ΒΒ και βάλτε εσείς τον τίτλο…

ΒΒ και βάλτε εσείς τον τίτλο…

Πολύ συχνά δέχομαι ερωτήματα  από “άγνωστους” ή και λιγότερο “γνωστούς” φίλους μέσα στη διαδικτυακή κοινότητα, σχετικά με την γνώμη μου για διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα ή πρόσωπα.  Επίσης πολύ συχνά, συνάδελφοι με τιμούν με την πρόσκλησή τους να φιλοξενηθώ στις εκπομπές τους. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι και στις δύο περιπτώσεις, και ειδικότερα  στη δεύτερη, στενοχωριέμαι διπλά γιατί σχεδόν την μισή μου ζωή την έχω ζήσει μαζί τους στην επαγγελματική μας …οικογένεια.

Ο λόγος της άρνησης; Απλός και …απλά, με πολλή δόση “λαϊκισμού” “δεν θέλω να ανοίξω το στόμα μου” που λένε.

Ξέρετε, υπάρχει μία έκφραση στον τηλεοπτικό μικρόκοσμό μας , που πιάνει όμως , ένα διαφημιστικό τρικ θα λέγαμε καλύτερα -προκειμένου να τραβήξουμε το ενδιαφέρον του κοινού- που ακολουθεί συνήθως όλες τις μεγάλες , και καλά, αποκλειστικότητες και αποκαλύψεις: «κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους» γράφουμε στα «κρόουλ» που περνάνε στο κάτω ή στα πάνω μέρος της οθόνης, ή ακόμα καλύτερα λέμε με στόμφο οι παρουσιαστές…

Πιστεύω ακράδαντα ότι η φράση αυτή δεν έχει στην πραγματικότητα καμιά ισχύ, αφού αφ’ ενός μεγάλες αποκαλύψεις σπάνια υπάρχουν και αφ’ ετέρου γιατί ο μόνος που μπορεί να χάσει τον ύπνο του είναι , ανάλογα με την ώρα, ο τηλεθεατής, ο οποίος θυσιάζει λίγα λεπτά σιέστας , προκειμένου να ταΐσει κάπως το τέρας της περιέργειας του. Βλέπετε , οι συγκεκριμένοι  – αυτοί,  τους οποίους υπαινισσόμαστε -δεν πρόκειται ποτέ να χάσουν τον ύπνο τους για κανέναν λόγο. Γιατί φυσικά αν ανήκαν στην κατηγορία των ανθρώπων που χάνουν τον ύπνο τους για κάτι που έχουν διαπράξει, δεν θα το διέπρατταν εξ αρχής!

Ως εκ τούτου, τον μόνο που φοβάμαι αν… «ανοίξω το στόμα μου» είναι ο εαυτός μου. Κι αυτό γιατί ως μέρος κι εγώ επί σειρά ετών αυτής της … θεατρινίστικης και συχνά ρυπαρής  τηλεόρασης, μπορεί «να δικαιούμαι να ομιλώ», όπως λέει και σε μία ελληνική ταινία, δεν μπορεί όμως να μην με φέρει αντιμέτωπη με τις πεποιθήσεις μου και ως εκ τούτου με τις…. ενοχές μου.

Παρακολουθώ τα τελευταία 24ωρα τον πανικό των social κυρίως με τον άθλιο τύπο του επίσης άθλιου τηλεοπτικού προγράμματος, που φέρει τον τίτλο «Big Brother».  Α! με την ευκαιρία να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον ΣΚΑΙ για την επιλογή του. Ο συγκεκριμένος σταθμός μου θυμίζει πραγματικά την ιστορία του Στίβενσον, « Δρ Τζέκιλ και κύριος Χάϊντ . Ένα πρόσωπο που εναλλάσσει χαρακτήρες από slot σε slot ( τηλεοπτική ώρα προβολής)  και την μία είναι επιστήμονας και την άλλη «δολοφόνος». Φαντάζομαι ότι όλοι γνωρίζουν και το έργο και το τέλος του. Ειδικά δε, αν ισχύει η έρευνα που δημοσιοποίησε ο σταθμός και ισχυρίζεται ότι το 36% ή κάτι τέτοιο, του κοινού που παρακολουθεί το ΒΒ είναι ανώτερης μόρφωσης και τάξης. Κι εδώ γελάνε και τα μηχανάκια της μέτρησης που λένε ή αλλιώς θα σκίζω τα ρούχα μου και δεν το θέλετε, πιστέψτε με!   Κλείνω την τεράστια παρένθεση και συνεχίζω.

Παρακολουθώ λοιπόν τον πανικό που δημιούργησε o τύπος αυτός, με την τοποθέτηση του σχετικά με το …αυτό του και όλα τα υπόλοιπα, ( δεν αναφέρω το δια ταύτα γιατί έτσι γίνομαι κι εγώ μέρος της αηδίας ) και παρακολουθώ και παράλληλα και όλα τα μέσα που εκτός εαυτού, βρίζουν, κατηγορούν και καλούν αυτόν τον ΕΣΡ –  ποιος είναι αυτός ο ΕΣΡ –  Α ναι!!  Θυμήθηκα…Είναι ο ίδιος που πέρυσι έριξε μαύρο σε μία εκπομπή του ΣΚΑΙ πάλι, ( – Φτου!!!  Κοίτα  ρε φίλε άμα δεν σε θέλει- και πάλι για σχετικό λόγο σεξιστικών σχολίων-) και φύγανε λέει όλοι οι σπόνσορες και άδειασε το σύμπαν…

Και τώρα λέει πάλι ο ΣΚΑΙ , ο επιστήμονας αυτή τη φορά, φοβάται μην του ξαναφύγουν οι …σπόνσορες… Που εδώ που τα λέμε αυτή τη φορά δεν θα φύγουν γιατί άμαν είσαι ο χορηγός και πληρώνεις να διαφημίζεσαι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στο πίσω μέρος του μυαλού σου υπολογίζεις και   την στραβή: στο ΒΒ πας, που το’ χεις ξαναδεί… Δεν σπονσοράρεις  και ντοκιμαντέρ στο ΝG… Μην μπερδεύεσαι.. Εδώ δεν είναι ούτε καν το survivor αγάπη μου, με τα φοινικόδεντρα, τις καρύδες,τα  φαντασμαγορικά πλάνα σε παραλίες χρυσαφιές τα κορμιά για διαφήμιση και οι άνθρωποι που κυρίως τους ενδιαφέρει να μην αρρωστήσουν,να την βγάλουν καθαρή που λένε,  άντε και να κάνουν και καμιά πλάκα στον Σπαλιάρα να ξεχάσουνε την πείνα τους…

Εδώ μιλάς για ρέμπελους, ξαπλωμένους όλη μέρα να χλαπακιάζουν και να  φροντίζουν – κατόπιν έμμεσων οδηγιών αλλά και χρόνιας εκπαίδευσης στα τηλεοπτικά δρώμενα- να στήνουν κανένα πλανάκι .. «οπίσθιο» , ωραίο για να συζητιούνται στα social, κανένα χούφτωμα, κανέναν υπαινιγμό , φουλ στο κουτσομπολίκι και στην αμπελοφιλοσοφία για να μην πω την άλλη λέξη.  Σε ένα τέτοιο σκηνικό ήδη χείριστης ποιότητας, σκά(ε)ι και ο ..αστάθμητος παράγων. Ο αχαρακτήριστος, ο είμαι « ο …μιάς της περιοχής σας»  και κάνει την γκέλα.

Και τώρα τρέχουν όλοι…. Και καλά 1o #cancelbigbrother  στο twitter. Και γίνεται το ΒΒ πιο γνωστό και από τον κορωναιό . Και φτάνει μέχρι να τοποθετηθούν δημόσια τόσο η Κυβέρνηση δια στόματος Πέτσα, αλλά και σχεδόν όλη η αντιπολίτευση…Και έτσι από .. περιέργεια και ανάγκης τροφοδοσίας του τέρατος στο οποίο αναφέρθηκα πριν, η τηλεθέαση μεγαλώνει… και γίνεται το ΒΒ talk of the town  που λένε και στο χωριό μου!

Και μετά; Μετά,  ο Κρητικός ζήτησε συγγνώμη, είπε ότι δεν του έχει ξανασυμβεί και δεν ξέρει τι έπαθε ( μάλλον θα φταίει ο αέρας εκεί μέσα ) , ότι είναι από καλή οικογένεια και έχει μεγαλώσει με αρχές άρα συμπεραίνουμε ότι όλα τα θηλυκά με τα οποία συνευρέθηκε στη ζωή του για να… «αδειάσει το πακέτο του» όπως περιέγραψε ο ίδιος την ερωτική πράξη, συναίνεσαν και δεν βιάστηκαν κατά τον προσφιλή του τρόπο ( όπως ο ίδιος πάλι δήλωσε δημοσίως )  Οκ

Και μετά; Μετά…… Tα ‘παμε, βρίσαμε, καταδικάσαμε, σταυροκοπηθήκαμε οι πιο θρησκευάμενοι από εμάς, και ορκιστήκαμε ότι δεν θα ξαναρίξουμε εμείς το επίπεδο μας να ξαναδούμε αυτή τη σαχλαμάρα, γιατί δεν συνάδει και το προιόν με την μόρφωση μας, όπως λέει ο σταθμός, . Ωραία και μετά;

Μετά,…

ο τηλεοπτικός σταθμός κατά πάσα πιθανότητα θα απολογηθεί και ίσως πληρώσει και κάτι, αλλά δεν πειράζει, λεφτά έχουμε από τους σπόνσορες,…α!  θα γίνουν βέβαια και κάποιες επιπλήξεις στα παιδιά της παραγωγής που δεν είδαν το κακό να έρχεται ( αλλά τι να κάνουν και τα δόλια, «βρώμικη δουλειά αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει γιατί πάντα περιμένει ο αντικαταστάτης εκεί έξω και δύσκολα βρίσκεις δουλειά σήμερα…)

Ωραία, και μετά;

Μετά…, sites και εκπομπές -κατά πάσα πιθανότητα- και με το φόβο μην του πάρει χαμπάρι…αυτός ο ΕΣΡ, θα κάνουν αναπαραγωγή για να….καταδικάσουν πρωτίστως, αλλά και να πάρουν έμμεσα το μερίδιο της διαφήμισης που τους αναλογεί,

Και μετά;

Μετά το περιστατικό θα καταγραφεί ως ένα άλλο «απόσπασμα αρχειακού υλικού»  για να χρησιμοποιηθεί στο «ντύσιμο» όπως λέμε στην γλώσσα μας  «συνδυαστικού βίντεο, τυρόπιτα ( επειδή παίζει ανά πάσα στιγμή και σε ξελασπώνει)

Και μετά;

Μετά, το περιστατικό θα καταγραφεί και στις μαύρες σελίδες της τηλεοπτικής ιστορίας  και μετά;

Λύσσαξες!!! Μετά και μετά!

Μετά,  θα …ζήσουμε εμείς καλά και εκείνοι καλύτερα αντιστρέφοντας τους όρους….

Όμορφος κόσμος τηλεοπτικός , διαβολικά πλασμένος.

Τελικά ρε παιδιά, και δεδομένου ότι το συγκεκριμένο στιγμιότυπο  αφορά σε στιγμή που  το κομμάτι του ριάλιτυ   μεταδίδεται μόνο μέσω πλατφόρμας και όχι μονταρισμένο, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος εθισμένος στο θέαμα της αρένας περνά ώρες παρακολουθώντας κυριολεκτικά από την κλειδαρότρυπα, το συγκεκριμένο «ανθρώπινο πείραμα» , τρομάζω στην ιδέα ότι θα πρέπει να συμφωνήσω με την τοποθέτηση ότι «έχουμε την τηλεόραση που μας αξίζει» . Πιστεύω ότι μπορούμε και καλύτερα… ή μήπως όχι μια και η τηλεοπτική χρονιά μόλις ξεκίνησε….

Περαστικά μας. Και σε άλλα με υγεία…

Με αγάπη, Χριστίνα