Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού, τα οποία ονομάζονται κατεχίνες, συλλέγουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να καταστρέψουν το DNA και να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, θρόμβους στο αίμα και αρτηριοσκλήρωση. Για να μεγιστοποιηθούν με ασφάλεια τα οφέλη για την υγεία του πράσινου τσαγιού, συνιστάτε η κατανάλωση 2 έως 3 φλιτζάνια ημερησίως, δίνοντάς σας 240-320 χιλιοστόγραμμα πολυφαινολών. Εάν πάρετε συμπληρώματα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, συνιστάται 100-750 mg ανά ημέρα. Αποφύγετε να το πίνετε με ζάχαρη και γάλα για να διατηρήσετε τις μηδενικές του θερμίδες.

 

Χαμομήλι: το φάρμακο της φύσης

Και ποιος δεν αναζητά λίγο ζεστό χαμομήλι όταν ταλαιπωρείται από φούσκωμα ή απλώς θέλει να χαλαρώσει μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά; Κι απ’ ό,τι φαίνεται καλά κάνει, αφού το χαμομήλι μας παρέχει θρεπτικά συστατικά σε μερικές μόλις γουλιές, χάρη στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, χαλκό, σίδηρο, φώσφορο και άλλες θρεπτικές ουσίες που μας κάνουν μόνο καλό. Το χαμομήλι ενδείκνυται σε περιπτώσεις άγχους και αϋπνίας, αφού βοηθά στη χαλάρωση, ενώ είναι εξαιρετικά θεραπευτικό και σε θέματα που αφορούν την πέψη και το έντερο, αφού βοηθά στην ανακούφιση από φούσκωμα και πόνο. Σημαντική είναι και η αντιφλεγμονώδης δράση του καθώς τονώνει το ανοσοποιητικό με τις βιταμίνες του και σας κρατά μακριά από το κρυολόγημα.

 

Τσάι του βουνού: το παραδοσιακό

 

Το τσάι του βουνού είναι ένα πολύτιμο βότανο που ευδοκιμεί στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Περιέχει πληθώρα συστατικών όπως: φλαβονοειδή, διτερπένια, φαινυλοπροπάνια, ιριδοειδή, μονοτερπένια, στα οποία οφείλει τις θεραπευτικές του ιδιότητες καθώς φαίνεται να λειτουργεί ως: αντισπασμωδικό, αναλγητικό, επουλωτικό, αντιοξειδωτικό, αγχολυτικό. Λόγω του ότι δεν έχει διεγερτική δράση όπως το κλασικό τσάι, μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και πριν τον ύπνο. Για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ευεργετικές του ιδιότητες θα πρέπει να δώσετε προσοχή στον τρόπο παρασκευής. Ο σωστός τρόπος είναι να βράσουμε πρώτα το νερό και λίγο πριν κοχλάσει να το αποσύρουμε από τη φωτιά, τότε ρίχνουμε μέσα το τσάι του βουνού, το αφήνουμε για 3 – 4 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε. Αν του προσθέσετε και λίγο μέλι ή λεμόνι ή κανέλα, αυξάνετε τη διατροφική του αξία και τονώνετε το ανοσοποιητικό σας και τη γεύση σας.

 

Φασκόμηλο: το βότανο της αθανασίας

Στην αρχαιότητα το αποκαλούσαν ως βότανο της αθανασίας, καθώς οι θεραπευτικές του ιδιότητες ποικίλλουν και μας ωφελούν σε πολλά διαφορετικά πεδία. Καταρχάς, η αντιφλεγμονώδης και αντιβακτηριδιακή του δράση βοηθά στην καταπολέμηση του βήχα και του πονόλαιμου που μας ταλαιπωρεί τους χειμερινούς μήνες, ενώ παρουσιάζει δράση και κατά του διαβήτη. Η δράση του επεκτείνεται και στη στοματική υγιεινή, αφού ωφελεί σε περιπτώσεις ουλίτιδας και άφθων του στόματος. Το φασκόμηλο είναι, επίσης, πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτοστερόλες, που σημαίνει ότι η κατανάλωσή του μας χαρίζει αντιοξειδωτική δράση, τόνωση του ανοσοποιητικού, υγεία του νευρικού συστήματος και κάνει καλό στα οστά.

 

Κακάο: το ρόφημα κατά της γήρανσης

Ένα ποτήρι ζεστό κακάο ταιριάζει απόλυτα σε ένα κρύο χειμερινό απόγευμα, που το μόνο που θέλουμε είναι να χαλαρώσουμε στο σπίτι με κάτι γευστικό και αρωματικό. Το κακάο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτική δράση που ξεπερνά ακόμη και το κόκκινο κρασί, όπως και το πράσινο τσάι, ωφελώντας στη διατήρηση της νεότητας και την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που οδηγούν στη φθορά του οργανισμού και της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα χάρη στις πολυφαινόλες του προστατεύει την καρδιά. Σημαντική είναι επίσης και η αντικαταθλιπτική του δράση, η οποία είναι για αρκετούς πολύτιμη τους μελαγχολικούς χειμώνες. Προτιμήστε το με μια κουταλιά μέλι, χωρίς ζάχαρη και γάλα που αυξάνουν τη θερμιδική του αξία.

Πηγή:https://efdiatrofin.gr/