Μαρμελάδες με γεύση… φθινοπώρου!

Μαρμελάδες με γεύση… φθινοπώρου!

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΗΛΟ

3 μεγάλα μήλα

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Ξυλάκι κανέλας και γαρύφαλλο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα ψιλοκόβουμε μέσα σε μια κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αναμιγνύουμε, (ρίχνουμε τη κανέλα και το γαρύφαλλο προαιρετικά) και τα βάζουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να λειώσουν και να γίνουν ένας παχύρρευστος πολτός. Θα χρειαστούν 30 λεπτά περίπου.
  3. Εάν δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό σημείο, συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγο ακόμα. ( Έτσι κι αλλιώς, όταν κρυώσει, θα πήξει).
  4. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε καλά-καλά, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα εκεί, μέχρι να κρυώσει τελείως.
  5. Στη συνέχεια τη μοιράζουμε στα βάζα και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΥΔΩΝΙ

1 κιλό κυδώνια

1 κιλό ζάχαρη

2 φλιτζάνια νερό

Χυμό από 2 λεμόνια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε ένα πιάτο στο ψυγείο να παγώνει, για να κάνουμε αργότερα τα πειράματα μας.
  2. Πλένουμε τα κυδώνια, καθαρίζουμε το φλούδι τους και το κρατάμε στην άκρη. Τα κόβουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τα κουκούτσια μαζί με το σκληρό μέρος. Τα κρατάμε και αυτά στην άκρη. Βάζουμε τα κυδώνια σε ένα βαθύ μπολ, τα περιχύνουμε με το χυμό από το ένα λεμόνι και τα σκεπάζουμε με νερό για να μη μας μαυρίσουν.
  3. Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα-ένα κομμάτι το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, μαζί με 2 φλιτζάνια νερό. Τυλίγουμε σφιχτά σε ένα τούλι τα μισά φλούδια, μαζί με τα μισά κουκούτσια και τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα.
  4. Τα βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν τελείως.  
  5. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια λειώνουμε τα κυδώνια με ένα πιρούνι. Στραγγίζουμε επάνω τους το τούλινο πουγκί μας, το αφαιρούμε και το πετάμε.
  6. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα περιχύνουμε με τον χυμό από το δεύτερο λεμόνι και τα βάζουμε να ξαναβράσουν σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να δέσουν.
  7. Βγάζουμε το πιάτο από το ψυγείο, και ρίχνουμε ένα κουταλάκι από τη μαρμελάδα. Μετά από λίγα λεπτά αν γείρουμε το πιάτο, η μαρμελάδα δεν θα πρέπει να τρέχει.. Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Εάν δεν συμβεί αυτό, συνεχίζουμε το βράσιμο και ξαναδοκιμάζουμε κάθε 5 λεπτά μέχρι να φτάσει στο σωστό σημείο.
  8. Την αδειάζουμε στα βάζα μας και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Πρόταση: Είναι καταπληκτικός γευστικός συνδυασμός εάν τη βάλουμε πάνω σε κράκερ που είναι στρωμένο με Ιταλικό τυρί γκοργκοντζόλα!

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΡΟΔΙ

1.300γραμ. ρόδια για να βγάλουν (1 κιλό περίπου σποράκια)

1 κιλό ζάχαρη

Χυμό από 1 λεμόνι

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε ένα πιάτο στο ψυγείο να παγώνει.
  2. Κόβουμε τα ρόδια στη μέση και τα βυθίζουμε για 30 λεπτά σε νερό.
  3. Μετά τα στραγγίζουμε, τα κόβουμε σε κομμάτια και αδειάσουμε τα σποράκια τους, αφαιρόντας ταυτόχρονα τη λευκή μεμβράνη, σε μια κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα βράζουμε αρχικά σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντάς τα συχνά και έπειτα αυξάνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 60 λεπτά.
  5. Αδειάζουμε τα σποράκια με το σιρόπι στο μύλο των λαχανικών. Περιστρέφουμε το μύλο και τα πολτοποιούμε μέσα σε καθαρή κατσαρόλα.
  6. Βάζουμε τη κατσαρόλα με το μίγμα πάλι να βράσει, προσθέτοντας τον χυμό του λεμονιού και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πήξουν.
  7. Βγάζουμε το πιάτο από το ψυγείο, και ρίχνουμε ένα κουταλάκι από τη μαρμελάδα. Μετά από λίγα λεπτά αν γείρουμε το πιάτο, η μαρμελάδα δεν θα πρέπει να τρέχει.. Αυτό θα σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Εάν δεν συμβεί αυτό, συνεχίζουμε το βράσιμο και ξαναδοκιμάζουμε κάθε 5 λεπτά μέχρι να φτάσει στο σωστό σημείο.
  8. Την αδειάζουμε στα βάζα μας και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

 

Tips: Όταν γεμίζω τα βαζάκια μου με τη ζεστή μαρμελάδα, τα βιδώνω καλά-καλά, τα ξεπλένω και τα αναποδογυρίζω σε ένα δίσκο, μέχρι να γίνουν χλιαρά. Στη συνέχεια τα επαναφέρω και όταν κρυώσουν, τα βάζω στο ψυγείο. Έτσι, μου σφραγίζουν καλά και η μαρμελάδα μου διατηρείται για πολύ καιρό.

Ανθή Λαμπίρη