Πώς βοηθάμε το παιδί μας να προσαρμοσθεί στο καινούριο μας σπίτι;
Tο καινούριο σπίτι, στο οποίο μετακομίσατε, είναι αληθινά πιο όμορφο από το προηγούμενο. Kι όμως, από τη μέρα της μετακόμισης, το παιδί σας μοιάζει λυπημένο, δεν δείχνει ενδιαφέρον για το νέο του δωμάτιο, ούτε έχει διάθεση να το διακοσμήσετε παρέα.
Φαίνεται να αντιστέκεται στην προσαρμογή του στο καινούριο περιβάλλον. Για να το ευχαριστήσετε, του επαναλαμβάνετε συχνά ότι τώρα έχει ένα δωμάτιο αποκλειστικά δικό του, με ωραία έπιπλα, ή ότι το σχολείο του είναι δυο βήματα από το σπίτι. Μάταια, όμως, δεν χαίρεται όπως θα περιμένατε. Aναρωτιέστε γιατί το παιδί συμπεριφέρεται έτσι. Μήπως το έχει ενοχλήσει κάτι;
Έχετε αναλογιστεί ότι, άθελά σας, το «ξεριζώσατε» από το οικείο περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε, το απομακρύνατε από τους φίλους που μόλις τώρα είχε αρχίσει να δημιουργεί στο σχολείο και στη γειτονιά;
Κάποιες φορές η μετακόμιση για το παιδί βιώνεται ως μια τραυματική εμπειρία. Πρώτα είδε να πακετάρονται όλα τα πράγματα και, στη συνέχεια, να απαλλάσσεστε από ορισμένα παλιά έπιπλα. Ύστερα χρειάστηκε να κόψει τις γέφυρες με τους παλιούς συντρόφους του Ο μικρόκοσμός του διαλύθηκε, και τώρα βρίσκεται σε ένα νέο χώρο που δεν πολυγνωρίζει, περιτριγυρισμένο από καινούρια αντικείμενα, πρόσωπα νέων συμμαθητών, που ίσως το εξετάζουν περίεργα θεωρώντας τον λίγο πολύ εισβολέα.
Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί
• Mιλήστε στο παιδί σας για το νέο σπίτι και δώστε του την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του.
• Συζητήστε μαζί του πριν από τη μετακόμιση, αποφασίζοντας από κοινού πού θα τοποθετηθούν τα πράγματα, πώς θα διακοσμήσετε το δωμάτιό του κ.λπ.
• Zητήστε του να βοηθήσει στο πακετάρισμα των παιχνιδιών του και κάνετε τη διαδικασία αυτή διασκεδαστική.
• Yπάρχουν πολλά βιβλία που διηγούνται ιστορίες για παιδιά που μετακομίζουν.
• Όταν συναντάτε οχήματα για μεταφορές, να του τα δείχνετε, εξηγώντας του τη διαδικασία. Έτσι θα καταλάβει ότι η μετακόμιση είναι κάτι πολύ συνηθισμένο.
• Προτρέψτε το να συμμετέχει στην τακτοποίηση των παιχνιδιών του στο νέο παιδικό δωμάτιο.
• Για τον πρώτο καιρό, τουλάχιστον, διατηρείτε επαφή με τον καλύτερό του φίλο. Μερικές φορές, αρκεί ένα τηλεφώνημα για να το κάνει να νιώθει λιγότερο μόνο.
• Εξερευνήστε μαζί την περιοχή, δίνοντας έμφαση στο πάρκο ή στην παιδική χαρά που θα συναντήσετε.
• Στις περιπτώσεις που αλλάζετε περιοχή είναι αναγκαία και η αλλαγή σχολείου. Προσπαθήστε τουλάχιστον να τελειώσει η σχολική χρονιά, ώστε να μην υπάρξουν ταυτόχρονα πολλές αλλαγές στη ζωή του.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αν το παιδί σάς βλέπει χαρούμενους με το νέο σπίτι, σε σύντομο διάστημα θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας.
Πηγή:https://akappatou.gr/metakomisi-se-neo-spiti-pos-tha-voithise/print/
(Απόσπασμα Από το βιβλίο της Αλεξάνδρας Καππάτου – “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”)