ξαναπεί, σε μεγάλες επιφάνειες στους τοίχους επιλέξτε ήπια ζεστά χρώματα σε παλ φυσικές αποχρώσεις και όχι έντονα «επιθετικά». Σε πιο μικρές επιφάνειες ή μοτίβα, επιλέξτε τις πιο έντονες αποχρώσεις. Μια πρακτική λύση να εφαρμόσετε το θέμα που επιλέξατε στο δωμάτιο και να δώσετε ζωντάνια στον χώρο είναι τα αυτόκλητα τοίχων. Ξεκολλάνε ανά πάσα στιγμή, έχουν χαμηλό κόστος και αλλάζουν ανάλογα με τα γούστα της κάθε ηλικίας.

Επίσης, θα αρέσει πολύ στους μικρούς ζωγράφους αλλά και σε εσάς (αφού δεν θα βάφουν οπουδήποτε) μια επιφάνεια ζωγραφικής αυτοκόλλητη στον τοίχο. Έτσι λοιπόν μετατρέψτε το δωμάτιο σε ένα παλάτι πριγκίπισσάς, σε ανοιξιάτικο λιβάδι, σε βυθό της θάλασσας, σε δεντρόσπιτο, σε ζωολογικό κήπο, σε διαστημόπλοιο, σε μίνι γήπεδο και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί το παιδί σας και εσείς να υλοποιήσετε.


Ο Μάνος Χατζηκαντής κατάγεται από την Ρόδο και είναι τελειόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές αρχιτεκτονικής με το πρόγραμμα Erasmus+ στη σχολή ENSAM (Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Montpellier) στο Montpellier της Γαλλίας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα αρχιτεκτονικά workshop που διοργανώθηκαν τόσο στη Ελλάδα (Ρόδος, Λέρος) όσο και στο εξωτερικό (Fethiye-Τουρκία, Montpellier-Γαλλία). Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον φοιτητικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, με θέμα τον επανασχεδιασμό της στοάς Μοδιάνο. Αρχιτεκτονικές προτάσεις στις οποίες συμμετείχε έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «ΚΤΙΡΙΟ» αλλά και στα διαδικτυακά περιοδικά www.greekarchitects.gr και www.parallaximag.gr. Ασχολείται επίσης με την φωτογραφία και την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, τις οποίες ανεβάζει στο κανάλι του στο YouTube. Δύο εκ των οποίων έχουν διακριθεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Αυτό που τον ενδιαφέρει στην αρχιτεκτονική είναι το πώς η ιδέα γίνεται πράξη και το άυλο παίρνει μορφή. Σχεδιάζει με γνώμονα τον άνθρωπο, την χρήση, την λειτουργικότητα και την καλαισθησία και με σεβασμό στο περιβάλλον. Του αρέσει να συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, δίνοντας του ξανά ζωή και μετατρέποντάς το σε διαχρονικό. Πηγές έμπνευσής του είναι ο ίδιος ο άνθρωπος – χρήστης, η φύση και τα ταξίδια τα οποία λατρεύει. Πιστεύει ότι η επιτυχία του σχεδιασμού κρύβεται στις μικρές λεπτομέρειες, αυτές που διαμορφώνουν την ποιότητα ενός χώρου και επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον χώρο αυτό.

INSTAGRAM FEED