5 αρχαίες θιβετιανές ασκήσεις για ενέργεια και νεότητα

5 αρχαίες θιβετιανές ασκήσεις για ενέργεια και νεότητα

Ίσως γνωρίζετε την ιστορία του Juan Ponce de Leon, του πρώτου κυβερνήτη στο Πουέρτο Ρίκο, που τον 16ο αιώνα αφιέρωσε τη ζωή του αναζητώντας την πηγή της αιώνιας νεότητας στις ζούγκλες της Αμερικής. Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, που κυκλοφόρησε μεταγενέστερα, το μυστικό αυτό βρισκόταν κρυμμένο στα βάθη των Ιμαλαΐων.

Εκεί, Θιβετιανοί μοναχοί περνούσαν από γενιά σε γενιά μια σειρά ασκήσεων με θαυματουργές ιδιότητες που μπορούσαν να αντιστρέψουν το γήρας. Ο θρύλος έγινε πραγματικότητα όταν οι ασκήσεις αυτές ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Βρετανό συνταγματάρχη Μπράντφορντ, έναν μυστηριώδη άντρα που ταξίδεψε και για ένα διάστημα έζησε σε μονή στο Θιβέτ. Το 1939 ο συγγραφέας Πήτερ Κέλντερ εξέδωσε τις «Πέντε αυθεντικές ασκήσεις για αναζωογόνηση» διαδίδοντας την πρακτική αυτή στη Δύση.

Οι πέντε θιβετιανές ασκήσεις, όπως επικράτησε να λέγονται, μοιάζουν πολύ με τις στάσεις της γιόγκα και, εφόσον εκτελούνται καθημερινά, ωφελούν τον οργανισμό σε πολλαπλά επίπεδα. Όπως υποστηρίζει ο Πήτερ Κέλντερ στο βιβλίο «The ancient secret of the fountain of youth» (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αξίωμα με τον τίτλο «Η πηγή της νεότητας»), οι ασκήσεις εφαρμόζονται από μοναχούς στο Θιβέτ με στόχο τη μακροζωία, την υγεία και τη θαλερότητα.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, όποιος ακολουθεί το συγκεκριμένο σύστημα ασκήσεων δείχνει νεότερος, έχει καλύτερο ύπνο, περισσότερη ενέργεια, νιώθει ανακούφιση από τους πόνους, πετυχαίνει βελτίωση της μνήμης, απώλεια βάρους, βελτίωση της φυσικής του δύναμης, σφρίγος και μεγαλύτερη αντοχή, ψυχική και συναισθηματική υγεία, μια αίσθηση αρμονίας και ευημερίας.

Πώς λειτουργεί το σύστημα των πέντε θιβετιανών ασκήσεων

Οι ασκήσεις ενεργοποιούν τα επτά τσάκρα, που με τη σειρά τους κινητοποιούν όλους τους αδένες του ενδοκρινικού συστήματος, υπεύθυνου για τη συνολική λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού μας καθώς ρυθμίζει τις λειτουργίες του σώματος, μεταξύ αυτών και τη διαδικασία γήρανσης. Αυτό σημαίνει ότι οι πέντε θιβετιανές ασκήσεις επιδρούν στη λειτουργία όλων των οργάνων και των συστημάτων του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων ενέργειας.

Ο Πήτερ Κέλντερ γράφει χαρακτηριστικά ότι «η εκτέλεση αυτών των ασκήσεων ενεργοποιεί την κυκλοφορία της βασικής ενέργειας της ζωής».

Τα τσάκρα είναι πανίσχυρα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία, ενεργειακοί στρόβιλοι διαφορετικού χρώματος που εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες. Η ενέργεια ρέει από το συμπαντικό ενεργειακό πεδίο μέσω των τσάκρα στα κέντρα ενέργειας του σώματός μας. Η ταχύτητα περιδίνησης κάθε τσάκρα ουσιαστικά αποτελεί το κλειδί της καλής υγείας. Ένα δεύτερο μυστικό είναι να τα διατηρούμε καθαρά από κάθε αρνητική ενέργεια (στο ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο). Οι πέντε θιβετιανές ασκήσεις αυξάνουν την ταχύτητα περιδίνησης διανέμοντας καθαρή ενέργεια σε όλα τα όργανα του σώματος καλύπτοντας έτσι τις προϋποθέσεις για καλή υγεία, αναζωογόνηση και νεότητα.

Οδηγίες για την εκτέλεση των ασκήσεων

Οι ασκήσεις αποτελούνται από πέντε διαφορετικές κινήσεις με την καθεμία από αυτές να επαναλαμβάνεται 21 φορές (για τους Θιβετιανούς το 21 είναι ένας τέλειος, μυστικιστικός αριθμός). Οι αρχάριοι καλό θα είναι να ξεκινήσουν με τρεις επαναλήψεις αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό κάθε εβδομάδα. Συνολικά, η εκτέλεση των ασκήσεων δεν διαρκεί περισσότερο από δέκα λεπτά, ενώ η συνεπής, καθημερινή εξάσκηση μπορεί να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα στη διάρκεια μερικών μηνών. Όπως και με κάθε μορφή άσκησης, πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Επίσης καλό θα είναι μεταξύ των ασκήσεων να χαλαρώνετε παίρνοντας τρεις βαθιές αναπνοές.

Άσκηση 1η 

Σταθείτε όρθιοι με τα χέρια παράλληλα με το πάτωμα, τεντωμένα στο ύψος των ώμων και με τις παλάμες να κοιτούν προς τα κάτω. Τα πόδια θα πρέπει να είναι ανοιχτά, περίπου στο άνοιγμα των γοφών, και τα πέλματα παράλληλα μεταξύ τους. Με μικρά βήματα κάντε περιστροφές σύμφωνα με τη φορά του ρολογιού. Ακολουθείστε αργούς ρυθμούς, μην πιέζετε τον εαυτό σας. Ανάλογα με τις δυνατότητές σας ξεκινήστε από 1-5 επαναλήψεις, αυξάνοντας τον αριθμό κάθε εβδομάδα μέχρι να φτάσετε τις 21. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εισπνέετε και εκπνέετε βαθιά.

Άσκηση 2η

Ξαπλώστε στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα, τα χέρια δίπλα στο σώμα και τις παλάμες γυρισμένες προς το έδαφος με τα δάχτυλα ενωμένα. Εισπνέοντας σηκώστε το κεφάλι από το έδαφος μέχρι το πηγούνι να ακουμπήσει στο στέρνο. Ταυτόχρονα σηκώστε τα πόδια σας κρατώντας τεντωμένα τα γόνατα μέχρι να φτάσουν να είναι κάθετα προς τον κορμό. Μην λυγίσετε τα γόνατα. Μόλις ολοκληρώσετε την κίνηση αρχίστε να χαμηλώνετε τα πόδια και το κεφάλι μέχρι να επανέλθετε στην αρχική θέση. Χαλαρώστε πριν επαναλάβετε. Εισπνέετε βαθιά καθώς ανασηκώνετε το κεφάλι και τα πόδια και εκπνέετε καθώς επανέρχεστε στην αρχική θέση.

Άσκηση 3η

Γονατίστε στο έδαφος διατηρώντας τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία γραμμή. Τα πόδια σας δεν πρέπει να ακουμπούν μεταξύ τους ενώ οι παλάμες σας θα πρέπει να ακουμπούν στους γοφούς σας. Το κεφάλι πρέπει να γέρνει μπροστά ώστε το πηγούνι να ακουμπά στο στέρνο. Εισπνέοντας μετακινείστε το κεφάλι προς τα πίσω. Ταυτόχρονα ανοίξτε το θώρακα σπρώχνοντας τους ώμους προς τα πίσω. Προσοχή: τα πέλματά σας πρέπει να είναι τοποθετημένα έτσι ώστε το κάτω μέρος των δαχτύλων σας να στηρίζεται στο έδαφος. Εκπνέοντας επιστρέφετε αργά στην αρχική θέση.

Άσκηση 4η

Καθίστε στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα μπροστά χωρίς να ενώνονται. Διατηρώντας ίσιο τον κορμό ακουμπάτε τις παλάμες σας στο έδαφος στο ύψος των γοφών. Ρίξτε το κεφάλι σας μπροστά μέχρι το πηγούνι να ακουμπήσει στο στέρνο. Εισπνέοντας στηριχτείτε στις παλάμες και στις φτέρνες ανασηκώνοντας ταυτόχρονα τη λεκάνη από το έδαφος και ρίχνοντας το κεφάλι προς τα πίσω. Διατηρείστε τα γόνατά σας λυγισμένα και τα χέρια τεντωμένα και κρατείστε την αναπνοή σας. Εκπνέοντας χαλαρώστε και επιστρέψτε αργά στην αρχική σας θέση.

Άσκηση 5η

Ξεκινήστε στηρίζοντας όλο το σώμα μόνο με τις παλάμες και τα δάχτυλα των ποδιών σας και αφήνοντας τη λεκάνη να κατέβει όσο πιο χαμηλά γίνεται, χωρίς όμως να ακουμπά στο έδαφος. Βάλτε τις παλάμες σε τέτοια θέση ώστε να βρίσκονται κάτω ακριβώς από τους ώμους σας. Η απόσταση μεταξύ των ποδιών θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από τη λεκάνη, ενώ θα πρέπει να κρατήσετε το κεφάλι σας όσο γίνεται πιο πίσω. Εισπνέοντας ανασηκώστε τη λεκάνη προς τα πάνω, ακουμπήστε το πηγούνι στο στήθος και φέρτε τα χέρια στην ίδια ευθεία με τον κορμό σχηματίζοντας με το σώμα ένα τρίγωνο. Οι αγκώνες και τα γόνατα θα πρέπει να παραμείνουν τεντωμένα. Εκπνέοντας, επανέρχεστε στην αρχική θέση.

Καλή αρχή!

Αγάπη και Φως