Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Για τη ζύμη,

2 φλιτζάνια του τσαγιού λάδι

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

½ φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ

½ φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη

1 ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη

7 ½ φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι μαλακό

2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπαίκιν-πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα

Γαρύφαλλα ολόκληρα

Για το στόλισμα,

 

200γραμμ. τριμμένα καρύδια

Κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180ο C και καλύπτουμε τα ταψιά του φούρνου μας με λαδόκολλα.

2. Χτυπάμε στο μπλέντερ το λάδι με την ζάχαρη, το κονιάκ, τον χυμό του πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο, μέχρι να ασπρίσουν.

3. Κοσκινίζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι με την μπαίκιν-πάουντερ και την σόδα.

4. Αδειάζουμε το μείγμα του λαδιού σε μια λεκάνη και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα του αλευριού, αναμιγνύοντας σταυρωτά, με μια φαρδιά σπάτουλα. Δηλαδή θα αναποδογυρίζουμε την ζύμη μέσα στην λεκάνη από πάνω προς τα κάτω και από δεξιά προς αριστερά. Τα μελομακάρονα δεν τα ζυμώνουμε. Το μόνο που θέλουμε, είναι το μείγμα του αλευριού, να απορροφήσει το μείγμα του λαδιού και να ομογενοποιηθούν.

5. Στην συνέχεια, παίρνουμε λίγη ζύμη στα χέρια μας την πλάθουμε μπαλίτσα και την πατάμε να γίνει μια στρογγυλή παχουλή πιτούλα πάνω στον τρίφτη μας. Την παίρνουμε στα χέρια μας και την διπλώνουμε δεξιά και αριστερά από το κάτω μέρος. Οπότε έχουμε ένα μελομακάρονο οβάλ, με την ανάγλυφη πλευρά από πάνω και με το δίπλωμα από κάτω. Το ακουμπάμε στο ταψί και το στολίζουμε με ένα ολόκληρο γαρύφαλλο στο κέντρο.

6. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη και τα φουρνίζουμε για 30 λεπτά.

Υπάρχουν 2 τρόποι σιροπιάσματος… Υπάρχουν περισσότεροι, αλλά κατά την γνώμη μου αυτοί είναι οι καλύτεροι.

Ο πρώτος τρόπος είναι να αφήσουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν και στην συνέχεια να τα βουτάμε λίγα-λίγα σε σιρόπι που βράζει σε χαμηλή θερμοκρασία, να τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και να τα ακουμπάμε στην πιατέλα μας.

Ο δεύτερος τρόπος είναι, να έχουμε φτιάξει από πριν το σιρόπι, να το έχουμε αφήσει να κρυώσει και όταν ξεφουρνίσουμε τα μελομακάρονα, να τα ρίχνουμε έτσι όπως είναι καυτά μέσα στο κρύο σιρόπι, πιέζοντας τα προς τα κάτω με την τρυπητή μας κουτάλα, για 20 δευτερόλεπτα. Να τα βγάζουμε με την τρυπητή και να τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να στραγγίξουν και να κρυώσουν.

Με τον πρώτο τρόπο, γίνονται μελωμένα απ’ έξω και τραγανά μέσα. Με τον δεύτερο, μελώνονται μέχρι μέσα.

Εσείς αποφασίζετε. Το μόνο που θα προσέξετε, εάν ακολουθήσετε τον δεύτερο τρόπο είναι, να μην τα αφήσετε περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα μέσα στο σιρόπι, γιατί θα παραμελώσουν και θα διαλύονται.

Για το σιρόπι,

 

3 φλιτζάνια ζάχαρη

3 φλιτζάνια μέλι

2 φλιτζάνια νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη με το μέλι και το νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Όσο βράζει το σιρόπι, αφαιρούμε τον αφρό, μέχρι να μείνει πεντακάθαρο.

Αφού τελειώσουμε την διαδικασία του σιροπιάσματος με τον ένα, ή με τον άλλο τρόπο, αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε μια στρώσει στην πιατέλα μας, τα πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια και συνεχίζουμε με την δεύτερη στρώση και τις επόμενες, μέχρι να τα εξαντλήσουμε.

Μελομακάρονα με σοκολάτα: Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια συνταγή και όταν στραγγίξουν και κρυώσουν, τα βουτάμε σε λειωμένη σοκολάτα κουβερτούρα και τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα, μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Μελομακάρονα γεμιστά: Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια συνταγή, αλλά στο στάδιο (5), όταν έχουμε πλατύνει την ζύμη στον τρίφτη, πριν την διπλώσουμε από κάτω, της βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση και μετά το κλείνουμε.

Για την γέμιση,

2 φλιτζάνια του τσαγιού θρυμματισμένα καρύδια

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.

Τα αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί, σε ένα μπολ.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

 

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

160γραμμ. βούτυρο γάλακτος (από το ψυγείο)

100γραμμ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

Βανίλια

2 κουταλιές της σούπας κονιάκ

200γραμμ. Ωμά αμύγδαλα με την φλούδα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα

520γραμμ. Αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο με 1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

Ανθόνερο σε σπρέι

Κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180ο C και καλύπτουμε τα ταψιά του φούρνου μας με λαδόκολλα.

2. Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα χοντροκόβουμε λίγα-λίγα στο μπλέντερ.

3. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την ζάχαρη, το βούτυρο γάλακτος, το βούτυρο, την βανίλια, το κονιάκ και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν ένα πολύ αφράτο μείγμα.

4. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.

5. Βγάζουμε το σύρμα από το μίξερ μας και το αντικαθιστούμε με τον γάντζο.

6. Ρίχνουμε μέσα στο βούτυρο λίγο-λίγο το μείγμα του αλευριού, ενώ συνεχίζουμε να τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.

6. Όταν ομογενοποιηθούν, πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι, βγάζουμε την ζύμη από τον κάδο και την ακουμπάμε στην αλευρωμένη επιφάνεια. Την ζυμώνουμε απαλά με λίγο αλευράκι και την πλάθουμε με τρεις τρόπους. Ή σε μικρές μπαλίστες, πατώντας τις ελαφρώς με το δάχτυλο μας στο κέντρο, ή την πλάθουμε σε μισοφέγγαρα, ή ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη ανάμεσα σε λαδόκολλα, σε φύλλο πάχους 2 εκατοστών και το κόβουμε σε διάφορα σχήματα, με Χριστουγεννιάτικα κουπ-πατ.

7. Ακουμπάμε τους κουραμπιέδες στο ταψί και τους ψήνουμε για 25-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος τους.

8. Αφού τους ξεφουρνίσουμε και κρυώσουν τελείως, τους ψεκάζουμε με ανθόνερο και τους χιονίζουμε με ζάχαρη άχνη.

10. Κοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη την πιατέλα μας, αραδιάζουμε την πρώτη στρώση με τους κουραμπιέδες, τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τοποθετούμε την δεύτερη και την τρίτη στρώση, δημιουργώντας μια πυραμίδα, από κουραμπιέδες και ζάχαρη άχνη.

ΔΙΠΛΕΣ

 

Για τις δίπλες,

 

100ml κρέμα γάλακτος

? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

Λίγο αλατάκι

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Βανίλια

? φλιτζάνι του τσαγιού ούζο

2 ολόκληρα αβγά, συν 1 κρόκο

? φλιτζάνι του τσαγιού νερό

325γραμμ. αλεύρι μαλακό

325γραμμ. αλεύρι σκληρό

Για το σιρόπι,

½ φλιτζάνι του τσαγιού μέλι

2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Το φτιάχνουμε όπως στην συνταγή για τα μελομακάρονα

Για το στόλισμα,

Θρυμματισμένα καρύδια και κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα χτυπάμε με τον γάντζο, μέχρι να ενωθούν.

2. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αλεύρια, ενώ συνεχίζουμε να τα χτυπάμε, μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και ελαστική, που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης και βλέπουμε μέσα, αν έχει φουσκαλίτσες. Εάν ναι, σημαίνει ότι η ζύμη είναι έτοιμη. Εάν όχι, ρίχνουμε το κομμάτι που κόψαμε μέσα στον κάδο και συνεχίζουμε να τα χτυπάμε για λίγο ακόμη.

3. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο, το ακουμπάμε στον πάγκο και το σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες περίπου.

4. Στην συνέχεια, παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη μας, σε φύλλο, όσο μπορούμε πιο λεπτό. 2-3 χιλιοστών. Το κόβουμε με το ροδάκι που κόβουμε τις ζύμες (το οδοντωτό) σε λωρίδες φάρδους 3Χ20 εκατοστά και τις τυλίγουμε χαλαρά σε ένα πιρούνι σαν λουλούδια, ή κόβουμε την ζύμη με μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια 8Χ8 εκατοστών και τα κάνουμε ρολό.

5. Μέχρι να τελειώσουμε το κόψιμο σε όλες τις δίπλες, σκεπάζουμε τις έτοιμες με μια καθαρή πετσέτα, για να μη μας στεγνώσουν.

6. Όταν τελειώσουμε με τις δίπλες, στρώνουμε ένα ταψί με διπλό χαρτί κουζίνας. Βάζουμε μπόλικο καλαμποκέλαιο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί, χαμηλώνουμε στην συνέχεια λίγο την θερμοκρασία και αρχίζουμε να τηγανίζουμε τις δίπλες λίγες-λίγες, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάμε πάνω στο χαρτί να στραγγίξουν.

7. Μεταφέρουμε τις δίπλες σε βαθιές πιατέλες, τις περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι και τις πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια.

Ανθή Λαμπίρη