Ο τραχανάς αποτελεί προϊόν αποξηραμένου και τριμμένου μίγματος πρόβειου ή γίδινου γάλακτος με σιμιγδάλι. Ανάλογα και την περιοχή που παρασκευάζεται, προστίθενται πολλές φορές και αυγά στα υλικά. Ο ξινός τραχανάς προκύπτει όταν το γάλα έχει αφεθεί να ξινίσει πριν χρησιμοποιηθεί.

 

Θρεπτική αξία:

Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, όμως περιέχει και λιπαρά κάτι που καθιστά αναγκαία τη μη χρήση μεγάλης ή καθόλου ποσότητας ελαιολάδου και λοιπών λιπαρών για την παρασκευή του. Η παρουσία του γάλακτος στη συνταγή του τραχανά αυξάνει την παρουσία πρωτεΐνης και ασβεστίου, γι’ αυτό αποτελεί κατάλληλη και θρεπτική τροφή για παιδιά. Επιπρόσθετα είναι πλούσιος σε μαγνήσιο που είναι απαραίτητο για ανάπτυξη, σύσπαση μυών, ρύθμιση αρτηριακής πίεσης.

Τα 100 γρ ωμού τραχανά, που ισοδυναμούν με ½ φλιτζ. περίπου προσφέρουν τα εξής:

ΘΕΡΜΙΔΕΣ 398
Υδατάνθρακες 58,2
Πρωτεΐνες 16,3
Λίπη 12

 

Σας προτείνουμε και μια συνταγή με τραχανά για να την προσθέσετε στο διαιτολόγιο σας.

Σούπα τραχανά με μανιτάρια

ΥΛΙΚΑ: (για 4 μερίδες)

  • 1 φλιτζ τραχανάς ξινός (αλευρένιος)
  • 1200 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
  • 1/3 φλιτζ ελαιόλαδο
  • 300 γρ μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 2 μέτρια κρεμμύδια σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.σ. δυόσμο ξερό καλοτρίμμενο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη-κοπανισμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε κρεμμύδια και σοτάρουμε μαζί με σκόρδο για 10 λεπτά. Προσθέτουμε μανιτάρια και πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 15 λεπτά ακόμα μέχρι εξάτμισης. Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζωμό ή νερό. Όταν πάρει βράση ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά (να χυλώσει). Παίρνουμε μια κουτάλα από τη σούπα και τη ρίχνουμε στο μούλτι μαζί με δυόσμο, τα χτυπάμε και αδειάζουμε το μίγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας. Η σούπα μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

**Σημείωση: Μπορείτε να μειώσετε θερμίδες χρησιμοποιώντας λιγότερο ελαιόλαδο, για παράδειγμα αν το ελαιόλαδο είναι ¼ του φλιτζανιού οι θερμίδες ανά μερίδα θα μειωθούν στις 260.

Πηγή: https://efdiatrofin.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%82/