Cupcakes… Πάντα στη μόδα!

Cupcakes… Πάντα στη μόδα!

Βασική συνταγή για Cupcakes

200γραμμ. μαλακό βούτυρο

200γραμμ. ζάχαρη

200γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

3 αβγά

Βανίλια

½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

2. Τοποθετήστε τα ειδικά χαρτάκια για τα μικρά κεκάκια στις θέσεις του ειδικού ταψιού για muffins.

3. Χτυπήστε το βούτυρο με τη βανίλια και τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει αφράτη κρέμα.

4. Προσθέστε ένα-ένα τα αβγά, χτυπώντας συνέχεια. Προσθέστε αλληλοδιαδόχως το αλεύρι με το γάλα.

5. Βάλτε 2 κουταλιές της σούπας ζύμη, σε κάθε χάρτινη φορμίτσα.

6. Φουρνίστε τα για 15-17 λεπτά.

7. Όταν είναι έτοιμα, βγάλτε τα από το φούρνο και όπως είναι μέσα στο ταψί αφήστε τα να σταθούν για 2-3 λεπτά.

8. Στη συνέχεια βάλτε τη σχάρα του φούρνου πάνω στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετήστε τα cupcakes επάνω, ένα-ένα μέσα στα χαρτάκια τους να κρυώσουν.

9. Όταν κρυώσουν, βάλτε τους γκλάσο και πασπαλίστε τα με τρούφα, με καραμελάκια και με ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Για τη βασική συνταγή που θα έχει γεύση βανίλια, μπορείτε να βάλετε λευκό γκλάσο.

Γκλάσο λευκό

1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο μαλακό

6 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

2 βανίλιες

½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ.

2. Προσθέστε το γάλα, 4 φλιτζάνια ζάχαρη και τις βανίλιες

3. Χτυπήστε τα στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα μίγμα αφράτο και λείο.

4. Προσθέστε 1 φλιτζάνι ακόμα ζάχαρη και χτυπήστε το για 2 λεπτά.

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε και τα 6 φλιτζάνια ζάχαρη. Εάν δείτε ότι το μίγμα είναι αφράτο και ταυτόχρονα στέκεται και μπορεί να μπει στο κορνέ για να σας σχηματίσει μια ροζέτα πάνω στα cupcakes, δεν χρειάζεται άλλη ζάχαρη.

Cupcake λεμόνι

Προσθέτουμε στη βασική συνταγή ξύσμα από 1/2 λεμόνι και τα γλασάρουμε με…

Γκλάσο λεμόνι

Ακολουθήστε τη συνταγή του Λευκού Γκλάσου, προσθέτοντας…

1 ½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Ξύσμα από ½ λεμόνι

Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη, το γάλα και τη βανίλια και όταν το μίγμα γίνει αφράτο, ρίξτε λίγο-λίγο το χυμό του λεμονιού και το ξύσμα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Βάλτε το μίγμα στο κορνέ και κάντε μια μεγάλη ροζέτα πάνω στα cupcakes.

Cupcake Σοκολάτα

 

Προσθέτουμε στη βασική συνταγή…

1 κουταλιά της σούπας κακάο

50γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα λειωμένη

½ κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

Τα γλασάρουμε, με γκλάσο σοκολάτα…

Γκλάσο Σοκολάτα

Ακολουθήστε τη συνταγή του Λευκού Γκλάσου, προσθέτοντας…

50γραμμ. Κακάο

Βάλτε το μίγμα στο κορνέ και κάντε μια μεγάλη ροζέτα πάνω στα cupcakes.

Cupcake Καραμέλα

Ακολουθούμε τη βασική συνταγή και βάζουμε γκλάσο καραμέλα με κορνέ.

Γκλάσο Καραμέλα

125γραμμ. ζάχαρη

60ml νερό

80ml κρέμα γάλακτος

Ελάχιστο αλάτι

Βανίλια

160γραμμ. Βούτυρο

200γραμμ. Ζάχαρη άχνη

Βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό σε μέτρια θερμοκρασία αρχικά, μέχρι να λειώσει η ζάχαρη και στη συνέχεια δυναμώστε τη φωτιά μέχρι να γίνει ένα πηχτό μελί σκούρο σιρόπι.

2. Βγάλτε το από τη φωτιά και με μεγάλη προσοχή για να μη καείτε, με μακριά το πρόσωπο σας, ρίξτε του τη κρέμα γάλακτος. Εάν πάρει άσχημη όψη, μη φοβηθείτε ότι κάνατε κάτι λάθος. Προσθέστε το αλάτι, τη βανίλια και ανακατέψτε το. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.

3. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει ένα αφράτο μίγμα και προσθέστε μέσα τη καραμέλα που έχει ήδη κρυώσει.

4. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

5. Βάλτε το μίγμα σε κορνέ και βάλτε πάνω σε κάθε cupcake μια μεγάλη ροζέτα.

Cupcake με μαρέγκα Ροζ για κοριτσάκια

Προσθέστε στη βασική συνταγή 100γραμμ. καρύδα τριμμένη και ½ κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

Μαρέγκα Ροζ

β1 φλιτζάνι νερό

2 φλιτζάνια ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας ζελέ σκόνη, από 1 φακελάκι ζελέ φράουλα

2 ασπράδια αυγών

Βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε σε μια κατσαρολίτσα το νερό, τη ζάχαρη, το ζελέ και σε μέτρια φωτιά αρχικά, ανακατέψτε τα μέχρι να λειώσει τελείως η ζάχαρη και οι κόκκοι του ζελέ.

2. Δυναμώστε τη φωτιά, μέχρι να σας γίνει ένα σιρόπι δυνατό.

3. Χτυπήστε τα ασπράδια καλά-καλά, να γίνουν μαρέγκα πηχτή

4. Από ψηλά, ρίχνετε το καυτό σιρόπι στη μαρέγκα, ενώ χτυπάτε συνέχεια το μίγμα μέχρι να κρυώσει.

5. Ρίξτε τη βανίλια, ανακατέψτε και με κορνέ στολίστε τα cupcakes.

Σημ: Αν θέλετε να έχετε διάφορα χρώματα και γεύση, αλλάζοντας γεύση ζελέ, αλλάζει το χρώμα και η γεύση της μαρέγκας.

Το μυστικό μου: Σε περίπτωση που δεν σας αρέσει το γκλάσο με βάση το βούτυρο και τη ζάχαρη, μπορείτε να χρησιμοποιήστε το απλό γκλάσο που κάνουμε για τα μπισκότα και να αλείψετε τα cupcakes με ένα μαχαίρι, ή μια σπάτουλα.

4 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

4 κουταλιές της σούπας γάλα, ή νερό

Βανίλια

Τα ανακατεύετε όλα μαζί, μέχρι να γίνουν κρέμα που να μπορεί να απλώνεται. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα νερό ή γάλα για να έχετε το σωστό αποτέλεσμα.

Για διαφορετικές γεύσεις σας προτείνω…

 

1η Αντικαταστήστε το νερό, ή το γάλα, με χυμό πορτοκαλιού, ή λεμονιού και λίγο ξύσμα από το ένα, ή από το άλλο.

2η Διαλύστε μια κουταλιά Nes caf? στο νερό της συνταγή και θα δώσετε γεύση μόκα.

Ανθή Λαμπίρη