Κατάλαβε το και παρ’ το απόφαση!

Κατάλαβε το και παρ’ το απόφαση!

 

Επαγγελματικές συνεργασίες που δυσκολεύουν δραματικά τη ζωή μας ή ακόμα και ενδιαφέρουσες προτάσεις που μας βάζουν σε μεγάλο δίλημμα. Σχέσεις συναισθηματικές σε όλα τα επίπεδα, φίλοι, σύντροφοι, γονείς ακόμα και παιδιά, που κλυδωνίζονται. Καθημερινά καλούμαστε να κάνουμε επιλογές. Να παίρνουμε αποφάσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα όσο μικρά θέματα και αν αφορούν γίνονται ο καμβάς της ζωής μας.

Το έχω βιώσει και ξέρω. Το να σταματήσω για όσο χρειαστεί την τηλεόραση, μία δουλειά που υπέρ-αγαπούσα και υπέρ-αγαπώ, και από την οποία είχα καλές απολαβές, ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που πήρα στη ζωή μου μέχρι εκείνη την στιγμή. Ζώντας μέσα σε αυτό το χώρο από το 1993 ανελλιπώς και μόνο η δύναμη της συνήθειας ένοιωθα να με νικά κατά κράτος. Και βέβαια δεν ήταν απόφαση στιγμής. Χρειάστηκα σχεδόν 2 χρόνια από την ώρα που το έβαλα στο μυαλό μου μέχρι την ώρα που έκανα την τελευταία μου αποφώνηση τον Ιούνιο του 2018.

Σήμερα πιστεύω ακράδαντα ότι δικαιώθηκα απόλυτα για την κίνηση αυτή , δεν μετάνιωσα και δεν την αμφισβήτησα ούτε μία στιγμή… Αντίθετα στο κενό  αυτό, βρήκα την ευκαιρία να αναπτυχθώ σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Όταν λοιπόν ακούμε την εσωτερική μας φωνή να μας φωνάζει: «Κατάλαβε το και παρ’ το απόφαση» είναι η ώρα να πάμε παρακάτω με ότι αυτό σημαίνει για τον κάθε έναν από εμάς…

Σε κάθε περίπτωση, τι δεν πρέπει να ξεχνάμε

-Η τελική απόφαση σε όλα τα θέματα είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση. Είμαστε κύριοι του εαυτού μας και υπεύθυνοι των πράξεων μας.

-Η «λογική» δεν ακολουθεί το συναίσθημα. Στη λογική σειρά υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες. Πεποιθήσεις, συνήθεια, ανασφάλεια, άρνηση να αφήσουμε την «περιοχή ασφαλείας» -comfort zone- στην οποία ζούμε για ατελείωτη χρονική περίοδο.

-Το ένστικτο μας, ξέρει. Αρκεί να μάθουμε να το ακούμε!

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε.

-Να σκεφτούμε πόσο θα άλλαζε τη ζωή  μας η απόφαση αυτή

-Να φανταστούμε τον εαυτό μας, μέσα στην νέα  κατάσταση και να αξιολογήσουμε τα συναισθήματα μας. Θα είμασταν χαρούμενοι; Θα ήμασταν λυπημένοι;

-Να σημειώσουμε σε ένα χαρτί τα θετικά και τα αρνητικά της προσωπικότητας μας. Επίσης μπορούμε να επισημάνουμε τα στοιχεία που είναι εξαιρετικά, εκείνα που χρήζουν βελτίωσης και εκείνα που μας μπλοκάρουν και μας πάνε πίσω για να τα διορθώσουμε.

Κανείς δεν λέει ότι οι αποφάσεις στη ζωή μας είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά όταν πρόκειται γι’ αυτές που πραγματικά θα φέρουν μία μεγάλη αλλαγή. Ούτε ότι με δύο ή τρεις συμβουλές που ακούσαμε ή που διαβάσαμε – όσο προκλητικοί και αν είναι οι τίτλοι- μπορούμε δια μαγείας και το κυριότερο χωρίς κόπο να προχωρήσουμε και να αλλάξουμε τα δεδομένα μας. Η ζωή είναι μία καθημερινή μάχη. Απλά είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε τη στρατηγική μας για να κερδίσουμε.