close

Η διατροφή της σαρακοστής! Νηστεία τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ

ΝΑΙ

ΩΡΑ για αποτοξίνωση.

Η νηστεία ενισχύει τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης του σώματος μας από τις συσσωρευμένες τοξίνες που είναι αναπόφευκτες λόγω κρεατοφαγίας. Αυτό βοηθάει και στην σωματική ευεξία και στην πνευματική ανάταση. Τα οφέλη της αποτοξίνωσης εκτός από υγεία προσφέρουν και όψη νεότητας καθώς καταστρέφονται οι ελεύθερες ρίζες και βοηθούν το δέρμα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα να φαίνεται πιο λαμπερό. Επιπλέον συμβάλει στην επίλυση των φλεγμονωδών διεργασιών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενώ βοηθά στον έλεγχο των αλλεργικών αντιδράσεων, περιλαμβανομένου του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας.

ΦΑΡΜΑΚΟ για την καρδιά.

Όλοι ξέρουμε πως η κατανάλωση ζωικών παραγώγων είναι συνδεδεμένη με την υπέρμετρη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. Η αποβολή του κρέατος για να χρονικό διάστημα και η ταυτόχρονη λήψη τροφίμων με πολυακόρεστα λιπαρά δυναμώνει την καρδιά βοηθώντας τα επίπεδα χοληστερόλης να κατέβουν και την αρτηριακή πίεση να ρυθμιστεί.

ΔΩΡΟ για το έντερο. 

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι πλούσια σε φυτικές ίνες καθώς καταναλώνουμε υψηλές ποσότητες από όσπρια , φρούτα και λαχανικά που είναι σύμμαχοι για την καλή λειτουργία του εντέρου

ΟΧΙ

Εχθρός για την ζυγαριά

Η νηστεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατανάλωση πολλών υδατανθράκων όπως ψωμί ρύζι αλεύρι κτλ που δεν προκαλούν κορεσμό για αρκετή ώρα και οδηγούν στην κατανάλωση πολλών γευμάτων που είναι πλούσια σε θερμίδες. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει πως η νηστεία οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Βέβαια αν ακολουθηθεί σωστό πρόγραμμα βασισμένο στα λαχανικά και στα όσπρια και όχι στα αμυλούχα τρόφιμα η νηστεία μπορεί να μετατραπεί σε μια πολύ καλή αποτοξινωτική δίαιτα. Τέλος καταναλώστε τα θαλασσινά με μέτρο και επιλέξτε να μην είναι τηγανητά, καθώς μπορεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, είναι ωστόσο πλούσια σε χοληστερίνη.

Μας στερεί θρεπτικές ουσίες.

Η νηστεία μάς στερεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως:

Πρωτεΐνες:
 Υπεύθυνες για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση του μυϊκού ιστού. Οπότε προσθέτουμεπρωτεΐνες υψηλής αξίας, που πλησιάζουν εκείνες του κρέατος όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, η σόγια, το ρύζι, τα μανιτάρια, καθώς και το σουσάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι). Υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη δίνει και ο συνδυασμός οσπρίων με ρύζι (φακόρυζο, ρεβιθόρυζο).

Ασβέστιο: 
Απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου μπορούμε να πάρουμε από το γάλα σόγιας, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, το ταχίνι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο).

Σίδηρος – Βιταμίνη Β12: Ο σίδηρος ενισχύει τις λειτουργίες των κυττάρων και την παροχή οξυγόνου σε αυτά, ενώ η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην ομαλή παραγωγή και ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων. Η μειωμένη πρόσληψή τους οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας.

 

Ενδεικτικό μενού για ισορροπημένη νηστεία:

Πρωινό :

Α) μια φέτα ψωμί πολύσπορο ή ολικής ή μισή φέτα γερμανικό ψωμί με becel και μέλι ή μαρμελάδα με μειωμένη ζάχαρη ( μαύρη) και 1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι

Β) 2 ρυζογκοφρέτες ολικής με ταχίνι και μέλι με  και 2 δαμάσκηνα και ½ φλ γάλα αμυγδάλου

Γ) 1 φλ γάλα σόγιας και 2 κ.σ. βρώμη και 1 κ.σ. κοπανισμένα αμύγδαλα και λίγο μέλι

Δ) 2 κριτσίνια με ηλίοσπορο και 3 φρούτα ξερά ή 1 φλ. χυμό και 1 σπιρτόκουτο τυρί σόγιας

Ε) 1 φλ γάλα σόγιας και μισή μπανάνα και μέλι (ελάχιστο) και κανέλλα σαν μιλκσείκ

 

ΔΕΚΑΤΙΑΝΑ

ΠΡΩΤΟ: 1 ΦΡΟΥΤΟ

ΔΕΥΤΕΡΟ: 2 ΡΥΖΟΓΚΟΦΡΤΕΣ/1 ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙ ΛΑΙΤ/1 ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙ ΣΤΕΒΙΑ/ 1 ΜΠΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ

ΠΡΩΤΟ: 15 ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

ΔΕΥΤΕΡΟ: ΑΓΓΟΥΡΙ /ΚΑΡΟΤΟ

Μεσημεριανά:

  • Καλαμάρι ψητό + πράσινη σαλάτα ( χόρτα , μπρόκολο , σπαράγγια, λόλα, ρόκα) + 1 φέτα ψωμί ποσύσπορο
  • 1 πιάτο φακές και 2-3 ελιές και ένα παξιμαδάκι
  • 1 ντάκος, 1 ντομάτα , 5 ελιές , κάπαρη , πιπεριές και μυρωδικά ελεύθερα και 2 σπιρτόκουτα τυρί σόγιας
  • ¼ πιάτο φάβα+ 5 γαρίδες μεγάλες ψητές + 1 φέτα ψωμί ολικής
  • 1 πιάτο φασολάδα με πολλά καρότα + χορταρικά + 1 μικρό παξιμαδάκι

( το μεσημέρι αυτό το βράδυ το ίδιο μισή ποσότητα)

  • Μακαρονάκι κοφτό με χταποδάκι ( με μακαρονάκι ολικής και λίγο σε ποσότητα)
  • Φασολάκια λαδερά με 1 πατάτα μέσα + 1 παξιμάδι

Βραδινά:

  • Πλιγούρι με μαϊντανό , ντομάτα , κρεμμυδάκι , πιπεριές και μυρωδικά της αρεσκείας σου ( το πλιγούρι όσο ένα φλιτζάνι γεμάτο)
  • Κριθάρι με 1κ.σ ξηρούς καρπούς + 2 κ.σ ξερά φρούτα ψιλοκομμένα κανέλλα και λίγη μαύρη ζάχαρη
  • 2 πιάτα σούπα βελουτέ με ανάμικτα λαχανικά ή κολοκυθόσουπα
  • 1 πιάτο μύδια αχνιστά με λαχανικά όσα θες
  • Μαρουλοσαλάτα με γαριδάκι μικρό και 2 κ.σ καλαμπόκι
  • 1 πιάτο βραστά λαχανικά και στικς καβούρι
  • Σαλάτα με 1 φλ γαριδάκι φρέσκο και μυρωδικά και 3 κ.σ. quinoa

Πηγή:

https://efdiatrofin.gr/%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B1-dos/

 


Η Εμμανουέλα Φωτεινού είναι Βιολόγος και αποφοίτησε από το τμήμα Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές συνεχίστηκαν στο Βιολογικό Αθήνας όπου απέκτησε με Άριστα τον τίτλο της κλινικής Βιοχημικού με εξειδίκευση στη Μοριακή Διαγνωστική. Η κατεύθυνση που εξειδικεύτηκε είναι αυτός της κλινικής βιοχημείας και της έρευνα στον καρκίνο. Παράλληλα ασχολήθηκε με την προληπτική Ιατρική βασισμένη στη διατροφή παίρνοντας πιστοποίηση από το University of California San Francisco. Η πρακτική εφαρμογή της ολιστικής προσέγγισης σε θέματα υγείας βασισμένα στη διατροφή συμπληρώθηκε με ιδιωτικό διετές πτυχίο για τη λήψη του τίτλου του Σύμβουλου Διατροφής. Είναι ιδιοκτήτρια από το 2014 του Πρότυπου Κέντρου Ευεξίας στο κέντρο της Αθήνας και παρέχει συμβουλές βελτίωσης της υγείας και της εικόνας μας βασισμένες σε αλλαγές της διατροφής μας που οδηγούν σε ορθότερη βιοχημεία του σώματος μας. Στο χώρο της παρέχονται συμβουλές για θέματα που αφορούν την οστεοπόρωση , τον πονοκέφαλος , τη μυϊκή ενδυνάμωση , το λεμφοίδημα ,την αντιγήρανση, την ενεργοποίηση του μεταβολισμού στη κλιμακτήριο , την τόνωση του ανοσοποιητικού, την απώλεια βάρους , την ενυδάτωση , την λεμφική αποσυμφόρηση , την ευεξία και την πνευματική τόνωση, την αποτοξίνωση και όχι μόνο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων ως ομιλήτρια και έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά. Ασχολείται με την αρθρογράφηση σε ηλεκτρονικά περιοδικά με θέματα που αφορούν τη διατροφή και την υγεία . Εργάζεται επιπλέον ως σύμβουλος ευεξίας σε αθλητικούς ομίλους καθώς και σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης για την σωστή καθοδήγηση των νέων. Διοργανώνει πληθώρα βιωματικών εργαστηρίων για τη διαχείριση του φαγητού και έχει ένα ευρύ πλαίσιο συνεργατών για τη συμπληρωματική αντιμετώπιση ειδικών θεμάτων που αποτελείται από πολλές ειδικότητες όπως φυσικοθεραπευτή , ψυχολόγο , νοσηλευτή , αισθητικό κ.α.

INSTAGRAM FEED