Μόνοι Πρωτοχρονιάτικα; Ε και λοιπόν;

Μόνοι Πρωτοχρονιάτικα; Ε και λοιπόν;

Είστε μόνοι αυτές τις γιορτές και αυτό σας θλίβει; Νιώθετε μειονεκτικά απέναντι στους άλλους που μιλούν για οικογενειακά τραπέζια και για ρεβεγιόν με συγγενείς και φίλους; Η ιδέα ότι εσείς θα είστε μόνοι στο σπίτι σας την ώρα που οι άλλοι θα είναι όλοι μαζί και θα γλεντάνε σας προκαλεί πικρία;

Κακώς πολύ κακώς… Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν έχετε κανένα λόγο να νιώθετε έτσι.

ΠΡΩΤΟΝ γιατί το «όλοι μαζί γιορτάζουμε» δεν σημαίνει πάντα ότι περνάμε καλύτερα από το να «γιορτάζουμε μόνοι στο σπίτι μας».

ΔΕΥΤΕΡΟΝ γιατί το ότι φέτος είστε μόνοι δεν σημαίνει ότι πάντα θα είστε μόνοι. Και…

ΤΡΙΤΟΝ γιατί το διαφορετικό, δηλαδή το να μην κάνετε ότι κάνουν όλοι, σας ξεχωρίζει από τον… σωρό.

Όχι δεν πρόκειται για παρηγοριά στον άρρωστο ώσπου να βγει η ψυχή του. Πρόκειται για μια μεγάλη αλήθεια που αν αφήσετε την αυτολύπηση να σας κατακλύσει δεν θα την ανακαλύψετε ποτέ.

Ναι, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι παραδοσιακά οικογενειακές γιορτές και γι αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι διοργανώνουν οικογενειακές συγκεντρώσεις στα σπίτια τους, ή αποδέχονται τις προσκλήσεις των συγγενών τους. Όμως πόσοι είναι εκείνοι που σ’ αυτές τις οικογενειακές γιορτές περνάνε πραγματικά καλά;

Σύμφωνα με στατιστικές, όχι τόσοι όσοι νομίζετε, ούτε τόσο καλά όσο νομίζετε.

Γιατί οι άνθρωποι δεν είναι αγγελικά πλασμένοι και γιατί στα οικογενειακά τραπέζια αναγκαζόμαστε να συνυπάρχουμε και με συγγενείς που δεν μας συνδέουν στενοί δεσμοί φιλίας, εκτίμησης ή αγάπης.

Αν προσπαθήσετε να θυμηθείτε τα σχόλια φίλων και γνωστών σας μετά από γιορτινά οικογενειακά τραπέζια θα διαπιστώσετε ότι πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για πλήξη ή για ένταση καθόλου μα καθόλου ευχάριστη. Για να μην αναφερθούμε στο οικονομικό άγχος που προκαλούν αυτού του είδους οι συναναστροφές, αφού και καλοντυμένοι πρέπει να είμαστε για να μην μας σχολιάσουν και δώρα φέροντες.

Με δυο λόγια αντί να τα βλέπετε όλα μαύρα και άραχλα επειδή είστε μόνοι Πρωτοχρονιάτικα, δείτε τη θετική πλευρά αυτής της μοναξιάς: Δεν θα ξοδευτείτε, δεν θα ξενυχτήσετε, δεν θα εκτεθείτε στο κρύο και τη βροχή, θα αράξετε στον καναπέ σας και θα κάνετε ότι γουστάρετε χωρίς να σας ενοχλήσει κανείς, θα κοιμηθείτε νωρίς, θα ξεκουραστείτε πολύ, θα κάνετε όλα όσα δεν προλαβαίνετε στην καθημερινότητά σας.

Αν πάλι όλα τα παραπάνω δεν σας παρηγορούν δοκιμάστε τα παρακάτω tips. Ίσως βοηθήσουν στο να νοιώσετε καλύτερα:

  • Ξεχάστε το μύθο των τέλειων εορτών και των τέλειων οικογενειών γιατί δεν βοηθάει σε τίποτα, αντίθετα μας κάνει να νοιώθουμε μίζερα.
  • Φροντίστε να μην μείνετε μόνοι σας την μέρα της Πρωτοχρονιάς. Βγείτε έξω ανακατευτείτε με το πλήθος, πηγαίνετε σε γιορτινές εκδηλώσεις που διοργανώνουν πολλοί δήμοι και σύλλογοι, πηγαίνετε στο σινεμά, στο θέατρο, κ.λπ.
  • Αφήστε τις πίκρες και τις δυσκολίες του παρελθόντος και ονειρευτείτε ότι οι καλύτερες γιορτές είναι μπροστά σας.
  • Κάντε το πρώτο βήμα και συμφιλιωθείτε με όσους είστε σε ένταση και μη διστάσετε να πλησιάσετε φίλους και να τους εκφράσετε πως νιώθετε.
  • Προσφέρετε εθελοντικά τη βοήθεια σας σε ανθρώπους που είναι επίσης μόνοι τους.
  • Εξασκήστε τη τέχνη της ευγνωμοσύνης και ευχαριστείστε το θεό και τη τύχη σας για ότι καλό σας έχει χαρίσει μέχρι σήμερα γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη ζωή.

Τέλος και πάνω από όλα όμως είναι σημαντικό να αλλάξουμε την οπτική που βλέπουμε τα πράγματα και να αντιληφθούμε ότι η Πρωτοχρονιά μπορεί να είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές του χρόνου αλλά δεν είναι αμερικάνικη ταινία και δεν πρόκειται μέσα σε λίγες ημέρες να ζήσουμε το Αmerican Dream μας!

Δώρα Φούντα

Κοινωνιολόγος, Life& Career Coach

www.fountacoach.com